Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorny_praktikum_2014-15.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Хід роботи

На силуфоловій пластинці олівцем відмічають лінію старту (1,5-2 см від нижнього краю пластинки) та 4 точки для нанесення розчинів суміші відомих амі­нокислот та розчину невідомої суміші (рис. 1.4.).

За допомогою шприца на точки 1, 2, 3 наносять однакові об'єми розчину відомих амінокислот (по 3 краплі), причому кожну наступну краплину наносять після просушування попередньої на повітрі. На точку 4 наносять 4 краплини суміші невідомих амінокислот.

лінія

фінішу

лінія

х х х х старту

1 2 3 4

Рис. 1.4. Нанесення точок на силуфолову пластинку

Після нанесення всіх розчинів амінокислот пластинку висушують на повітрі і розміщують в герметичному контейнері (рис.1.5), на дно якого наливають шар розчинника (елюента) товщиною 1,0 см так, щоб нижній край пластинки був занурений на 0,5-1,0 см в розчинник. Необхідно слідкувати, щоб поверхня розчинника була нижче від лінії старту на 0,5-1 см. Верхній край пластинки закріплюють тримачем. Щоб уникнути випаровування елюента, хроматографію проводять в закритих камерах, що забезпечує рівновагу між рухомою рідкою фазою та її парами. Робота з органічними розчинниками прово­диться у витяжній шафі.

Рис.1.5. Типова камера для проведення хроматографічного розділення: 1 – розчинник; 2 – пластинка з шаром сорбенту; 3 - точка нанесення розчину суміші амінокислот; 4 – точки нанесення розчинів амінокислот; 5 – лінія фронту; 6 – лінія старту.

Відмічаємо час початку та закінчення хроматографії. Під час проведення хроматографії спостерігають за рухом фронту розчинника (розгонка). Хроматографія вважається закінченою, коли фронт руху розчинник знаходиться за 1-1,5 см від верхнього краю пластинки.

Після закінчення хроматографічного розд­ілення амінокислот пластину дістають з контейнера, висушують на повітрі в чистій витяжній шафі при кімнатній температурі. Щоб визначити місцезнаходження невидимих плям амінокислот, тобто проявити пластинку, її обробляють реактивами, специфічними для речовин що розділяються. У випадку амінокислотних сумішей пластину занурюють на кілька секунд у кювету з 0,5 %-м розчином нінгідрину в аце­тоні, просушують на повітрі і протягом 15 хвилин прогрівають для проявлення забарвлення в термостаті при 60 °С.

На проявленній та висушеній хроматограмі плями амінокислот обмальовують олівцем, щоб зберегти місцезнаходження окремих амінокислот, ідентифікують плями відомих амінокислот та визначають амінокислотний склад невідомої суміші, порівнюючи положення окремих її плям з положенням стандартів.

Вимірюючи відстань між лінією старту і центром плями кожної амінокислоти, знаходять величину хроматографічної рухомості Rf (відношення довжини пробігу кожної плями амінокислоти до довжини пробігу розчинника, яка вимірюється відстанню між стартовою лінією та лінією фінішу розчинника).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]