Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка макро.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.14 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Дайте графічну та математичну інтерпретацію рівноваги в моделі ADAS

  2. Поясніть доцільність( чи недоцільність) стимулювання сукупного попиту залежно від того, на якому відрізку крива AD перетинає криву AS.

  3. Які існують варіанти порушення макроекономічної рівноваги?

  4. Що станеться з реальним обсягом виробництва, якщо крива сукупного попиту переміститься, а крива сукупної пропозиції – ні?

  5. Як вплине зрушення кривої AD на динаміку виробництва, зайнятість і рівень цін, якщо воно відбудеться на різних відрізках кривої пропозиції?

8. Інфляція: види, причини та соціально – економічні наслідки

"Під інфляцією, - пише М. Фрідмен - я розумію стійкий і безперервний ріст цін, який виступає завжди і всюди як грошовий феномен, викликаний надлишком грошей по відношенню до випуску продукції."

Таке монетаристське визначення припускає, що центр тяжіння інфляції знаходиться у сфері обігу і дає можливість обмеженого втручання держави у виробничий процес. У кейнсіанській теорії "під інфляцією розуміють надлишковий попит, причини якого лежать на боці як пропозиції, так і попиту. "

Природа виникнення інфляції - невідповідність між обертанням товарної і грошової маси, породжувана частіше усього випуском в обіг надлишкових наявних і безготівкових грошей, не забезпечених товарами. У цьому випадку гроші не мають своєї номінальної цінності через відсутність еквівалентності за вартістю товарного покриття.

З рівня грошового обігу ГМШ = Ц•Q випливає, що ціна Ц товару, реалізованого за рік в обсязі Q, дорівнює Ц = ГМ Ш(ГМ - середня маса грошей в обігу, Ш - швидкість (число) оборотів, що обертаються за рік грошовою одиницею).

Зростання ціни спостерігається у випадку, коли темп росту грошової маси, що знаходиться в обігу, перевищує темп росту товарної маси і, тим більше, в умовах, коли маса росте, а товарна маса убуває в зв'язку зі спадом виробництва.

Тобто, інфляція по своїй природі означає знецінювання грошової одиниці, зменшення її купівельної спроможності.

* Інфляція - це підвищення загального рівня цін. У залежності від того, які форми приймає інфляційна нерівновага ринків, розрізняють відкриту і сховану (придушену) інфляцію .

Так, більш-менш стабільні державні ціни на товари ще не свідчать про відсутність інфляції. Якщо виникає дефіцит товарів, має місце схована (придушена) інфляція. Це означає, що покупець не має гарантованої можливості придбати товари за офіційною ціною і найчастіше змушений купувати їх на "чорному" ринку за набагато високими цінами (до 1992 р. інфляція в Україні була схованою(придушеною).

В ринковій економіці інфляція носить відкритий (ціновий) характер. У залежності від темпу росту цін розрізняють три види відкритої інфляції:

повзучу, коли темп приросту не перевищує 5-10%, таку що галопує, і гіперінфляцію (ефект Танзі-Олівера).

Гіперінфляція - це період надзвичайно швидкого росту номінальної грошової маси, що викликає інфляцію, річна норма якої досягає1000% і більше. Гіперінфляція породжується величезним бюджетним дефіцитом. В умовах гіперінфляції нормальні економічні відношення руйнуються. Вона прискорює фінансові крахи, викликає суспільно-політичний безлад. В Україні така ситуація була у 1993р., коли гіперінфляція досягла найвищого у світі показника -10256%. Економічна історія останнього століття дала нам приклади, коли інфляція відбувалася через падіння виробництва і зростання безробіття. Така ситуація одержала в економіці назву стагфляції.

Відкрита інфляція може приймати форму інфляції попиту і інфляції пропозиції. Інфляція попиту. Підвищення цін може бути пояснено надлишковим попитом, коли всі наявні ресурси вже задіяні, подальший ріст попит вже не може призвести до збільшення обсягу випуску товарів, але буде призводити до підвищення цін на вироблені товари (Рис.1.).

Рис. 1. Інфляція попиту

Інфляція пропозиції. Іншою причиною виникнення інфляції є збільшення витрат на одиницю продукції. Підвищення витрат скорочує обсяг продукції, яку підприємства готові запропонувати при існуючому рівні цін. У результаті скорочується пропозиція товарів при попиті, що не змінився, і підвищується рівень цін. Рис. 2

Рис. 2. Інфляція пропозиції

Ми бачимо, що за цією схемою витрати, а не попит, роздувають ціни і є причинами інфляції. Два найбільш важливих джерела росту витрат - це подорожчання енергії і сировини, а також невиправдане підвищення заробітної плати. Інфляція вимірюється за допомогою такого макроекономічного показника, як індекс цін.

Рівень інфляції для даного року обчислюють таким чином. Розраховується індекс цін для даного року. Для цього вибирається базовий період (наприклад, за базу приймається попередній рік), для якого рівень цін приймається за 100 (беруться ціни визначеного набору товарів).