Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_25.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
59.87 Кб
Скачать

1.2. Організація оптових закупівель товарів на підприємстві

 

Оптова торгівля передує роздрібній, у результаті оптового продажу товари не переходять у сферу особистого споживання, вони надходять або у виробниче споживання, або купуються роздрібною торгівлею для реалізації населенню.

Функції оптової торгівлі можна розділити на два види: традиційні – головним чином організаційно-технічні (організація оптової купівлі-продажу, складування і збереження запасів, перетворення асортименту товарів, їхнє транспортування) і нові, що виникають під впливом розвитку ринку [19, c. 95].

Спеціалізація оптової торгівлі на виконанні контактної функції (зв’язок виробника товару з покупцем) забезпечує значну економію витрат обігу, що обумовлює зменшення числа контактів. У результаті покупець (тобто роздрібна торгівля), заощаджує час, тому що звільняється від закупівель у безлічі виробників, знижує матеріальні витрати, зв’язані зі збереженням, формуванням асортименту товару і їхньою доставкою.

У загальному виді концепція маркетингу закупівлі подана на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 Концепція маркетингу закупок

Правильно організовані оптові закупівлі дають можливість сформувати необхідний торговий асортимент товарів для роздрібного торгового підприємства, здійснювати вплив на виробників товарів відповідно до вимог купівельного попиту, забезпечують ефективну роботу торгового підприємства.

Отже, закупівельна робота є основою комерційної діяльності в торгівлі. З неї, власне кажучи, починається комерційна робота. Основна мета збутової діяльності – організація збутової системи для ефективного продажу  виготовленої продукції. Правильно організовані оптові закупівлі дають можливість сформувати необхідний торговий асортимент товарів для роздрібного торгового підприємства, здійснювати вплив на виробників товарів відповідно до вимог купівельного попиту, забезпечують ефективну роботу торгового підприємства.

 

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПРАКТИКИ ЗАКУПІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПП АЛДІ СТІЛЛ

 

2.1. Дослідження споживчого попиту та планування закупівель товарів

 

Створене в лютому 2002 приватне підприємство АЛДІ СТІЛЛ здійснює оптову торгівлю металопрокатом.

Всі основні положення функціонування підприємства зафіксовані в Статуті. Вищим органом ПП АЛДІ СТІЛЛ є збори учасників. Вони складаються з учасників підприємства або призначених ними представників. Представники учасників можуть бути    постійними  або призначеними на певний  строк. Учасник вправі в будь-який  час замінити свого представника у зборах учасників, сповістивши про це інших учасників. Учасник  підприємства вправі передати  свої  повноваження  на зборах іншому учаснику або представникові іншого учасника підприємства. Учасники мають кількість  голосів,  пропорційну  розміру  їх часток у статутному фонді. Збори учасників підприємства обирають директора.

Отже, як видно з проведеного дослідження, споживчий попит на металопрокат досить високий. Це створює позитивні умови для розвитку закупівельної діяльності ПП АЛДІ СТІЛЛ.

2.2. Характеристика постачальників та аналіз закупівель й надходження товарів

Виробництвом металопрокату в Україні займаються нині 11 заводів, які виступають постачальниками для  ПП АЛДІ СТІЛЛ:

“Азовсталь” — прокат товстолистовий, рейки, балка, швелер, кутник, рейкові кріплення, спеціальні профілі, кульові млини.

Алчевський металургійний комбінат — круг, заготовка осьова, товстий лист, швелер, балка, кутник, рейки вузької колії, кулі сталеві, шахтна стійка, шпальний профіль, гнутий профіль.

Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського — рейки кранові, рейки рудничні, лист гар.-кат., швелер, кутник, спецпрофіль для автомобільної промисловості, шахтна стійка.

Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського — круг, смуга, балка, швелер, кутник, арматура, рейки, шпунт Ларсена, осі вагонні, кульові млини.

Донецький металургійний завод — прокат товстолистовий, квадрат, шестигранник, смуга, арматура, балка, кутник, спеціальні профілі, труби сталеві зварні.

Донецький металопрокатний завод — круг, квадрат, шестигранник, смуга, кутник, арматура, спеціальні профілі, труби чавунні і фасонні, частини до них.

Єнакіївський металургійний завод — арматура, катанка, балка, швелер, кутник, рейки, смуга, спеціальні профілі.

Запоріжсталь — гнуті профілі, прокат плоский гар.-кат., прокат плоский хол.-кат.

Криворіжсталь — арматура, круг, кутник рівнополицевий, квадрат, смуга, шестигранник.

Макіївський металургійний комбінат — катанка, круг, квадрат, кутник рівнополицевий, смуга, швелер, арматура, рейкові кріплення.

ММК ім. Ілліча — лист, рулон, лист і рулон оцинкований, стрічка, лист із рифленням, труби гар.-кат. безшовні, труби електрозварні.

Також ПП АЛДІ СТІЛЛ здійснює закупівлю товарів в оптових підприємствах.

Розглянемо постачання товарів до ПП АЛДІ СТІЛЛ в 2009-2011 роках

Отже, в 2011 році було укладено з постачальниками на 9 договорів (7,03%) більше ніж в 2010 році. Відсоток виконання догорів в 2011 році зріс з 94,53% до 97,08%, тобто на 2,55% порівняно з 2010 роком. Що свідчить про покращення стану закупівельної роботи ПП АЛДІ СТІЛЛ в 2011 році. Частина товарів, що надходять безпосередньо від виробників зростає. Так, якщо в 2010 році від виробників надійшло 456,9 тис. грн. товарів (відповідно від оптових постачальників – 497,6 тис. грн.), то в 2011 році від виробників надійшло товарів на 512,4 тис. грн., а від оптових постачальників – 519,7 тис. грн. Зміни в загальному надходженні товарів в 2011 році сталися за рахунок всіх груп товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]