Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

1.4.6.Відповідальність за порушення при здійсненні зед

Порядок сплати митних платежів регулюється Інструкцією про порядок здійснення розрахунків з Державним бюджетом України за митом, податком на додану вартість, акцизним збором і іншими платежами, доходами і витратами, затвердженій наказом Державної митної служби України, Міністерства фінансів України від 30.06.2000 р.№ 368/149.

Митні платежі можуть бути сплачені як резидентом, так і нерезидентом (залежно від того, на кого покладені обов’язки по декларуванню товарів). Митні платежі сплачуються до або у момент здійснення митного оформлення.

Мито, митні збори, ПДВ, акцизний збір, не сплачені в належні терміни, стягаються з платників в порядку, встановленому чинним законодавством.

Несплата митного збору і митних зборів у встановлені терміни, а також недоплата суми таких платежів спричиняє за собою накладення штрафа- на громадян і службових осіб в розмірі від 100 % до 300 % суми несплачених митних платежів (ст. 120 Митного кодексу). При цьому, починаючи з першого дня настання терміну платежу по день його сплати включно, за митним збором нараховується пеня у розмірі 0,2 % від суми недоїмки за кожний день прострочення (ст. 25 Закону України «Про Єдиний митний тариф»).

У разі несплати або недоплати ПДВ і акцизного збору невнесена сума є недоїмкою, і до суб’єктів ВЕД застосовуються санкції, передбачені Законом України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-ХП, із змінами і доповненнями, а саме:

  • штраф у розмірі 100 % суми недоїмки;

  • пеня, нарахована з моменту виникнення податкового зобов’язання до моменту його погашення, включаючи день погашення з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ від суми недоїмки (ст. 4 Декрету КМУ «Про стягнення не внесених в строк податків і неподаткових платежів»).

Митні платежі сплачуються в національній валюті України. Якщо розрахунок суми платежу проводиться в іноземній валюті, то на момент сплати нарахована сума перераховується у валюту України. Суми митних платежів (митний збір, митні збори, ПДВ, акцизний збір) перераховуються на спеціальний рахунок митного органу, а звідти — до держбюджету після оформлення ВМД в повному об’ємі.

В податковому обліку суб’єкта господарювання — платника податку на прибуток суми митного збору і акцизного збору, сплачені при митному оформленні, включаються в склад валових витрат на підставі п.п. 5.2.5 ст. 5 Закону про податок на прибуток (як збори (обов’язкові платежі), встановлені ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» в редакції від 25.06.91 р. № 1251-XII, із змінами і доповненнями). Сума митних зборів, сплачених на митниці, включається в склад валових витрат платника податків на підставі п.п. 5.2.1 ст. 5 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з веденням господарської діяльності.

Семестровий модуль 2. Особливості обліку та аналізу операцій в іноземній валюті

Змістовний модуль 2.1 Облік операцій з експорту

2.1.1.Види експортних операцій.

2.1.2.Формування вартості експортних товарів .

2.1.3.Бухгалтерський облік операцій з експорту товарів ( продукції) за умови прямого виходу підприємства на зовнішній ринок.

2.1.4.Облік операцій з експорту робіт, послуг.

2.1.5.Облік авансів, одержаних від іноземних покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]