Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_25.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
59.87 Кб
Скачать

Висновки

 

За результатами виконаної роботи можна зробити наступні висновки та пропозиції.

Закупівельна робота є основою комерційної діяльності в торгівлі. З неї, власне кажучи, починається комерційна робота. Щоб продати товар покупцю й отримати прибуток необхідно володіти  товаром. Основна мета збутової діяльності – організація збутової системи для ефективного продажу  виготовленої продукції.

Вивчення й прогнозування купівельного попиту є необхідною умовою для здійснення успішної комерційної роботи із закупівель товарів. Комерційна діяльність виробила цілий арсенал засобів і способів вивчення й прогнозування купівельного попиту, які необхідно використати при організації оптових закупівель товарів. Тому оптові закупівлі варто починати з вивчення попиту, потреб покупців на товари, купівельних намірів і інших факторів, що формують попит. Оптові бази, будучи торговельними підприємствами й обслуговуючи певний територіально-економічний район, вивчають в основному обсяг купівельного попиту на ті або інші види товарів і в окремих випадках асортиментну структуру попиту. Для цього на оптових підприємствах використовуються різні методи вивчення й прогнозування попиту. До цих методів варто віднести оперативний облік продажу товарів і руху товарних запасів за минулий період, вивчення й узагальнення заявок і замовлень роздрібних торговельних підприємств на потребу й поставку товарів, облік і аналіз незадовільного попиту оптових покупців, проведення асортиментних і кон’юнктурних нарад з покупцями товарів і ін.

Для проведення роботи з вивчення й прогнозування попиту на великому й середньому торговому підприємствах створюються служби (відділи), однією з основних функцій яких є вивчення як загального обсягу попиту (місткості ринку), так і внутрігрупової структури попиту на закуповувані товари.

Правильно організовані оптові закупівлі дають можливість сформувати необхідний торговий асортимент товарів для роздрібного торгового підприємства, здійснювати вплив на виробників товарів відповідно до вимог купівельного попиту, забезпечують ефективну роботу торгового підприємства.

З огляду на велике різноманіття постачальників товарів їх можна класифікувати на різні групи по різних ознаках.

В узагальненому вигляді всіх постачальників товарів можна підрозділити на дві категорії: постачальників-виготовлювачів і постачальників-посередників, що закуповують продукцію у її виробників і реалізуючих її оптовим покупцям.

Постачальниками-посередниками можуть бути оптові підприємства загальнонаціонального, регіонального рівня різних товарних асортиментів (спеціалізації), що становлять основу системи оптової структури на споживчому ринку, оптові посередники (дистриб’ютори, підприємства-брокери, підприємства-агенти, дилери, яких ми вже розглянули у попередньому розділі курсової роботи), а також організатори оптового обороту (оптові ярмарки, аукціони, товарні біржі, оптові й дрібнооптові ринки, магазини-склади й т.п.).

Оптові посередники в умовах ринкової економіки здобувають самостійне значення в сфері закупівельної діяльності.

Успішному проведенню закупівельної роботи сприяє розробка комерційним апаратом оперативних планів закупівель, суми товарів, що підлягають закупівлі, строки укладання договорів, а також узгодження й уточнення специфікацій і відвантаження товарів, відповідальних осіб за здійсненням закупівель.

Створене в лютому 2002 ПП АЛДІ СТІЛЛ здійснює оптову торгівлю металопрокатом.

Ріст вимог до реалізації товарів викликає адекватні вимоги до джерел закупівлі товарів. Неодмінною умовою організації закупівельної діяльності ПП АЛДІ СТІЛЛ є вивчення ринку закупівель. Для оцінки реальних і потенційних можливостей постачальників можна використовувати наступні критерії:

- характер діяльності і можливості постачальника;

- конкурентне положення постачальника на ринку товарів;

- процедура і порядок виконання комерційних угод;

- імовірність забезпечення необхідних номенклатури й обсягу продукції;

- умови, що гарантують якість товару, що купується;

- адекватне сполучення ціни і споживчих властивостей товару;

- умови постачання товару: стабільність, періодичність, терміни;

- форма платежу, що передбачається, і способи розрахунків.

Ринок закупівель товарів відбиває комерційні інтереси всіх його учасників. Закупівлі товарів ПП АЛДІ СТІЛЛ відбуваються в різних постачальників і під впливом великого числа змінних. У цьому зв’язку важливе значення мають розширення контактів і встановлення комерційних зв’язків між магазином компанії ПП АЛДІ СТІЛЛ  і постачальниками.

В 2011 році було укладено з постачальниками на 9 договорів (7,03%) більше ніж в 2010 році. Відсоток виконання догорів в 2011 році зріс з 94,53% до 97,08%, тобто на 2,55% порівняно з 2010 роком. Що свідчить про покращення стану закупівельної роботи ПП АЛДІ СТІЛЛ в 2011 році.

Частина товарів, що надходять безпосередньо від виробників зростає. Так, якщо в 2010 році від виробників надійшло 456,9 тис. грн. товарів (відповідно від оптових постачальників – 497,6 тис. грн.), то в 2011 році від виробників надійшло товарів на 512,4 тис. грн., а від оптових постачальників – 519,7 тис. грн. Саме зміна структури закупок товарів дала змогу переглянути ціни на товари і знизити їх, що в кінцевому результаті дало змогу підняти загальний товарообіг за рахунок збільшення кількості проданих товарів.

