Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Латиш - копия.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
773.63 Кб
Скачать

Розділ 3 експерементальна перевірка ефективності організації науково-дослідної роботи школярів

1.1. Організація дослідження

Перш ніж розпочати методику було проведено анкетування та опитування учнів Зарізької ЗОШ щоб з’ясувати рівень готовності до науково-дослідної роботи, зацікавленості та ставлення школярів до науково-дослідних робіт з хімії.

Розпочавши науково-дослідну роботу по розробленій методиці, на першому мотиваційно-підготовчому етапі було докладено максимум зусиль для того, щоб зацікавити школярів, мотивувати та підготувати до наукової роботи, формувати потреби у дослідній діяльності. На цьому було застосовано такі способи організації науково-дослідної роботи учнів: просвітницька робота з учнями; показ учням позитивних сторін занять науково-дослідною роботою; демонстрація виконаних наукових розробок учнів; переконання учнів у тому, що бути членом наукового товариства – це престижно. Також відбулась організація впливу на мотиватори, що формують навчально-пізнавальну діяльність учнів; організація прийняття і розуміння учнями її мети; організація чіткого бачення учнями результатів діяльності, ресурсів (інформації, вмінь, навичок).

Тобто на даному етапі проводилась орієнтація діяльності учнів, зацікавлення та залучення їх до дій на наступних етапах навчально-пізнавальної діяльності.

На змістовно-процесуальному етапі відбулося ознайомлення учнів з основами науково-дослідної діяльності шляхом проведення індивідуальних консультацій, лекцій; підготовку рефератів, наукових повідомлень; проведення диспутів, діалогів, співбесід. Формування в учнів знань і вмінь щодо наукового дослідження, залучення безпосередньо до дослідження, здійснення учнями наукового дослідження у шкільних наукових товариствах, засвоєння учнями знань з таких питань: форми, структура, вимоги, методи й методологія науково-дослідної діяльності. Проведення пізнавально-розвивальних ігор, евристичних приписів, постановка дослідів, організація експедицій, складання кросвордів, проведення диспутів, діалогів, співбесід, знання та вміння з науково-дослідної роботи. Включення школярів у пізнавальну діяльність на позакласних заняттях сприяли пізнавально-розвивальні ігри: “Проблема як вона є”, “Очищення від тривіальних рішень”, “Виклад поглядів нефахівцю”, “Тілмаг”, “Морфологічний аналіз”, “Естафетні питання”, “Анонімний мозковий штурм”, “Семикратний пошук”, “Чотири види аналогій”, “Я – дослідник”, “Тріада”, а також використання алгоритмів, евристичних приписів; досліди; експедиції. Також був проведено засідання хімічного гуртка (додаток ), на якому учні проводили науково-дослідний експеримент; результати школярі оформляли у вигляді проектів. Результатом проведеної роботи було формування в учнів науково-дослідних знань та вмінь, розвиток їхніх творчих здібностей. 

На аналітико-корекційному етапі відбулося стимулювання школярів до аналізу, оцінки та корекції результатів власної науково-дослідної діяльності. З цією метою проводились конкурси-захисти учнівських наукових робіт, кращі з яких були представлені на шкільному конкурсі; автори досліджень брали участь у турнірах, олімпіадах, доповідях у класах, учні-переможці були нагороджені грамотами, подарунками, преміями, кубком знань, відбулось опублікування в шкільній газеті наукових статей учнів, а також інформації щодо досягнень науковців також проведення тижня, присвяченого науковим  дослідженням учнів (виставка робіт науковців-учнів з представленням наочного матеріалу).

Після аналітико-корекційнрго етапу цілеспрямованим педагогічним спостереженням, аналізом та узагальненням результатів педагогічного експерименту було виявлено ставлення, зацікавленість та рівень готовністі після включення в науково-дослідну роботу розроблених етапів організації науково-дослідної роботи.

