Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3okhorona_pratsi588.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

3.6 Освітлення

Освітлення в приміщеннях повинно задовільняти вимогам ДБН В.2.5.-28-2006 "Природне і штучне освітлення".

Для запобігання негативних фізіологічних впливів на працівника джерел природного і штучного освітлення при проектуванні необхідно врахувати: раціональне розташування робочого місця відносно вікон проникнення крізь їх природного світла та джерел штучного освітлення, наявність рівномірного розподілу яскравості в колі зору, відсутність прямого світла та інші дискомфортні умови.

У вечірні та нічні години доби використовується штучне освітлення загальне.Аварійне освітлення здійснюється від незалежного джерела живлення постійного струму. Норми освітленості на робочих місцях для промислових підприємств, згідно зДБН В.2.5.-28-2006 "Природне і штучне освітлення" Для сироповарильно-купажного відділення встановлений розряд зорової роботи –V, характеристика зорової роботи – малої точності.

Норми освітленості робочих місць виробничих приміщень купажного відділення представлені в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4 - Норми освітленості робочих місць виробничих приміщень сироповарильно - купажного відділення

Відділення

Точність

зорової

роботи

Розряд зорової роботи

Підрозряд зорової роботи

Освітленість (штучна), лк

При загальному освітленні

1.

Сироповарильно-купажне

Середньої точності

ІV

В

100

На території заводу мережа загального освітлення увімкнута під напругою 220 В.

Освітленість робочих місць здійснюється природним світлом – в світлі години доби і штучним – у темні. Природне освітлення в відділенні водопідготовки бічне одностороннє. У відділенні водопідготовки використовуються лампи денного світла ЛД-40 з світловим потоком F=1960 і потужністю 40 Вт.

3.7 Забезпечення санітарно-побутовими приміщеннями

Санітарно-побутові приміщення на підприємствах виконуються у відповідності з СНіП 11-92 – 76 і обладнуються спеціальними пристроями.

Для зберігання особистого і санітарного спеціального одягу влаштовуються гардеробні окремо для чоловіків і жінок. Разом з ними розміщують душові, вмивальні приміщення. Туалети розміщуються на відстані від робочих місць в цехах не більше 75 м, а від робочих місць на відкритій території – не більше 150м.

У багатоповерхових виробничих спорудах туалети повинні бути влаштовані на кожному поверсі для чоловіків і жінок; в тамбурах при туалетах повинні бути вмивальники.

Курильні повинні розміщуватись суміжно з туалетами, приміщеннями для відпочинку. Ці кімнати повинні бути обладнані витяжною вентиляцією і урнами.

На підприємствах з кількістю працюючих 200 і більше людей на зміну повинні бути столові, при меншій кількості допускаються буфети з наявністю гарячих страв.

На підприємствах із кількістю працюючих від 300 чоловік повинен бути організований загальнозаводський медпункт.

3.8 Заходи з пожежної безпеки

Основним нормативним документом, що регламентує вимоги щодо пожежної безпеки є Закон України «Про пожежну безпеку», прийнятий 17 грудня 1993 р.

Аналізуючи приміщення за небезпекою виникнення пожежі до ОНТП 2486, купажне відділення згідно ПУЕ – вологе, по пожежовибухонебезпеці відноситься до категорії Д, тому що в приміщенні підвищена вологість і розміщене обладнання, яке працює під тиском.

Можливими причинами пожежі є:

- коротке замикання в електричній мережі;

- займання промислових ганчірок та ферм;

- поширення вогню із сусідніх приміщень.

Попередити пожежу можна шляхом розроблення правил безпечної поведінки з вогнем, усунення можливого виникнення короткого замикання.

Первинні засоби пожежогасіння призначені для ліквідації невеликих осередків пожеж, а також для гасіння пожеж на початковій стадії їхнього розвитку.

До первинних засобів належить інвентар (бочки з водою, пожежні відра, ящики з піском, совкові лопати, покривала з негорючого полотна) та пожежний інструмент (гаки, ломи, сокири тощо Пожежа та вибух може статися при утворенні іскри механічного походження, теплового проявлення електричного струму, розрядів статичного електроструму.

Для запобігання виникнення небезпеки необхідно проводити інструктаж працюючих,пожежний нагляд. Всі виробничі, складські і підсобні приміщення, зовнішні установки і будівлі забезпечені первинними засобами пожежогасіння і пожежним інвентарем, які завжди в робочому стані і на видному місці з безперешкодним доступом. На підприємстві проектом передбачено водопровід протипожежного водопостачання. Витрати води на пожежогасіння приймаються в залежності від водостійкості.

Усі виробничі приміщення забезпечені первинними засобами пожежогасіння. До них належать: вогнегасники ВВ-2 з розрахунку 1 шт. на площу 20м2. Цех обладнаний автоматичною пожежною сигналізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]