Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція техмаш-2.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.28 Mб
Скачать

Лекція 16. Оформлення технологічної документації

 Державними стандартами встановлена Єдина система технологічної підготовки виробництва (ЕСТПВ), що обумовлює єдиний для всіх підприємств і організацій системний підхід до вибору і застосування методів і засобів технологічноїпідготовки виробництва (ТПВ). Складовою частиною ЕСТПВ є Єдина система технологічної документації (ЕСТД).

Таким чином, розроблений ТП оформляють документально відповідно до вимог ЕСТД. У залежності від обсягу випуску конкретного виробу документація має різні форми.

Основним технологічним документом служить технологічна карта. Відповідно до ЕСТД установлені три види технологічних карт.

1. Маршрутна карта (МК) містить опис технологічного процесу виготовлення деталі по всіх ТО різних видів обробки в технологічній послідовності з указівкою даних по устаткуванню, оснащенню, матеріальним і трудовим нормативам. ТО на ТПр не підрозділяються.

2. Операційна карта (ОК) містить опис ТО ТП виготовлення деталі з розподіленням її на ТПр з указівкою режимів обробки і розрахункових норм.

3. Карта технологічного процесу (КТП) містить опис ТП виготовлення деталі по всіх операціях окремого виду робіт, виконуваним в одному цеху в технологічній послідовності, із указівкою даних про устаткування, оснащення, матеріальні і трудові нормативи. У технології машинобудування особливий інтерес представляє різновид КТП — карта механічної обробки.

В одиничному і дрібносерійному виробництвах звичайно обмежуються складанням маршрутних карт, і тільки при виготовленні найбільш відповідальних і складних деталей складають карту механічної обробки. Операційні карти використовуються в масовому і крупно - серійному виробництвах. Карта механічної обробки найбільше широко використовується в середнє - серійному виробництві.

До технологічних карт додаються ескізи налагоджень, що ілюструють взаємозв'язок заготовки, верстата, пристрою і інструменту на кожній ТО з указівкою розмірів, точності і шорсткості поверхні заготовки, що досягаються на даній операції.

Для спрощення складання операційних ескізів у технологічній документації ДСТ 3.1 107 — 81 встановлені умовні позначки опор, затисків і установочних пристроїв.

Призначення технологічної документації полягає в тім, щоб дати вичерпну інформацію виконавцям про побудову ТП, обладнання, інструменти, режими обробки заготовок, трудомісткість ТО, розряди робіт та їх розцінок.

Одночасно з розробкою ТП розробляють технічні завдання на проектування спеціальних пристроїв, ріжучого і вимірювального інструментів, штампів.

Технічне завдання повинне містити докладний опис службового призначення об'єкта проектування.

Запитання для самоперевірки:

  1. Поняття технологічні карти, види технологічних карт.

  2. Маршрутна карта, загальний зміст карти, призначення.

  3. Операційна карта, загальний зміст карти, призначення.

  4. Карта технологічного процесу, загальний зміст, призначення

Література: [1, с.79; 4, с.45-77].

Лекція 17.

17.1. Основні характеристики надійності і довговічності, їх структура і задачі. Кількісні показники надійності і довговічності обладнання харчових і переробних виробництв

Надійність і довговічність — це властивості технічних об’єктів, які характеризують їхню роботу в часі, тобто визначають ступінь і характер змін, які відбуваються в них при експлуатації. Визначення надійності й довговічності будь-якого виробу машинобудування ґрунтується на понятті його працездатності.

Працездатність — стан об’єкта, який характеризується його здатністю виконувати всі потрібні функції, обумовлені технічною документацією, до настання відмови.

Технічна документація передбачає рівень зовнішніх дій, методи технічного обслуговування і ремонту об’єктів, норми та допустимі відхилення від установлених параметрів. Наприклад, для дифузійного апарата цукрового заводу це – встановлений рівень висолоджування бурякової стружки; для металорізального верстата – точність оброблення і якість обробленої поверхні, продуктивність, затрати часу на його налагодження і ремонт, коефіцієнт корисної дії (ККД) та інші показники працездатності.

Відмова — це стан машини, приладу чи апарата, який полягає в порушенні її працездатності або її елемента. Ознаки (критерії) відмов рекомендується обумовлювати в технічній документації на вироби заданого типу.

Час виникнення відмови і час роботи об’єкта між відмовами є випадковими величинами. Це пояснюється випадковими змінами умов експлуатації об’єкта та іншими чинниками.

Водночас, необхідність підналагоджування машини, яка регламентована умовами експлуатації й обслуговування і пов’язана з недостатньою якістю самої машини, не слід вважати відмовою. Наприклад, підналагодження і зміна інструменту на металорізальних верстатах, регулювання окремих механізмів та інші профілактичні роботи внесені до нормативів технологічного і міжремонтного обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]