Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13 ДЕ Зміст курсу ТН з практ Бак.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.1 Кб
Скачать

3.4.4. Використання стрічок, тасьми у створенні художніх виробів

Ознайомлення з використанням стрічок, тасьми при створенні художніх виробів у народному мистецтві. Розгляд різних прийомів створення виробів з даного матеріалу. Навчання складанню візерунків з тасьми та стрічок, виготовленню квітів.

Складання візерунку з тасьми та стрічок для оздоблення одягу з використанням різних способів з’єднання.

Виготовлення різних видів квіток. Об’єднання їх в український вінок (сувенір).

Виготовлення листівки, оздобленої декоративною композицією з тасьми чи стрічок.

3.4.5. Текстильна іграшка

Іграшка як вид декоративно-прикладного мистецтва. Ознайомлення з різними видами м’якої іграшки, матеріалами та інструментами, які застосовують при виготовленні м’яких іграшок. Оволодіння методами конструювання і технікою виконання м’якої іграшки.

Виконання м’якої іграшки на основі кульок.

Ознайомлення з традиціями виготовлення ганчіркових іграшок на Україні.

Виготовлення м’якої іграшки-ляльки за мотивами українських народних іграшок.

Виготовлення одягненої іграшки за мотивами української народної.

3.4.6. Лялька в національному вбранні

З’ясування сутності об’ємно-просторової структури та тектоніки в композиції костюма. Оволодіння методами конструювання і технікою виконання ляльки в національному вбранні.

Ознайомлення з традиціями виготовлення одягнених ляльок на Україні. Виготовлення ляльки в національному вбранні за мотивами української народної.

Тема 3.5: виготовлення виробів із різних матеріалів

3.5.1 Створення виробів з різних утилізованих матеріалів

Розгляд різних видів утилізованих матеріалів та особливостей роботи з ними. Навчання використовувати фактурні і кольорові властивості матеріалів при створенні декоративних виробів.

Виготовлення циркової іграшки на основі коробочки з під йогурту, сиру, сметани. Створення декоративного панно для оздоблення кімнати, аудиторії, класу.

3.5.2. Створення виробів із деревини з елементами народної творчості

Ознайомлення з традиціями обробки деревини і виготовлення дерев’яних виробів на Україні. Вивчення прийомів відрізування заготовок ножем, лобзиком, ножівкою. Ознайомлення з методикою навчання молодших школярів обробки деревини з елементами народної творчості.

Ознайомлення з традиціями обробки деревини і виготовлення дерев’яних виробів на Україні. Вивчення прийомів відрізування заготовок ножем, лобзиком, ножівкою. Ознайомлення з методикою навчання молодших школярів обробки деревини з елементами народної творчості.

Відпрацювання прийомів відрізування з деревини заготовок ножем, лобзиком, ножівкою.

Колективне виготовлення етнографічного мікромузею для постійно діючої виставки.

3.5.3. Створення виробів із фольги та дроту

Ознайомлення з виробництвом й застосуванням чорних і кольорових металів. З’ясування способів механічної і ручної обробки металів. Ознайомлення з технологією виробництва різних видів дроту.

Вивчення правил роботи з інструментами та приладами, які використовуються в процесі художнього створення виробів з фольги та дроту.

Виготовлення з фольги емблеми, значка. Виготовлення з дротику персонажів для лялькового театру.

ТЕМА 3.6: ВИГОТОВЛЕННЯ НАВЧАЛЬНО-НАОЧНИХ ПОСІБНИКІВ ТА ДИДАКТИЧНИХ ІГОР

3.6.1. Методичні розробки навчальних об’єктів праці

З’ясування сутності поняття «навчальні об’єкти праці». Ознайомлення з вимогами до створення методичних розробок навчальних об’єктів праці. Опанування послідовності складання методичної розробки на прикладі окремо взятого навчального виробу.

Складання індивідуальних методичних розробок дидактичних посібників.

3.6.2.Виготовлення навчально-наочних посібників

Ознайомлення з особливостями конструювання навчально-наочних посібників до предметів, які вивчаються в початковій та середній школі.

Виготовлення саморобного навчально-наочного посібника до одного з предметів, які вивчаються в школі.

3.6.3.Виготовлення предметних дидактичних ігор

З’ясування сутності поняття «предметні дидактичні ігри» і розгляд їх як об’єктів праці на уроках трудового виховання в початковій школі. Опанування методики створення предметних дидактичних ігор.

Виготовлення предметної дидактичної ігри, яка сприятиме розвитку знань учнів з рідної мови, математики, природознавства.

ТЕМА 3.7: ПАЛІТУРА Й ШРИФТОВІ РОБОТИ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ

3.7.1. Конструювання книжкового блоку

Сутність понять: макет книжкового блоку, форзац, титул, шмуцтитул, сигнатура, заставка, кінцівка, буквиця; основні елементи книги (кришка, корінець, блок, титульний лист, обріз, сліз ура, каптал).

Прийоми роботи з палітурними матеріалами та інструментами. Розшивка й збирання блоку різними способами. Виконання цільної й складеної кришки. Поєднання блоку з кришкою. Реставрація сторінки.

Опанування основних прийомів роботи з палітурними матеріалами та інструментами.

Розробка конструкції папки різного призначення. Конструювання подарункового альбому чи записничка, визначення формату, розробка конструкції, тематичне вирішення декору.

Розробка макету і виготовлення дитячої книжки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]