Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13 ДЕ Зміст курсу ТН з практ Бак.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.1 Кб
Скачать

3.3.2. Створення об’ємно-просторових композицій з природних матеріалів

Ознайомлення зі способами поєднання деталей при створенні фігурок тварин і людей з плодів, насіння, гілочок. Навчання користування різними видами інструментів. Вивчення методики навчання молодших школярів даному виду роботи.

Виготовлення із шишок, жолудів, каштанів горіхових шкарлупок та гілочок фігурок людей, казкових персонажів, об’єднання їх в сюжетну композицію («Подвір’я господаря», «На казковій галявині»).

Виготовлення декоративного намиста з ягід та інших плодів.

3.3.3. Художнє конструювання середовища та реквізиту з природних матеріалів для проведення рольових і спортивних ігор

З’ясування сутності понять: ігровий реквізит, рольова гра, опорно-балочна система; видів перекриттів(пласке, односкатне, арочне, купольне); консоль. Ознайомлення зі способами поєднання деталей з деревини ( в лапу, в обло).

Опанування способів поєднання деталей при: виготовленні перекриттів з різного матеріалу (гілки, стебла, трава, солома, листя, кора); створенні фігурок тварин і людей з плодів, насіння й черепашок; нанизуванні насіння й черепашок.

Виготовлення конструкцій за зразком: колодязь, паркан, конов’язь, вішалка(для сушіння сіна, половиків, судин), драбина, навіс, плот, шалаш, кормушка.

Виготовлення декоративного намиста.

Виготовлення макету «Господарське подвір’я», «Ярмарок».

Виготовлення реквізиту для проведення спортивних ігор: «накидання кільця», «біль-боке», «стрільба з лука», «чижик» та інших.

Тема 3.4: робота з тканиною та текстильними матеріалами на уроках трудового навчання

3.4.1. Волокнисті матеріали та їх властивості

Види волокнистих матеріалів, принципи їх класифікації й короткі відомості про їх застосування в історії матеріальної культури. Текстильні матеріали та їх виробництво. Асортимент текстильних матеріалів й короткі відомості про їх виробництво та застосування. Ручні й матеріальні засоби обробки текстильних матеріалів. Знайомство з взірцями робіт народних майстрів.

Дослідження фізико-механічних властивостей текстильних матеріалів. Класифікація матеріалів за хімічним складом волокон, видом переплетіння, характером оздоблення.

Виготовлення колекції тканин.

3.4.2.Художні вироби в техніці макраме

Макраме як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Ознайомлення з історичними відомостями виникнення та розвитку макраме. Навчання підбору матеріалу до роботи, правилам роботи з інструментами, приладдям для плетіння, розрахунок довжини ниток. Навчання прийомам кріплення ниток на основу, видам й прийомам виконання основних вузлів.

Закріплення нитки на основі різними способами. Виконання головних вузлів (геркулесів вузол, перший плоскісний та другий плоскісний вузли, квадратний та загальний квадратний вузли, репсовий та діагональний, горизонтальний вузли).

Розробка ескізів та виготовлення в матеріалі закладинки для книги, браслету, поясу, кулону, гаманця, квітів, комах.

3.4.3. В’язання гачком

В’язання гачком як вид рукоділля. Ознайомлення з історичними відомостями виникнення та розвитку в’язання гачком. Розгляд різних видів гачків та ниток. Навчання підбору гачків для роботи з вибраними нитками. Засвоєння графічних позначок та навчання читанню графічних схем. Навчання в’язання глухих петель, ведучих, повітряних, ланцюжка, стовбчика без накиду, з одним та двома накидами.

Вив’язування першої повітряної петлі, ланцюжка з повітряних петель, стовбчика без накиду, з одним та двома накидами.

Створення плоскісної аплікації з ланцюжка з повітряних петель. Вив’язування мережива для носової хусточки, серветки, комірця.

В’язання об’ємної іграшки (рибки, мишки, ляльки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]