Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція техмаш-2.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
9.28 Mб
Скачать

17.2. Фізична сутність надійності

При вивченні закономірностей відмов найцікавішим є визначення місця виникнення відмови і проміжків часу відновлення та роботи об’єкта між відмовами. Випадковий характер процесів дає змогу стверджувати, що математичним апаратом теорії надійності є теорія ймовірностей і математична статистика. Проте слід мати на увазі, що теорія надійності є самостійною наукою, а не окремим розділом теорії ймовірностей. Вона є технічною, а не математичною дисципліною, а коло задач, які вона розв’язує, не обмежується задачами теорії ймовірностей.

Методи теорії ймовірностей дають можливість досліджувати закономірності відмов як масових випадкових явищ. Вони не дають змоги передбачити час і місце виникнення певної відмови (наприклад, першої). Тому зазвичай розглядають надійність цілого класу однотипних об’єктів, а не одного конкретного зразка. Проте це не означає, що не можна за допомогою ймовірнісних методів визначити надійність конкретного зразка. Спостерігаючи за потоком відмов під час тривалої експлуатації певного зразка, можна дійти висновку про його надійність, а також про надійність цілого класу однотипних об’єктів.

Відмові завжди передують складні внутрішні зміни в системі. Вони можуть проявлятися по-різному, залежно від типу об’єкта, місця та характеру відмови. В одній технічній системі зростає спожита потужність, збільшуються внутрішні витрати, зменшується коефіцієнт корисної дії (ККД) тощо, а в іншій – спостерігається дестабілізація характеристик, з’являються непередбачені зміни вихідних параметрів. Спостерігаючи за цими змінами, можна в кожний момент часу визначити запас надійності системи, передбачити появу відмови, своєчасно її ліквідувати або не допустити. Ці проблеми розв’язує теорія діагностування – наука, що досліджує технічні стани та форми їх виявлення в об’єктах, розробляє методи оцінювання технічних станів, принципи побудови і застосування систем діагностування. Кінцевою метою діагностування є зниження витрат на технічне обслуговування і ремонт, забезпечення встановленого рівня безвідмовності й максимальної продуктивності об’єктів у процесі експлуатації. Отже, технічне діагностування є засобом підвищення надійності технічних об’єктів.

Основними чинниками, які впливають на надійність і довговічність технічних об’єктів, є конструктивні, виробничо-технологічні та експлуатаційно-технічні.

Конструктивні чинники полягають у структурній побудові системи; конструктивному виконанні окремих елементів і системи в цілому; ступені відповідності конструктивних і схемних рішень реальним умовам функціонування; ступені пристосованості складових об’єкта до відновлення працездатності після відмови.

Виробничо-технологічні чинники передбачають реалізацію прогресивних технологічних процесів; використання сучасного обладнання; виконання вимог технічної документації; забезпечення стабільності якості виробів.

Експлуатаційно-технічні чинники, що впливають на надійність, залежать від умов роботи та зовнішніх навантажень на систему, сукупності ремонтно-профілактичних заходів, оскільки стан системи залежить від стану комплектуючих її елементів.

Відмова елемента – явище випадкове, проте поява будь-якої відмови спричинена дефектами вихідних матеріалів; процесами старіння; зовнішніми навантаженнями; конструктивно-технологічними дефектами; експлуатаційним режимом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]