Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
403.46 Кб
Скачать

2. Методичний блок

2.1. Економічні витрати виробництва та прибуток фірми.

При вивченні цього питання доцільним, на наш погляд, є ознайомлення учнів з поняттям витрат. Приведіть декілька простих прикладів. Дайте означення та поясніть поняття явних (експліцитних) та неявних(імпліцитних) витрат. Пов’яжіть ці поняття з бухгалтерськими та економічними, або альтернативними витратами.

Зробіть акцент на тому, що діяльність будь-якої фірми пов’язана з використанням як власних, так і залучених економічних ресурсів, або чинників виробництва.

Учні повинні усвідомити, що всі витрати, що пов’язані з виробництвом того чи іншого товару (або послуги), є альтернативними витратами, так як існують альтернативні варіанти використання ресурсів, вкладених підприємцем в фірму.

Дайте визначення поняття “нормального прибутку”, який є мінімальною платою, необхідною для того, щоб утримати підприємця в певній галузі. Зверніть увагу учнів на ту обставину, що нормальний прибуток є елементом неявних витрат, які входять до складу економічних витрат.

Відмітьте, що саме орієнтуючись на економічні витрати, власник фірми приймає рішення щодо доцільності діяльності фірми в певній галузі бізнесу.

Щоб глибше засвоїти ці питання, пропонуємо використати ситуаційну вправу 1 “Хот-доги, якими торгує Іван”, адаптовану за матеріалами Національної Ради з економічної освіти США, січень 2002 року.

Ситуаційна завдання: “Хот-доги, якими торгує Іван”

Методика проведення заняття.

1. Покажіть наочний матеріал “Хот-доги, якими торгує Іван” (роздатковий матеріал 9.1).

Бухгалтер, склавши звіт про прибутки та збитки, говорить Івану, що його бізнес приніс останньому 2000 грн. прибутку.

2. Запитайте учнів, як вони вважають: чи правий бухгалтер?

(Деякі учні звернуть увагу та те, що не всі витрати, пов’язані із бізнесом Івана, були враховані).

3. Визначте економічний прибуток, як різницю між загальними виторгом та загальними витратами, в яких врахована альтернативна вартість, яка пов’язана з усіма використаними факторами виробництва (ресурсами).

Наприклад, якщо в місцевості, де Іван розгорнув свій бізнес, робітникам сплачують 3 грн. за годину, то Івану також треба було платити 3 грн. за годину будь-якому учневі, щоб той дав згоду працювати в Івана.

Отже, 3 грн. за годину виступають як альтернативна вартість ресурсів праці.

Аналогічно 1000 грн. являють собою альтернативну вартість простору поруч за алеєю для прогулянок.

Ще 2000 грн. – це альтернативна вартість обладнання, а 1000 грн. – альтернативна вартість продуктів харчування.

Запитайте, чи використовував Іван інші ресурси?

(Так, праця самого Івана та кошти, що знаходилися на його ощадному рахунку).

4. Поясніть, що це неявні витрати (за них не потрібно було безпосередньо платити), але вони є важливою складовою загальної альтернативної вартості.

Припустимо, наприклад, що Іван, як продавець у “Макдоналдсі”, міг би за літо заробити 2900 грн., а гроші на його ощадному рахунку приносили б 8% річних.

Тоді, прийнявши рішення займатися власним бізнесом, Іван пожертвував можливістю заробити 2900 грн. Крім цього, забравши із свого рахунку 5000 грн., він також втратив доход у вигляді процентів з цієї суми, які б він міг отримати за літо (за три літніх місяці він отримав би 5000х0,08х0,25=100 грн.).

Таким чином, альтернативна вартість праці Івана та його ресурсів складає 3000 грн. (2900+100=3000грн.)

Якщо додати ці витрати, то економічний прибуток Івана становитиме: 10000-(8000+3000)=-1000 грн.

Іншими словами, рішення Івана відкрити власний бізнес коштувало йому 1000грн. (саме це й відбулося – він міг би мати наприкінці літа 3000грн., влаштувавшись продавцем до “Макдональсу” – проте він отримав лише 2000грн., які приніс йому його власний бізнес).

5. Нарешті, визначте нормальний прибуток, як мінімальну суму, необхідну для того, щоб утримати підприємницькі здібності (ресурси) в певному виді бізнесу.

Поясніть, що нормальний прибуток, в свою чергу, дорівнює альтернативній вартості підприємницьких ресурсів.

Таким чином, Івану, щоб залишитися в бізнесі, необхідно було б одержувати нормальний прибуток, який дорівнював би 3000 грн.

Зазначте ще раз, що нормальний прибуток є одним з видів витрат при визначенні суми загальних витрат на виробництво товарів.

Зауважте, що ці витрати за своєю сутністю не відрізняються від інших видів витрат. Наприклад, 3 грн. за годину – це той мінімум, який необхідний для того, щоб втримати учнів на роботі на підприємстві, яке організував Іван.

Отже нормальні прибутки є альтернативною вартістю виробництва, оскільки нижчий рівень прибутків змушує виробника шукати інше застосування залучених ресурсів.

Таким чином, нормальний прибуток – це достатньо високий прибуток для того, щоб відшкодувати виробнику як явні так і неявні витрати (серед них і вартість втрачених можливостей) на виробництво деякого товару або послуги і такий, що не призводить до виходу виробників з даного ринку.

Роблячи висновки по вправі, слід сказати, що Івану краще не займатися цим бізнесом, а знайти іншу сферу, яка приносила б йому, як мінімум 2900 грн. доходу у вигляді зарплати продавця в “Макдональсі”, а свій капітал в 5000 грн. віднести до банку і отримати 8% щорічних протягом 3-х місяців (100грн.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]