Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

2.3.7.Оподаткуваня операцій з давальницькою сировиною

Реалізація на митній території україни готової продукції, зробленої з давальницької сировини, завезеної іноземним замовником

Згідно ст. З Закону про давальницьку сировину готова про­дукція, зроблена з давальницької сировини, ввезеної інозем­ним замовником, може реалізовуватися на митній території України тільки через зареєстроване ним в Україні постійне представництво, що повинне оформити ввізну ВМД на гото­ву продукцію без фактичного її ввозу на митну територію України і сплатити ввізне мито, інші податки і збори, перед­бачені законодавством для аналогічних імпортних товарів. При цьому ввізне мито сплачується по пільгових ставках Єди­ного митного тарифу України.

Відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономіч­ну діяльність» М959-ХІІ від 16.04.91 р. представництво іно­земного суб'єкта господарської діяльності - це установа чи особа, що представляє інтереси іноземного суб'єкта госпо­дарської діяльності в Україні і має на це належним образом оформлені відповідні повноваження. Реєстрація установ чи облич як представництва здійснюється за порядком, перед­баченим Інструкцією про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, зат­вердженої наказом Міністерства зовнішньоекономічної торгівлі України № ЗО від 18.01.96 р.

Представництво суб'єкта господарської діяльності не є юридичною особою і не займається самостійно комерційною діяльністю, у всіх випадках воно діє від імені і за дорученням іноземного суб'єкта господарської діяльності, відзначеного у свідченні про реєстрацію і виконує свої функції відповідно до діючого законодавства України. Представництво інозем­ного суб'єкта господарської діяльності в Україні може здійсню­вати функції, зв'язані з виконанням представницьких послуг, тільки в інтересах іноземного суб'єкта господарської діяль­ності, відзначеного у свідченні.

Згідно п.З ст.4 Закону про давальницьку сировину роз­рахунки між українським покупцем готової продукції і по­стійним представництвом нерезидента відбуваються в націо­нальній валюті України через рахунки постійного представництва в установах банків. При цьому відпові­дальність за порушення такого порядку розрахунків несе переробник-резидент, що відвантажує готову продукцію безпо­середньо покупцю, минаючи представництво нерезидента. Крім штрафів по оподатковуванню (ПДВ, податок на прибу­ток), посадові особи такого переробника залучаються до кри­мінальної відповідальності за навмисне відхилення від опо­датковування (ст.212 Кримінального кодексу України).

Підстава для погашення векселя, що видавався при вве­зенні на митну територію України сировини для переробки, є представлення українським виконавцем у податкові орга­ни за своїм місцезнаходженням наступних документів:

  • копії ввізної вантажної митної декларації на готову продукцію (без фактичного увозу в Україну), оформленої по­стійним представництвом іноземного замовника;

  • копії контракту, укладеного іноземним замовником з покупцем готової продукції;

  • акт про приймання готової продукції постійним пред­ставництвом іноземного замовника;

  • довідки про сплату ввізного мита, інших податків і зборів, що видається органом митної служби по місцезнаход­женню постійного представництва іноземного замовника.

Зазначені документи постійного представництва інозем­ного замовника зобов'язано передати українському виконав­цю протягом 10 робочих днів після оформлення акта про приймання готової продукції.

Вивіз давальницької сировини українського замовника за межі митної території україни і ввіз в україну готової продукції

При вивезенні за межі митної території України даваль­ницької сировини, якщо така сировина підлягає обкладан­ню вивізного (експортного) мита, податками і зборами, їхня сплата (крім митних зборів) відображається українським за­мовником шляхом видачі простого векселя з відстрочкою платежу на період здійснення операції з давальницькою си­ровиною, але не більше ніж на 90 календарних днів з момен­ту оформлення ВМД.

Виходячи з їхніх технологічних особливостей виробниц­тва КМУ може встановлювати інші терміни виконання окре­мих видів операцій з давальницькою сировиною.

Давальницька сировина, не оподатковувана вивізним (експортним) митом, податками і зборами, вивозиться на підставі представленого українським замовником митним органам письмового зобов'язання про повернення в Україну готової продукції, зробленої з цієї сировини (чи повернення в Украї­ну валютного виторгу від реалізації готової продукції), не пізніше, чим через 90 календарних днів з моменту оформлен­ня вивізної ВМД. Однак такий порядок вивозу давальниць­кої сировини не поширюється на операції, коли готова про­дукція, виготовлена з цієї сировини, має заборону на експорт.

При цьому підставою для митного оформлення даваль­ницької сировини, що вивозиться за межі митної території України, є:

  • копія векселя (письмового зобов'язання, узятого на облік органом податкової служби за місцезнаходженням замовника);

  • копія зовнішньоекономічного контракту на переробку давальницької сировини.

У випадку, якщо зовнішньоекономічним контрактом обу­мовлено, що готова продукція не повертається в Україну, то на момент митного оформлення давальницької сировини, що вивозиться за межі України, стягуються мито, податки і збо­ри. Для того щоб визначити суми мита, податків і зборів, не­обхідно вартість давальницької сировини перерахувати в на­ціональну валюту України за курсом НБУ, що діяв на день платежу (фактично вивіз такої давальницької сировини при­рівняний до експортної операції).

Згідно п.15 ст.5 Закону про давальницьку сировину го­това продукція, виготовлена з давальницької сировини ук­раїнського замовника, що ввозиться на територію Украї­ни, обкладається ввізним митом, податками і зборами, стягнутими як і у випадку імпорту товарів, тобто ввіз го­тової продукції, виготовленої з давальницької сировини ук­раїнського замовника, прирівняний до звичайної імпорт­ної операції. У свою чергу, це спричиняє стягування «митного» ПДВ виходячи з вартості готової продукції, ви­готовленої із сировини резидента, а також обов'язковим є сплата мита. Також до такої готової продукції застосову­ються міри нетарифного регулювання, зокрема ліцензуван­ня і квотування.

Якщо ввезена продукція не звільнена від ПДВ, при ввозі такої готової продукції на день оформлення ВМД виникають зобов'язання по сплаті ПДВ. Сплата податків може здійсню­ватися шляхом видачі простого податкового векселя з відстрочкою платежу не більше ніж на ЗО днів відповідно до Порядку випуску, звертання і погашення векселів, що вида­ються на суму податку на додаткову вартість при ввозі (пере­силанню) товарів на митну територію України, затвердже­ним постановою КМУ від 1.10.97 р. № 1104. Право на включення в податковий кредит сплаченого митного ПДВ з'являється в момент сплати по податкових зобов'язаннях згідно п.п. 7.5.2. ст.7 Закону про І1ДВ.

Контрактна вартість готової продукції, що підлягає ввозу на митну територію України, не повинна бути менше митної вартості вивезеної давальницької сировини і суми коштів, сплачених (підлягаючих сплаті) за переробку (обробку, зба­гачення чи використання) цієї сировини. У такий спосіб сума обкладання ПДВ складається з вартості завезеної давальниць­кої сировини і вартості послуг з переробки давальницької сировини.

У випадку розповсюдження режиму квотування і ліцен­зування, спеціального режиму експорту на товари, що виво­зяться як давальницька сировина, а також якщо контрак­том передбачений вивіз давальницької сировини у виді товарів, експорт яких підлягає реєстрації (за умови наступ­ної реалізації готової продукції в країні виконавця чи в іншій країні), такі контракти підлягають реєстрації в Міністерстві економіки і з питань європейської інтеграції України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]