Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
415.23 Кб
Скачать

2.3. 7 – Zip

Останнім розглянутим архіватором буде 7-zip, який є відносно новим програмним продуктом і дає найбільшу ступінь стиснення з трьох мною розглянутих архіваторів. 7-zip — Розроблений Ігорем Павловим файловий архіватор з високим ступенем стиснення. Підтримує кілька алгоритмів стиснення і безліч форматів даних, включаючи власний формат 7z c високоефективним алгоритмом стиснення LZMA. Програма вільно поширюється на умовах ліцензії GNU LGPL. Версія для командної стрічки була портована для систем стандарту POSIX за назвою p7zip. Результати по ступеню стиснення сильно залежать від вхідних даних. Зазвичай 7-zip стискає у формат 7z на 4-25% краще, чим формат zip.

Інтерфейс архіватора 7-zip:

У більшості випадків ступінь стиснення вище, чим у RAR, за винятком деяких мультімедіа-даних. Швидкість стиснення при цьому нижча чим у конкурентів (як правило, не більше ніж на 30%). До недолік, крім малої швидкодії, можна віднести і відсутність можливості створювати багатотомні Sfx-Архіви, неможливість відкриття неповних (недокачаних) архівів.

2.4. Порівняння архваторів Порівняння архіваторів

На завершення даного розділу, я приведу діаграму з порівнянням швидкодії та ступеня стиснення трьох вище згадуваних архіваторів. Матеріалом для архівів слугували: 400 Мб. HTML-сторінок, інсталяційний пакет програми Microsoft Office 2007 (970 Мб.) та встановлена гра Counter-Strike (622 Мб.). Налаштування архіваторів були обрані на максимальну ступінь стиснення.

Діаграма 1. Середня швидкість стиснення (КБ/с).

Діаграма 2. Ступінь стиснення (процент по відношенню до ZIP).

3. Створення електронного посібника

Електронний посібник – це програмно-методичний комплекс призначений забезпечити можливість слухачам курсів підвищення кваліфікації самостійно або з допомогою викладача засвоїти навчальний курс або його розділ. Такий продукт створюється з вбудованою структурою, словниками, можливістю пошуку. Електронний посібник може використовуватися для самостійного вивчення навчального матеріалу з певного предмета або поглиблення вивчення лекційного курсу. Електронний посібник має ряд принципових відмінностей від посібника, виготовленого типографським способом: 1. Можливість мультимедіа; 2. Забезпечення віртуальної реальності; 3. Високий ступінь інтерактивності; 4. Можливість індивідуального підходу до слухача. Включення в структуру електронного посібника елементів мультимедіа дозволяє здійснювати одночасну передачу різноманітних видів інформації. Як правило це означає співвідношення тексту, графіки, анімації і відео. Багато процесів і об’єктів в електронному посібнику може бути подано в динаміці їх розвитку, а також у вигляді 2-х або 3-х мірних моделей, що викликає у користувача ілюзію реальності зображуваних об’єктів. Інтерактивність дозволяє встановити зворотній зв’язок користувача інформацією з її джерелом (викладачем). Для інтерактивної взаємодії характерна оперативна відповідь і візуально підтверджена реакція на дію, повідомлення. Електронний посібник має певні переваги перед традиційними видами посібників: 1. Вивчення матеріалу може бути не пов’язане з часовими рамками (аудиторними заняттями). 2. Дозволяє розвивати навички самостійної роботи слухачів. 3. Структура посібника допомагає встановлювати контроль над вивченням відповідних блоків тем. Електронні посібники можуть мати додаткові можливості в порівнянні з паперовим варіантом. Однією із таких можливостей є використання гіперпосилань, за допомогою яких можливий швидкий перехід від однієї частини посібника до іншої. Створення електронного посібника – це творчий процес викладача і програміста. Однак необхідно дотримуватися відповідних методичних вимог.