Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Первинні ЗП

.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
192.51 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВИМОГИ

щодо оснащення об'єктів ОДЕКУ первинними засобами пожежогасіння

1. До первинних засобів пожежогасіння відносяться:

вогнегасники, пожежний інвентар (покривала з негорючого теплоізоляційного полотна, грубововняної тканини або повсті, ящики з піском, бочки з водою, пожежні відра, совкові лопати) та пожежний інструмент (гаки, ломи, сокири тощо).

2. Для визначення видів та кількості первинних засобів пожежогасіння слід враховувати фізико-хімічні та пожежонебезпечні властивості горючих речовин, їх взаємодію з вогнегасними речовинами, а також розміри площ приміщень університету, відкритих майданчиків та установок.

3. Необхідну кількість первинних засобів пожежогасіння визначають окремо для кожного поверху та приміщення університету, а також для етажерок відкритих установок.

Якщо в одному приміщенні знаходяться декілька різних за пожежною небезпекою лабораторій (хіміх, фізики), складів, гаражів не відділених одне від одного протипожежними стінами, усі ці приміщення забезпечують вогнегасниками, пожежним інвентарем та іншими видами засобів пожежогасіння за нормами найбільш небезпечного виробництва.

4. Покривала (з матеріалів, вказаних у пункті 1 цього додатку) повинні мати розмір не менш як 1x1 м. Вони призначені для гасіння невеликих осередків пожеж у разі займання речовин, горіння яких не може відбуватися без доступу повітря. У місцях застосування та зберігання ЛЗР та ГР розміри покривал можуть бути збільшені до величин: 2x1,5 м, 2х2 м. Покривала слід застосовувати для гасіння пожеж класів "А", "В", "D", (Е).

5. Бочки з водою встановлюються у складських та інших приміщеннях, спорудах, дворах (спортивний табір, НЛК № 2, метеорологічна лабораторія, ГФЛ) у разі відсутності внутрішнього протипожежного водогону та за наявності горючих матеріалів. Їх кількість у приміщеннях визначається з розрахунку установки однієї бочки на 250-300 м2 захищуваної площі.

6. Бочки для зберігання води з метою пожежогасіння відповідно до ГОСТ 12.4.009-83 “ССБТ. Пожарная техника для защиты объектов. Основные виды. Размещение и обслуживание” повинні мати місткість не менше 0,2 м2 і бути укомплектовані пожежним відром місткістю не менше 0,008 м3.

7. Пожежні щити (стенди) встановлюються на територіях об'єктів університету з розрахунку один щит (стенд) на площу 5000 м2.

До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщаються на ньому, слід включати: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2x2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.

8. Ящики для піску повинні мати місткість 0,5, 1,0 або 3,0 м3 та бути укомплектованими совковою лопатою.

Вмістилища для піску, що є елементом конструкції пожежного стенду, повинні бути місткістю не менше 0,1 м3. Конструкція ящика (вмістилища) повинна забезпечувати зручність діставання піску та виключати попадання опадів.

9. Будівлі та споруди, які зводяться та реконструюються, мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння з розрахунку:

на 200 м2 площі підлоги - один вогнегасник (якщо площа поверху менша 200 м2 - два вогнегасники на поверх), бочка з водою, ящик з піском;

на кожні 20 м довжини риштування (на поверхах) – один вогнегасник (але не менше двох на поверсі), а на кожні 100 м довжини риштування - бочка з водою;

на 200 м2 площі покриття з утеплювачем та покрівлями з горючих матеріалів груп Г3, Г4 - один вогнегасник, бочка з водою, ящик з піском;

на кожну люльку агрегата для будівництва градирень - по два вогнегасники;

у місці встановлення теплогенераторів, калориферів – два вогнегасники та ящик з піском на кожний агрегат.

У вищезазначених місцях слід застосовувати вогнегасники пінні чи водяні місткістю 10 л або порошкові місткістю не менше 5 л. Місткість бочок з водою та ящиків з піском, а також їх укомплектованість інвентарем (відрами, лопатами) - має відповідати вимогам пунктів 6 та 8 цього додатка.

На території будівництва в місцях розташування тимчасових будівель, складів, майстерень встановлюються пожежні щити (стенди) та бочки з водою.

10. Вибір типу та визначення необхідної кількості вогнегасників здійснюється відповідно до Типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 № 151 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за № 554/9153.

11. Загальні вимоги до експлуатації вогнегасників загального призначення на об’єктах захисту вогнегасниками визначаються відповідно до Правил експлуатації вогнегасників, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 № 152 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за № 555/9154.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Правила пожежної безпеки в ОДЕКУ.

