Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
415.23 Кб
Скачать

2. Порівняльний аналіз програм архіваторів

Зараз існує безліч різноманітного програмного забезпечення яке архівує (стискає) та розархівовує файли без втрати інформації, але найпопулярнішими на даний час є ZIP, RAR, 7zip. Вони відрізняються швидкодією, рівнем стиснення інформації та додатковими функціями.

2.1. Zip

Спершу розглянемо більш старий, один із самих швидких і найпоширеніший архіватор у світі – ZIP. Формат ZIP був спочатку створений Філом Кацем, засновником компанії PKWARE, у відповідь на правове переслідування компанією Software Enhancement Associates (SEA), що захищала свій винахід — формат архівування ARC. Кац скопіював ARC і змінив частину коду, написаного на Сі, оптимізованим кодом на ассемблері, тим самим зробивши програму значно швидшою. Спочатку SEA спробувала ліцензувати архіватор PKARC, зроблений Кацем, але той відмовився. Тоді вони подали позов за порушення прав правовласника й виграли процес. Кац продовжив розробку і незабаром представив власний формат архівації файлів PKZIP, який набагато ефективніше стискав дані, чим ARC. Після випуску PKZIP багато користувачів перейшли на його бік через кращий алгоритм стискання, що приносив вигоду і у часі, і у розмірі, а також тому що Кац зумів успішно переконати, що він «гарний хлопець», якого «використовувала» погана корпорація. На даний момент існує безліч алгоритмів компресії, які виграють у ZIP і у швидкості, і у компресії, і у кількості додаткових можливостей. Незважаючи на це, ZIP надалі є популярним методом стискання даних, резервного копіювання й обміну даними. Microsoft Windows з версії 98 має вбудований ZIP, що дозволяє відкривати та створювати архіви без встановлення додаткового програмного забезпечення, але така версія ZIP не має всіх функцій, які надають спеціалізовані програми. [4]

Ось так виглядає графічний інтерфейс оболонки ZIP під ОС Windows:

На даний час ZIP використовує такі методи компресії: Shrunk, Reduced (методи 1-4), Imploded, Tokenizing, Deflated, Deflate64, BZIP2, LZMA (EFS), WavPack, PPMd.

2.2. Rar

А зараз розглянемо архіватор RAR. На мою думку, RAR є «золотою серединою» серед архіваторів, який надає великий функціонал, непогану швидкість та рівень стиснення даних. Формат розроблений російським програмістом Євгенієм Рошалом (звідси і назва RAR: Roshal Archiver). Він написав програму-архіватор для пакування/розпаковування RAR, спочатку під DOS, потім і для інших платформ. Версія для Microsoft Windows розповсюджується у складі багатоформатного архіватора з графічним інтерфейсом WinRAR.

Програма розповсюджується як умовно-безкоштовне програмне забезпечення (shareware); початковий код розпакувальника (unrar) Рошал випустив під ліцензією, що дозволяє вільне розповсюдження і зміну, але при умові, що він не буде використаний для написання сумісного пакувальника. Метод стиснення так і залишається закритим. Сумісні програми для розпаковування існують для багатьох платформ, зокрема, 7-Zip.

Операції компресії із форматом RAR повільніші, ніж за використання ранніх алгоритмів стиснення, таких як ZIP і gzip, але зазвичай забезпечують вищу ступінь компресії. Алгоритм стиснення 7z LZMA має приблизно таку саму ефективність стиснення даних як і RAR, яка залежить від типу вхідних файлів. Обидва формати зараз активно розвиваються. Для файлів формату RAR зазвичай використовується розширення .rar і MIME-тип application/x-rar-compressed.

Рошал портував RAR на різні платформи, зокрема на Windows, Linux, Mac OS X, OS/2 та FreeBSD. Основна версія архіватора для Windows WinRAR розповсюджується як trialware, тобто її можна використовувати безкоштовно із повною функціональністю впродовж 40 днів, а також з обмеженими функціями після цього періоду.