    1. Аналіз результатів

На початку експерементального дослідження було проведено анкетування (додаток Б ) та опитування школярів, для того щоб з’ясувати рівень готовності та ставлення до науково-дослідної роботи. Аналіз результатів опитування та анкетування показав, що на початку експеременту в 10 класі Зарізької ЗОШ (24 особи) третина учнів була не зацікавлена в участі в позакласних науково-дослідних роботах. Рівень пізнавального інтересу та готовності до науково-дослідних робіт у 4 осіб або 16,7% респондентів був низький, у 5 осіб або 20,8% – нижче середнього, у 7 осіб 29,2% – середній, у 6 осіб або 25% – вище середнього, у 2 осіб або 8,3% –високий. Ці результати пояснюються тим, що в Зарізькій ЗОШ не проводяться науково-дослідні роботи з хімії.

Рис. 1. Показники пізнавального інтересу та рівень готовності до науково-дослідної роботи на початку експериментального дослідження в Зарізькій ЗОШ

Після включення в позакласну роботу етапів організації науково-дослідної роботи та по закінченню експерименту було помічено значне підвищення рівня готовності та зацікавлення до науково-дослідної роботи.

Під час захисту науково-дослідних робіт школярів були присутні експерти для того, щоб оцінити рівень готовності до науково-дослідної роботи після експерименту. Вивчення проблеми здійснювалось адаптованою кваліметричною моделлю В.В. Григораша [20]: Рівень готовності до науково-дослідної роботи школярів (додаток Г) визначала комісія у складі експертів:

  1. Голобородько Л.В. – вчитель природничих наук Зарізької ЗОШ Оржицького району Полтавської області (Е1);

  2. Гордієнко І.І. – директор Зарізької ЗОШ Оржицького району Полтавської області (Е2);

  3. Микитенко А.О. – заступник директора з навчально-виховної роботи Зарізької ЗОШ Оржицького району Полтавської області (Е3);

  4. Денисенко Л.П. – вчитель гуманітарних наук Зарізької ЗОШ Оржицького району Полтавської області (Е 4);

  5. Черниш А.О. – практичний психолог Зарізької ЗОШ Оржицького району Полтавської області).

Результати інтерпретувались за такими критеріями оцінювання рівнів засвоєння знань школярами:

0–0,35 — недопустимий рівень

  • неспроможність самостійно дати відповідь на запитання;

  • відповідь непослідовна, фрагментарна, неточна;

0,35–0,59 — критичний (низький) рівень

  • знання навчального матеріалу поверхневі;

  • учневі важко самостійно підтвердити відповідь прикладами;

0,6–0,74 — достатній (середній) рівень

  • учень глибоко, грунтовно, послідовно розкриває зміст завдань, але :

  • при викладі матеріалу припускається незначних помилок;

  • переважає інколи поверхнева обізнаність;

  • робить неповні узагальнення та висновки.

0,75–0,89 — високий (вище середнього) рівень

  • учень глибоко, грунтовно, послідовно розкриває зміст завдань;

  • висловлені твердження ілюструє прикладами з власних спостережень;

  • відповіді чіткі, логічно завершені;

  • легко робить необхідні висновки;

0,9–1 — відмінний (дуже високий, з відзнакою) рівень.

  • відповіді задовольняють вимоги „високого рівня”, крім того учень

  • без допомоги вчителя аналізує, порівнює, застосовує на практиці набуті знання;

  • відповіді носять творчий характер.

Результати дослідження подано на рис. 2 та 3 і табл. 2 та 3 і додатку Д.

Результати дослідження засвідчили, що навчальна науково-дослідна компетентність після включення у науково-дослідну роботу розроблених етапів відповідає високому (вище середнього) рівню (0,71). Особливо слід відзначити вміння учнів сприймати інформацію (виділяти головне, аудіювати, абстрагувати). Школярі мають розвинені вміння знаходити необхідну інформацію, працювати з довідковою літературою, класифікувати інформаційні джерела.

Мотивація школярів до науково-дослідної роботи та процес здійснення цієї діяльності знаходяться на достатньому рівні (0,64-0,61). Потребують вдосконалення такі напрямки роботи з учнями як: формування компетентності планувати власну дослідницьку діяльність; розвиток культури мислення (гнучкості, швидкості, аналітичності); слабкою ланкою в дослідницькій практиці учнів є недостатньо розвинені вміння узагальнювати інформацію, структурувати її, реферувати, конспектувати й систематизувати.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]