Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2013_OV_Konspekt-_ukr.docx
Скачиваний:
118
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
407.5 Кб
Скачать

2.5.2.Види аналізу зовнішньоекономічної діяльності

Економічний аналіз дає змогу дослідити економіку як у всій сукупності господарських процесів, що в ній відбуваються, так і за окремими її елементами.

Існує декілька видів економічного аналізу, які класифікуються за різними ознаками:

  • залежні від часу проведення : попередній, поточний, подальший.

  • залежні від ступеня охоплення діяльності: комплексний, тематичний.

Попередній аналіз, як правило, застосовується на першому етапі управління, коли здійснюється розробка самого рішення (наприклад, зовнішньоторгового плану). Мета попереднього аналізу - підготовка даних для визначення перспектив розвитку економіки, складання проектів плану, розрахунку економічної ефективності операцій. Тобто, попередній аналіз тісно переплітається із плануванням. Він виступає базою для розробки нормативів, лімітів, складання різних економічних та зовнішньоторгових прогнозів, прогнозування кон’юнктури товарних ринків.

Поточний (оперативний) аналіз застосовується у період виконання рішення і спрямований на вивчення і контроль процесів, що відбуваються під час здійснення заходів і дій в ході експортно-імпортних операцій. Мета такого аналізу - підготовка необхідних матеріалів для прийняття оперативних рішень у сфері управління ЗЕД.

Подальший (підсумковий) аналіз спрямований на підведення підсумків роботи, що є завершальним етапом управління. Мета такого аналізу - оцінка результатів діяльності об.’єднання або фірми за відповідний період. Така оцінка зумовлює виявлення причин допущення помилок та втрат, пошук наявних резервів та розробку заходів для подальшого покращання ЗЕД об’єднання, підприємства, фірми або держави.

При комплексному аналізі охоплюється вся взаємопов’язана сукупність показників структурної одиниці, які повністю або частково відображають ЗЕД у плані господарському, виробничо-комерційному, фінансовому.

Тематичний (локальний) аналіз спрямований на вивчення окремих показників діяльності об’єднання, підприємства, фірми (комерційну, валютну, фінансову, виробничу, транспортну, розрахункову і т.п.) або на дослідження відповідного кола функціональних питань у межах однієї структурної одиниці (спеціалізованої фірми, валютно-фінансового відділу, бухгалтерії тощо). Тематичний аналіз застосовується за потреби вивчення особливо актуальних питань реалізації різних товарів на відповідному ринку або одного товару на різних ринках. Всі види економічного аналізу взаємопов’язані і спрямовані на загальне покращання ЗЕД об’єкта.

Аналіз оперує різними економічними показниками. Економічні показники можуть бути виражені у вартісному та натуральному вимірах, представлятись у формі абсолютних, відносних або середніх величин.

Залежні від змісту економічні показники поділяють на кількісні і якісні.

Кількісні показники відображають обсяги зовнішньоекономічних операцій, кількісні зміни у зовнішній торгівлі.

Якісні показники характеризують раціональність використання засобів або коштів, які зайняті в експортно-імпортних операціях. Якісні показники відображають також фінансовий стан об’єднання, підприємства, фірми. До якісних показників належать: швидкість оберту оборотних засобів у зовнішньоекономічних операціях, ефективність цих операцій, віддача інвестицій в основний капітал тощо.

Результати ЗЕД змінюються під впливом різних факторів: соціально-економічних (доходи населення, рівень інфляції, цін і тарифів) та виробничо-економічних (витрати, рентабельність, рівень механізації тощо). Зазначені вище фактори впливають на показники ЗЕД різною мірою та у різних напрямках: одні позитивно, інші - негативно. Вплив одного фактора може бути перекритий іншим фактором, який діє у протилежному напрямку.

Оскільки дія різних факторів на економічні показники не рівноцінна, то розрізняють основні і другорядні фактори. Однак, один і той самий фактор за різних обставин може бути і основним, і другорядним (наприклад, при транспортуванні високотехнологічної продукції транспортні витрати мають незначний вплив, у той час як при транспортуванні сировини, добрив, пиломатеріалів - суттєвий і виступає як один з основних факторів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]