Первинні засоби пожежогасіння.

1.Усі будівлі, споруди, приміщення, лабораторії, обладнання університету повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, пожежним інвентарем (пожежними щитами та стендами, ящиками з піском, бочками з водою, покривалами з негорючого теплоізоляційного матеріалу, пожежними відрами, совковими лопатами), пожежним інструментом (гаками, ломами, сокирами тощо), які використовуються для локалізації і ліквідації пожеж у їх початковій стадії розвитку, та засобами зв’язку.

2.Норми належності первинних засобів пожежогасіння для конкретних об'єктів університету повинні встановлюватися нормами технологічного проектування та правилами пожежної безпеки з урахуванням вимог щодо оснащення первинними засобами пожежогасіння відповідно до додатка 2 наказу МНС України від 19.10.2004 р. №126, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.11.2004 року за № 1480\10009.

3.Для зазначення місцезнаходження первинних засобів пожежогасіння в ОДЕКУ слід установлювати вказівні знаки згідно з ГОСТ 12.4.026-76 “ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности”. Знаки повинні бути розміщені на видних місцях на висоті 2-2,5 м від рівня підлоги як усередині, так і поза приміщеннями (за потреби).

4.Місця розміщення первинних засобів пожежогасіння в ОДЕКУ мають зазначатися у планах евакуації, які розробляються згідно з ГОСТ 12.1-114-82.

5. Для розміщення первинних засобів пожежогасіння на об’єктах ОДЕКУ (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше), як правило, повинні встановлюватися спеціальні пожежні щити (стенди).

На пожежних щитах (стендах) повинні розміщуватися ті первинні засоби гасіння пожежі, які можуть застосовуватися в даному об’єкті.

Пожежні щити (стенди) та засоби пожежогасіння повинні бути пофарбовані у відповідні кольори згідно з ГОСТ 12.4.026-76 “ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности”.

5.1. На пожежних щитах (стендах) необхідно вказувати їх порядкові номери та номер телефону для виклику пожежної охорони.

Порядковий номер пожежного щита вказують після літерного індексу "ПШ".

5.2. Пожежні щити (стенди) повинні забезпечувати:

-захист вогнегасників від потрапляння прямих сонячних променів, а також захист знімних комплектуючих виробів від використання сторонніми особами не за призначенням (для щитів та стендів, установлюваних поза приміщеннями);

-зручність та оперативність зняття (витягання) закріплених на щиті (стенді) комплектуючих виробів.

5.3. Немеханізований пожежний ручний інструмент, розміщений на об'єкті у складі комплектації пожежних щитів (стендів), підлягає періодичному обслуговуванню, яке включає такі операції:

-очищення від пилу, бруду та слідів корозії;

-відновлення фарбування з урахуванням вимог стандартів;

-випрямлення ломів та суцільнометалевих гаків для виключення залишкових деформацій після використання;

-відновлення потрібних кутів загострювання інструмента з дотриманням вимог стандартів.

5.4.До комплекту пожежного щита (стенду) належить такий набір первинних засобів пожежогасіння :

-вогнегасники порошкові або вуглекислотні (ВП-2, ВВ-2) - 2 шт.;

-ведро (конус) - 2 шт.;

-сокира - 1 шт.;

-лопати - 2 шт.;

-багри - 2 шт.;

-ломи - 2 шт.;

-ящики з піском місткістю 250 кг - 2 шт.;

-бочки з водою місткістю 250 л - 2 шт. (на зимовий період замінюються ящиками з піском тією ж місткістю).

5.5.Пожежні щити (стенди) з інвентарем, інструментами, вогнегасниками в місцях установлення на об'єктах університету не повинні створювати перешкоди під час евакуації.

6. Вогнегасники слід встановлювати у легкодоступних та помітних місцях (коридорах, біля входів або виходів з приміщень: кафедр, лабораторій, комп’юрних класів тощо), а також у пожежонебезпечних місцях, де найбільш вірогідна поява осередків пожежі (лабораторії хімії, фізики, студентська їдальня, склади). При цьому необхідно забезпечити їх захист від попадання прямих сонячних променів та безпосередньої (без загороджувальних щитків) дії опалювальних та нагрівальних приладів.

6.1.Вибір типу (порошкові, вуглекислотні) та необхідна кількість вогнегасників визначається відповідно до Типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 № 151 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за № 554/9153.

