Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

1.4. Максимізація прибутку фірми

Орієнтуючись при прийнятті економічних рішень на мінімально можливий рівень витрат, будь-яка фірма розглядає цю задачу не як самоціль, а як засіб вирішення більш загального завдання – максимізації прибутку фірми. Ця мета є головною для неї.

Прагнення до максимізації прибутку не тільки в короткостроковому, але й довгостроковому періоді, дозволяє раціонально розподіляти ресурси, забезпечує високу ефективність, та створює необхідні умови для успіху в реалізації обраних цілей.

Максимізація прибутку для фірми означає пошук шляхів отримання найбільшої різниці між загальним доходом та загальними витратами:

π = TR – TC = (P – ATC) Q max.

де π – прибуток;

TR – загальний доход;

TC – загальні витрати;

P – ціна;

ATC – загальні середні витрати;

Q – обсяг продукції.

Раціональна фірма співставляє загальний доход, отриманий від продажу певного обсягу продукції на ринку, та загальні витрати на її виробництво.

Економічний інтерес фірми пов’язаний перш за все з величиною економічного прибутку (π ек):

π ек = TR – TCек max.

де TCек – загальні витрати, що включають як явні, так і неявні витрати.

Величина економічного прибутку виступає орієнтиром при прийнятті рішень щодо доцільності діяльності певної фірми на даному ринку (в даній галузі бізнесу).

Максимальний прибуток досягається у взаємодії внутрішніх (динаміка витрат виробництва) та зовнішніх (динаміка доходу фірми після реалізації продукції) факторів діяльності фірми.

Головною вимогою максимізації прибутку виступає прибутковість (окупність) кожної одиниці продукції.

Якщо випуск і реалізація продукції будуть збільшуватися, то за незмінної ціни (Р) і загальний доход і загальні витрати будуть зростати: доход зростатиме завдяки збільшенню обсягу продажу, а витрати будуть збільшуватись в силу дії закону спадної віддачі.

Прибуток буде мати місце доти, поки зростання загального доходу буде перевищувати зростання загальних витрат, а його розміри будуть залежати від співвідношення цих величин.

Для вирішення проблеми максимізації прибутку важливо враховувати не тільки загальні, але й граничні значення цих показників, тобто граничного доходу та граничних витрат.

Треба зазначити, що виробництво кожної додаткової одиниці продукції збільшує загальні витрати на величину граничних витрат, і одночасно зростає загальний доход на величину граничного доходу.

Доти, поки граничний доход більше граничних витрат, загальний прибуток фірми збільшується. Це означає, що критерій максимізації прибутку ще не досягається і фірма повинна збільшувати обсяг виробництва.

Припустимо, що при збільшенні випуску продукції на одну одиницю фірма отримує додатковий доход, який перевищує її додаткові витрати (тобто MR > MC).

Різниця між MR та MC являє собою таку величину, яка має назву граничного прибутку (M):

M = MR – MC > 0.

Граничний прибуток вимірюється як прирощення прибутку при зміні випуску продукції на одну додаткову одиницю:

M = Δπ / ΔQ.

Якщо показник M буде позитивним, це буде свідчити, що кожна додаткова одиниця випуску збільшує загальний обсяг прибутку на певну величину.

Фірмі вигідно збільшувати випуск доти, доки граничний прибуток не стане нульовим, тобто MR = MC. Загальний прибуток при цьому обсягу випуску досягне свого максимуму.

Якщо при збільшенні випуску на одну додаткову одиницю виявиться, що додаткові витрати фірми перевищують її додаткові доходи, тобто MC > MR, то граничний прибуток стане від’ємним :

M = MR – MC < 0.

В цьому випадку фірма може збільшити свій прибуток, скорочуючи рівень випуску продукції до рівня, при якому MR = MC.

Отже, можно сформулювати правило максимізації прибутку :

Фірма буде збільшувати випуск до того моменту, поки додаткові витрати на виробництво додаткової продукції не зрівняються з граничним доходом від її продажу.

Це має назву правила MC = MR, або MR = MC.

Ціна (Р) та випуск (Q), які відповідають цій умові, є оптимальними. Дійсно, при випуску більше, або менше оптимального, будь-яка фірма недоотримує прибуток і не досягає максимуму прибутку.

Необхідно також звернути увагу учнів і на такий важливий момент.

Аналіз з позиції максимізації прибутку дозволяє визначити не тільки найбільш привабливі варіанти випуску продукції, але вирішити питання про те, до яких пір втримуватися на ринку із своєю продукцією.

В цій ситуації вирішальним критерієм є мінімізація втрат, які буде мати фірма, наприклад, коли зменшується ринкова ціна на продукцію фірми, або підвищується ціни на економічні ресурси.

Якщо фірма отримує доход, який покриває хоча б змінні витрати, фірма продовжує своє існування і залишається на ринку, керуючись правилом MR = MC, для знаходження обсягу виробництва, який мінімізує збитки.

Якщо фірма не в змозі покривати за рахунок отриманого доходу змінні витрати, то фірмі треба буде закритися, навіть в тому випадку, коли фірма матиме змогу покривати свої постійні витрати.

Показником мінімізації втрат є різниця між ціною та середніми змінними витратами ( Р – AVC ).

Якщо продажна ціна буде меншою ніж середні змінні витрати (Р < AVC) то фірма повинна закритися.

Отже, критичною точкою, після якої фірма припиняє свою діяльність, є рівність:

Р = AVC.

Нарешті, критерій максимізації прибутку фірми може застосовуватися для визначення вигідного як вже існуючого виробництва, так і для прийняття рішень щодо привабливості нових підприємств та проектів (в цих ситуаціях фірма порівнює очікуваний додатковий прибуток від проекту і очікувані додаткові витрати). Якщо додатковий прибуток більше нуля, то проект можна прийняти: якщо він менше або дорівнює нулю, то такий проект відхиляється.

Висновки:

  • Мета фірми – максимізація прибутку, який визначається як сукупний доход за вирахуванням сукупних витрат.

  • Аналіз поведінки фірми передбачає розгляд усіх альтернативних витрат виробництва. Деякі з цих витрат, такі, як зарплата, яку фірма платить співробітникам, є явними витратами. Інші альтернативні витрати, наприклад, зарплата, яку власник фірми міг би отримати, працюючи в іншому місці, але від якої він відмовився заради власного бізнесу, є неявними витратами.

  • Сукупні витрати фірми можна поділити на постійні та змінні витрати.

  • Постійні витрати не залежать від змін обсягу випуску продукції. Змінні витрати можуть змінюватися у відповідності з динамікою обсягу виробництва.

  • Два типи витрат є похідними від сукупних витрат фірми. Середні сукупні витрати – це відношення сукупних витрат до обсягу випуску. Граничні витрати – це прирощення сукупних витрат при збільшенні обсягу випуску на одиницю продукції.

  • Тип витрат фірми найчастіше залежить від часового інтервалу. У короткостроковому періоді витрати фірми поділяються на постійні та змінні витрати.

  • Максимального прибутку фірма досягає тоді, коли вона виробляє та реалізує такий обсяг продукції, за якого виконується правило тотожності її граничного доходу її граничним витратам, тобто правило MR = MC.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]