Зміни в загальному надходженні товарів в 2011 році сталися за рахунок всіх груп товарів. Найбільшу частку в закупівлі займає листовий прокат: 293,1 тис. грн., 300,8 тис. грн. та 304,95 тис. грн. відповідно в 2009, 2010 та 2011 роках.

Основні показники ПП АЛДІ СТІЛЛ бачимо, що обсяг виручки від реалізації продукції даного підприємства у звітному 2011 році зріс на 7,77% в порівнянні з минулим 2010 роком. Так, у 2011 році доход від реалізації продукції склав 1536,1 тис. грн., що на  110,7 тис. грн. більше ніж у 2010 році.

Чистий дохід підприємства ПП АЛДІ СТІЛЛ в 2011 році зріс на 92,3 тис. грн. (7,77%) порівняно з минулим 2010 роком.

Чистий прибуток в 2009 році складав 15,3 тис. грн., в 2010 році – 45,4 тис. грн., а в 2011 році зріс до 64,5 тис. грн.

Показники ділової активності ПП АЛДІ СТІЛЛ  в 2010 році покращилися порівняно з 2009 роком, а в 2011 році погіршилися. При цьому в 2011 році порівняно з 2010 роком коефіцієнт оборотності оборотних коштів знизився на 1,01, що призвело до збільшення тривалості одного обороту оборотних коштів на 8,28 дні, середній термін оплати дебіторської заборгованості зріс на 0,15 днів.

Розробка найбільш ефективних шляхів реалізації стратегічних цілей закупівельної політики. На цій стадії формування стратегії в розрізі стратегічних цілей розробляється система основних заходів щодо їхньої реалізації. Розробка таких заходів здійснюється в розрізі основних функцій торгового менеджменту і сфер діяльності торгового підприємства. Розроблені заходи групуються за трьома основними блоками:

— заходи щодо забезпечення найбільш ефективних організаційних умов діяльності ПП АЛДІ СТІЛЛ;

— заходи щодо забезпечення найбільш ефективних напрямків економічної діяльності торгового підприємства;

— заходи щодо забезпечення найбільш ефективних форм фінансової діяльності торгового підприємства.

ПП АЛДІ СТІЛЛ в 2012 році планує здійснювати поставки та продаж продукції таким покупцям, як Київміськбуд, Київський метрополітен, будівельні організаціям м. Києва та області.

Для успішного виконання комерційних операцій по закупівлі товарів працівники ПП АЛДІ СТІЛЛ  повинні систематично займатися виявленням і вивченням джерел закупівлі і постачальників товарів. Комерційні працівники повинні добре знати свій економічний район і його природні багатства, промисловість, сільське господарство, виробничі можливості й асортимент товарів.

Комерційним працівникам ПП АЛДІ СТІЛЛ  необхідно постійно стежити за рекламними оголошеннями в ЗМІ, проспектами, каталогами. У ринкових умовах форми і методи цієї роботи перетерпіли істотні зміни. Головні зміни полягають у тім, що на зміну методам централізованого розподілу товарних ресурсів прийшла ринкова практика вільної купівлі-продажу товарів за цінами попиту та пропозиції. Тому комерційна ініціатива торгових працівників по залученню в товарообіг максимальних товарних ресурсів з метою одержання необхідного прибутку повинна сполучатися з турботою про кінцевих покупців, обліком їхньої платоспроможності, з недопущенням невиправданого росту цін, наданням населенню можливості придбати товари за доступними цінами.

Для вдосконалення оцінки ефективності комерційних угод розглянемо ефективність угод на прикладі постачання металопрокату від двох виробників до ПП АЛДІ СТІЛЛ.

Здійснений аналіз ефективності торгівлі металопрокатом  у ПП АЛДІ СТІЛЛ у 2012 році показав, що у аналізуємому періоді дане торгове підприємство здійснює ефективну рентабельну торгівлю металопрокатом. При цьому угоди, укладені з “Донецький металопрокатний завод” є більш вигідними для ПП АЛДІ СТІЛЛ, ніж з “Криворіжсталь ”. У зв’язку з цим керівництву під­приємства доцільно з цих двох постачальників обрати  “Донецький металопрокатний завод”.

На підприємстві ПП АЛДІ СТІЛЛ  не ведеться за допомогою програмного забезпечення облік поставлених товарів протягом робочого дня та їх аналізу. Задача “Облік розрахунків з постачальниками товарів” призначена для забезпечення проведення під­приємством обліку розрахунків з постачальниками товарів, що постачають товари на підприємство протягом дня. Розв’язання задачі “Облік розрахунків з постачальниками” автоматизованим способом забезпечить мо­жливість оперативної обробки інформації для управління формуванням комерційних зв’язків за відповідний проміжок часу, спри­ятиме підвищенню точності й достовірності облікових даних.

В 2012 році ПП АЛДІ СТІЛЛ планує збільшити чистий дохід від реалізації на 217,6 тис. грн. (17%), та збільшити собівартість на 158,0 тис. грн. (13%). При цьому чистий прибуток від реалізації послуг зросте з 64,6 тис. грн. до 124,2 тис. грн. на 59,6 тис. грн. (192,3%).

ПП АЛДІ СТІЛЛ для підвищенння ефективності підприємства планує закупити додаткове обладнання для обслуговування на суму 200 тис. грн. Протягом чотирьох років проект має окупитися, ПП АЛДІ СТІЛЛ  планує отримувати  грошовий потік від нових послуг в сумі 75 тис. грн. щорічно. Проект окупиться за 3,37 роки, що менше ніж планувалося, тому проект варто реалізовувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]