Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
398.34 Кб
Скачать

2. Методичний блок

2.1. Ринок товарів і послуг

Слід зрозуміти, що попит на той чи інший ресурс є похідним від попиту на товари і послуги, які виробляються за допомогою цього ресурсу. Теорія граничної продуктивності лежить в основі розуміння ринків факторів виробництва. Крім того, необхідно зрозуміти, яким чином фірми залучають додаткові ресурси в ситуаціях, коли використовується більше одного виду ресурсів. Для цього використовується економічна гра “Швидке миття машин”.

Економічна гра: “Швидке миття машин”

© Національна Рада з економічної освіти (НРЕО), Нью-Йорк, США. Використано за дозволом НРЕО. Тільки для використання у класі. Передрук або копіювання без письмового дозволу НРЕО заборонено.

Необхідний час:

Один урок.

Пропозиція праці: злети і падіння при митті машин

Уявіть, що вам тільки що виповнилося 16 і ви здали іспит на одержання прав водія. І раптом ваші батьки приймають рішення, що вони більше не платитимуть за бензин, який використовується їхніми дітьми-підлітками. Відтепер і надалі підліткам доведеться самим сплачувати за бензин при користуванні сімейними автомобілями. «Але тату, - протестуєте ви, - як я зможу дозволити собі користатися машиною? Ти і мама і так тепер даєте мені недостатньо грошей, щоб я міг оплатити усі свої особисті витрати. Звідки ж мені взяти гроші на оплату бензину?» «Спробуй скористатися відомим методом, - відповідає батько. - Зароби гроші, виконавши яку-небудь корисну роботу. Фірма «Швидке миття машин удома» шукає собі працівників. Подумай, чи не зміг би ти попрацювати на них і тим самим заробити додатково грошей, щоб вистачило на покриття твоїх витрат на бензин.»

Якщо ви будете працювати на фірмі «Швидке миття машин удома», то зможете для роботи вибрати таку кількість годин, яка б не порушувала вашого розпорядку дня. Скільки годин у тиждень, вам потрібно працювати, миючи машини, щоб заробити достатньо грошей на покриття своїх витрат на бензин? Розгляньте приведену нижче таблицю. Потім підрахуйте найбільшу кількість годин, яку ви будете готові відробити при певній величині заробітної плати.

Наприклад, уявіть, що вам запропонували роботу як добровольця, без оплати. Напишіть ту кількість годин, що ви будете готові відробити щотижня за такої умови. Потім подумайте над іншим розміром заробітної плати, наприклад, 5 грн. у годину. Скільки годин ви будете готові відробити щотижня при такій заробітній платі? Заповніть таблицю в такий же спосіб. Якщо при тому чи іншому розмірі заробітної плати ви взагалі не будете працювати, то на місці прочерку, що відповідає цій величині заробітної плати, напишіть нуль.

Таблиця 14.2 – Економічна гра „Швидке миття машин”

Кількість годин у тиждень, що

Сума, що ви одержите у виді заробітної ви будете готові відробити при такій плати за кожну відпрацьовану годину величині заробітної плати

25 грн. —

20 грн. —

15 грн. —

10 грн. —

5 грн. —

0 грн. (ви не одержуєте грошей) —

Попит на працю: злети і падіння при митті машин

Уявіть, що ви - агент по торгівлі нерухомістю, і вам доводиться їздити на своїй машині щодня, для того щоб допомогти людям купити будинок у вашій місцевості. Чистий автомобіль добре виглядає зовні, а охайність усередині машини дає можливість людям під час поїздки зосередити свою увагу на будинках, а не на бруді на вашому задньому сидінні. Ви любите, щоб ваш автомобіль був дуже чистим, але на підтримку такої чистоти іде занадто багато вашого дуже коштовного часу. Припустимо, що ви могли б заплатити кому-небудь за те, щоб ваш автомобіль помили, надраїли до блиску і очистили від пилу й обробили пилососом. Ця людина могла б прийти до вас додому і зробити всю роботу за годину. Єдиний недолік цієї схеми в тому, що за все обслуговування вам доведеться платити зі своєї власної кишені.

Якби фірма «Швидке миття машин удома» робила подібні послуги, скільки сеансів миття машини ви б купували щомісяця? Вивчіть приведену нижче таблицю. Потім підрахуйте найбільшу кількість сеансів миття, за які ви будете платити щомісяця при кожній ціні.

Наприклад, уявіть, що вам не довелося б платити за обслуговування. На місці прочерку, що відповідає значенню 0 грн., запишіть ту кількість сеансів миття, які ви будете готові одержувати щомісяця, за умови, що ці сеанси будуть для вас безкоштовними. Потім перейдіть до ціни 5 грн. Запишіть максимальну кількість сеансів миття, за які ви готові заплатити 5 грн. за кожен сеанс. Проробіть аналогічні розрахунки для кожної з інших зазначених цін. Якщо при тій чи іншій ціні ви взагалі не будете купувати сеанси миття, то на місці прочерку, що відповідає цій ціні, напишіть нуль.

Таблиця 14.3 – Економічна гра „Швидке миття машин”

Сума, що ви платите за кожен сеанс Кількість сеансів, що ви будете миття машини готові купити за даною ціною

25 грн. —

20 грн. —

15 грн. —

10 грн. —

5 грн. —

0 грн. (ви не платите грошей) —

Пропозиція та попит: кількість годин роботи з миття машин

Таблиця 14.4 – Економічна гра „Швидке миття машин”

Заробітна плата за годину

Величина пропозиції, годин роботи

Величина попиту на години

25 грн.

20 грн.

15 грн.

10 грн.

5 грн.

0 грн.

Рисунок 14.4 – Економічна гра „Швидке миття машин”

Побудуйте графік на основі даних гри. Визначте рівноважний обсяг праці та заробітної плати. Визначте надлишки або нестачу робочої сили. Обговоріть ідею рівноваги на ринку праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]