6.2.Відстань між місцями розташування вогнегасників не повинна перевищувати:

15 м – для приміщень категорій А, Б, В (горючі гази та рідини);

20 м – для приміщень категорій В, Г, а також для будівель та споруд.

Вогнегасники в місцях установлення не повинні створювати перешкоди під час евакуації.

6.3. Переносні вогнегасники повинні розміщуватися шляхом:

-навішування на вертикальні конструкції на висоті не більше 1,5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника і на відстані від дверей, достатній для її повного відчинення;

-установлювання в пожежні шафи поруч з пожежними кранами, у спеціальні тумби або на пожежні щити (стенди).

6.4.Навішування вогнегасників на кронштейни, розміщення їх у тумбах або пожежних шафах повинні забезпечувати можливість прочитування маркувальних написів на корпусі.

6.5. Експлуатація та технічне обслуговування вогнегасників повинні здійснюватися у відповідності до Правил експлуатації вогнегасників, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 № 152 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за № 555/9154, а також ДСТУ 4297-2004 “Технічне обслуговування вогнегасників. Загальні технічні вимоги”.

6.6. Вогнегасники, допущені до введення в експлуатацію, повинні мати:

-облікові (інвентарні) номери за прийнятою на об'єкті системою нумерації;

-пломби на пристроях ручного пуску;

-бирки та маркувальні написи на корпусі, червоне сигнальне пофарбування згідно з державними стандартами.

6.7.Використані вогнегасники, а також вогнегасники із зірваними пломбами необхідно негайно направляти на технічне обслуговування.

6.8.На перезарядження (технічне обслуговування) з об'єкта університету (НЛК № 1, НЛК № 2, гуртожитки № 1, № 2, спортивний табір і таке інше) дозволяється відправити не більше 50 % вогнегасників від їх загальної кількості. На період перезарядки та технічного обслуговування вогнегасників, пов’язаного з їх ремонтом, на заміну мають бути встановлені вогнегасники з резервного фонду.

6.9.Вогнегасники, встановлені за межами приміщень або в неопалюваних приміщеннях та не призначені для експлуатації за мінусових температур, повинні зніматися на холодний період. У такому разі на пожежних щитах та стендах повинна розміщуватися інформація про місце розташування найближчого вогнегасника.

6.10.Відповідальними особами за своєчасне і повне оснащення об'єктів вогнегасниками та іншими засобами пожежогасіння, забезпечення їх технічного обслуговування, навчання співробітників ОДЕКУ правилам користування вогнегасниками є особи, призначені наказом ректора ОДЕКУ (завідувачі господарством,коменданти об'єктів, інспектор з пожежної безпеки університету).

7. Використання первинних засобів пожежогасіння для господарських та інших потреб, не пов’язаних з гасінням пожеж, не дозволяється.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НОРМИ

первинних засобів пожежогасіння

з\п

Призначення

приміщення

Одиниці

виміру

В О

пінні

ємк.10л,

або порошк.

5 кг

Г Н

вуглеки-

слотні

ємк. 2 л.

Е Г А

брезен-

тове або

азбест. полотно

роз.2х2

С Н И К И

Примітка

1

2

3

4

5

6

7

1.

Класи, кабінети, аудиторії,

лекційні та адміністративні

приміщення, гуртожитки.

30 пого-

нних м

довжи-ни кори-

дору,хо-

ли, фойє

1

Не менше 2

на поверх

або його ча

стину,виді-

лену глухи-ми стінами і перегород.

2.

Лабораторії хімії, фізики,ла-

борантські при них, бібліо-теки, архиви.

100 м 2

1

1

Не менше

одного на

приміщен-ня.

3.

Кабінети інформатики та об

числювальної техніки, ма-

теріальні склади.

100 м 2

1

1

Не менше

1го пінного і 1го вуглек.

на приміщ.

4.

Закриті навчальноспортивні

зали, обідні, актові, лекцій-ні та читальні зали, майсте-рні з обробки металу,дерева

100 м 2

1

Не менше

2-х на при-

міщення.

5.

Гаражі, відкриті стоянки ав-

томашин (без урахування первинних засобів пожежо-

гасіння, якими обладнано

транспортні засоби.

100 м 2

або 5 одиниць

техніки

на відкр.

стоянці.

1

1

Не менше

2-х на при-

міщення або стоян-ку.Додатко-

во обладну- ються ящи-ком з піс-ком і лопа-тою.

6.

Котельні на твердому пали-

ві.

на 2 кот-

ли.

1

Ящик з піс-ком і лопа-тою.

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006