Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекій БМ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
595.46 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ

«БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

АС. МИНКО Л.М.

АНОТАЦІЯ

Навчальна дисципліна «Бюджетний менеджмент» є нормативною для підготовки спеціалістів та магістрів спеціальності „Фінанси”. Її вивчення грунтується на засвоєнні блоку економічних дисциплін та профілюючих дисциплін базової фінансової освіти: «Фінанси», «Бюджетна система», «Податкова система». Дисципліна мас теоретично-прикладний характер: у теоретичному плані вона покликана поглибити знання стосовно організації бюджетного процесу в державі та управління ним; у прикладному — сформувати павички проведення операцій з виконання бюджету держави.

У сучасних умовах роль держави в розподільчих процесах змінюється. Одним із найважливіших засобів для здійснення державою зазначеної функції виступає бюджет. Тому управління бюджетом має дуже важливе значення, особливо в період переходу до ринкових відносин. Саме це визначає мету даної навчальної дисципліни — вивчення функцій фінансових органів, органів законодавчої та виконавчої влади щодо бюджету та прийомів і методів, які використовують ці органи в процесі керування бюджетними ресурсами і відносинами, що виникають в процесі руху бюджетних потоків. Тільки на засадах чіткого розмежування функцій між вказаними органами, чіткої організації бюджетного процесу в державі можливо забезпечити ефективне управління бюджетом.

Завдання вивчення дисципліни «Бюджетний менеджмент» полягають у вивченні призначення, функцій та структури органів оперативного управління бюджетом, засвоєнні теоретичних основ організації бюджетного процесу, формуванні теоретичних і практичних знань стосовно організації виконання дохідної та видаткової частин бюджету, оволодінні навичками з обліку виконання бюджету у фінансових органах та складання бюджетної звітності, оволодінні методами контрольної роботи фінансових органів щодо виконання бюджету.

У відповідності з поставленими завданнями побудовано і зміст дисципліни.

ВСТУП

У фінансовій системі кожної країни одне з провідних місць належить бюджету держави. На відміну від інших сфер і ланок він охоплює все суспільство, кожну юридичну та фізичну особу. У бюджеті переплітається величезна гама інтересів та суперечностей. За ступенем свого впливу — це основний фінансовий інститут. З одного боку, бюджет є фінансовою базою для реалізації державою своїх функцій, а з іншого — інструментом впливу на різні сторони суспільно-економічного життя. Це настільки важлива ланка фінансів, що уявити собі державу без бюджету просто неможливо.

Стан бюджету, рівень його впливу на суспільство, характер і результати цього впливу залежать від двох основних чинників — бюджетної моделі та налагодженості бюджетного процесу. Організація бюджетного процесу, який охоплює складання, розгляд, затвердження та виконання бюджету і затвердження звіту про його виконання, має дуже важливе значення. Управління бюджетом тільки тоді ефективне, коли воно спирається на чітко організовану систему бюджетного процесу.

Об'єктом бюджетного менеджменту як системи управління є основний централізований державний фонд грошових коштів — бюджет держави.

Навчальна дисципліна “Бюджетний менеджмент” грунтується на засвоєнні блоку економічних дисциплін та профілюючих дисциплін базової фінансової освіти: “Фінанси”, “Бюджетна система”, “Податкова система”. Дисципліна, у теоретичному плані, покликана поглибити знання стосовно організації бюджетного процесу в державі та управління ним; у прикладному – сформувати навички проведення операцій з виконання бюджету держави.

Мета: надання знань з організації та управління бюджетним процесом у державі.

Завдання: вивчення функцій та структури органів оперативного управління бюджетом, теоретичних основ організації виконання дохідної та видаткової частин бюджету; набуття вмінь ведення обліку виконання бюджету у фінансових органах, складання бюджетної звітності, контролю за виконанням бюджету.

Предмет: бюджетні ресурси держави і відносини, пов’язані з їх використанням.

Студенти повинні знати: завдання, функції та структуру органів оперативного управління бюджетом; теоретичні основи організації бюджетного процесу; організацію виконання дохідної та видаткової частин бюджету.

Уміти: вести облік виконання бюджету у фінансових органах та складати бюджетну звітність; контролювати роботу фінансових органів щодо виконання бюджету.

Тема 1. Сутність та складові бюджетного менеджменту. Предмет та завдання курсу

1. Сутність бюджетного менеджменту.

2. Система управління бюджетом.

3. Складові бюджетного менеджменту.

1. Сутність бюджетного менеджменту.

У фінансовій системі кожної країни одне з провідних місць належить бюджету держави. На відміну від інших сфер і ланок він охоплює все суспільство, кожну юридичну та фізичну особу. У бюджеті переплітається величезна гама інтересів та суперечностей. За ступенем свого впливу — це основний фінансовий інститут. З одного боку, бюджет є фінансовою базою для реалізації державою своїх функцій, а з іншого — інструментом впливу на різні сторони суспільно-економічного життя. Це настільки важлива ланка фінансів, що уявити собі державу без бюджету просто неможливо.

Стан бюджету, рівень його впливу на суспільство, характер і результати цього впливу залежать від двох основних чинників — бюджетної моделі та налагодженості бюджетного процесу. Визначальним чинником при цьому є побудова бюджетної моделі. Неправильна бюджетна модель або така модель, що не відповідає конкретним історичним чи соціально-економічним умовам, веде як до підриву фінансової бази держави, так і до істотного зменшення бюджетного впливу. Найкраща організація бюджетного процесу за таких умов не може забезпечити належної ролі бю­джету. Однак це не означає, що організація бюджетного процесу є другорядним явищем. Вона вторинна відносно бюджетної моделі, але зовсім не пасивна. Чітко налагоджений бюджетний процес може деякий час утримувати хитку бюджетну модель. Це потребує значних зусиль, але у цілому можливо. Водночас погана організація бюджетного процесу може призвести до того, що навіть найкраща бюджетна модель буде неефективною.

Поєднання двох негативних чинників — недієздатної бюджетної моделі і дезорганізованого бюджетного процесу — неминуче спричинює фінансову кризу в державі. За таких умов першочерговим стає завдання вдосконалення організації бюджетного процесу. Звісна річ, обов'язковою є і зміна, або перебудова, бюджетної моделі. Але вона потребує певного часу, і в цей період бюджет теж має повністю виконувати свої функції. Отже, організація бюджетного процесу, який охоплює складання, розгляд, затвердження та виконання бюджету і затвердження звіту про його виконання, має дуже важливе значення. Управління бюджетом тільки тоді ефективне, коли воно спирається на чітко організовану систему бюджетного процесу.

Бюджетний менеджмент — це сукупність взаємопов'язаних дій (управлінських функцій), прийомів, методів, що направлені на керування бюджетними ресурсами і відносинами, які виникають в процесі руху бюджетних потоків. Бюджетний менеджмент повинен дати відповідь на питання — як ефективно керувати цим рухом і відносинами.

Кожна система управління, в тому числі і бюджетна, складається із двох взаємопов'язаних частин — об'єкта і суб'єкта управління. Об'єктом виступає бюджет, суб'єктом — органи управління бюджетом. На якості управління однаково відображається знання як об'єкта, або як ще він визначається, керованої системи, так і суб'єкта, або керуючої системи. Але певна підпорядкованість між ними існує. Визначальним є знання об'єкта управління, бо без цього процес управління просто неможливий.

Предметом бюджетного менеджменту як навчальної дисципліни є бюджетний процес і управління ним.