Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модулі. Вільховий..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Тема 3. Етнос як етнологічна категорія. Теорія етносу Зміст теми.

Основні етнологічні категорії.

етнос — усталена сукупність людей, що склалась історично, і має спільні риси культури, мови, психіки, котра фіксується у самоназві (етнонімі) й має відчуття своєї єдності і водночас відмінності від інших аналогічних спільностей.

Процес формування поняття "етнос": погляди на природу етносу як біологічне явище, племінну (язичницьку) спільність, як певної стадії розвитку етнічної спільності, як цілісну і органічну соціальну систему. Ідея виділення двох основних видів етнічної спільності: етносу у вузькому ("етнікос") і широкому (соціально-економічна цілісність) значенні слова. Співвідношення понять "етнос" і "національність", "етнос" і "народ", "етнос" і "демос", "популюс".

Раса — стабільна біологічна сукупність людей, що характеризується спільністю переважно фізичних характеристик, і не є формою їх співіснування. Види рис: європеоїди (біла раса), негроїди, монголоїди, австролоїди, американоїди, кайсони.

Структура етносу — ієрархічна співпорядкованість субетнічних груп, що забезпечує внутрішню цілісність етносу. Основна схема формування структури етносу: виникнення конвіксій (груп людей із спільним побутом і родинними зв'язками)», їх перетворення за певних умов у консорції (людські сукупності, що об'єднані історичною долею), відтак у субетноси, далі в етноси (на першому історичному етапі — у плем'я), нарешті-на хвилі національного піднесення (національно-визвольної боротьби), формуванні раціональних інтересів, національної самосвідомості та національної ідеї — у нації. Структура антропосфера — системи всіх народів (націй). Структура етносфери — ієрархічних компонентів етнічності: суперетноси, етноси, субетноси, етнічні та етнографічні групи, конвіксії, консорції, етнофори (люди — носії етнічності).

Компоненти етносу: етнічна (національна) культура, етнічні риси психіки, національний характер (національна душа), етнічна (національна) самосвідомість, мова.

Категорія етнічності. Структура етнічності: етнічна категорія, етнічна група, етнічна нація. Етно-національні процеси.

Етногенез і етнічна історія. Визначення поняття "етногенез" — походження народу або сукупності історичних явищ і процесів, що призводять до формування етнічної спільності. Теорії, гіпотези та концепції етногенезу: теорія етнічної гібридизації Марра, концепція "критичних точок" Мавродіна, "етногенетичного пучка" Алексеєва. Співвідношення понять етногенезу й етнічної історії — процесу змін властивостей і якостей етнічних спільностей на всіх етапах існування людського суспільства. Концепція "перманентності" етногенезу, котрий включає і етнічні процеси, концепція розмежування етногенезу від власне етнічної історії, концепція ототожнення етногенезу з етнічною історією. Дискусії щодо часу виникнення «етнічних спільностей: початок мезоліту, нижній палеоліт, середньовіччя. Поняття "протоетносів". Фіксація етногенетичних процесів. Етнонім як індикатор етногенезу, що завершився. Етнічна самосвідомість як головна ознака етносу: її багаторівневість (крайова самосвідомість, етнічна, національна, національно-політична). Визначення понять антропогенез і етнонаціогенез. Теорії, гіпотези, концепції антропогенезу.