Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1101_организация готельного господарства.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

1.4 Електроенергія

Ефективне використання і мінімізації втрат в освітлювальних система зумовлена різницею між фактичним часом освітлення приміщень і часом, протягом якого освітлення необхідне.

Автоматизація освітлення призначена перш за все для того, щоб економити електроенергію. За розрахунками закордонних фірм, що випускають цю продукцію, витрати на придбання засобів автоматизації освітлення виправдовуються в термін від півроку до року, залежно від вартості останніх. При наших тарифах на електроенергію цей період збільшиться мінімум у двічі.

Теоретично: найбільш ефективно користуватися освітленням може людина, тому що її відчуття дозволяють точно визначати, коли, як довго і чи потрібне їй освітлення. Це означає, що користувач, входячи у недостатньо освітлене приміщення, вручну вмикає світло, а виходячи з приміщення ‒ його вимикає. Тоді ефективність складає 100%. На жаль, на практиці це виглядає зовсім інакше. Головною проблемою в користування освітленням на об'єктах є відсутність безпосередньої і помітної залежності між часом освітлювання і витраченими коштами. Іншими словами, той, хто не платить за освітлення, не переймається проблемою зменшення цих коштів. Тому з'явилося багато пристроїв, які коригують таку поведінку або й взагалі керують освітленням.

На сьогодні використовуються такі системи керування:

- традиційний сходовий часовий вимикач;

- електронний сходовий часовий вимикач;

- сутінковий вимикач;

- вимикач світла із інфрачервоним сенсором руху (датчик руху);

- вимикач світла із оптико-акустичним сенсором руху (датчик присутності);

- регулятор освітленості (дімер);

- центральні (інтелектуальні) системи освітлення із процесорним регулюванням [6].

Традиційний сходовий часовий. Користувач активує освітлення вручну, а світло вимикається після певного визначеного часу без можливості подовження цього часу користувачем і без можливості мануального вимкнення світла. Перевагою є відсутність споживання енергії у режимі stand by.

Основний принцип дії електронного сходового часового вимикача такий же, які традиційного сходового часового вимикача, але, залежно від моделі, має ще й додаткові функції, наприклад, після натискання вимикача довше ніж дві секунди, світло можна вимикати вручну перед запрограмованим часом.

Датчики руху призначені для тих місць, куди мешканці часто входять і виходять і де довго не затримуються, наприклад, для холів, коридорів, туалетних та ванних кімнат, гардеробних тощо.

Датчики руху є комбінацією електронного вимикача і пасивного детектора інфрачервоного випромінювання, який реагує на появу в зоні його дії будь-якого теплого предмета, у тому числі людини, і дає сигнал на ввімкнення світла. Правда, реагує він лише на рухомі об`єкти. Якщо на якийсь час завмерти, світло згасне (час вимкнення залежить від моделі датчика руху).

А втім, відповідно до досліджень американських вчених, автоматичний контроль освітлення (датчики руху, контролери яскравості світла тощо) економить від 35% до 45% електроенергії в офісних та громадських приміщеннях.

Датчики присутності, на відміну від традиційного датчика руху, застосовується для відстеження навіть невеликих переміщень та працює за оптико-акустичним принципом.

Дімери – освітлювальні прилади з можливістю регулювання яскравості світла, при цьому освітлення автоматично включається з настанням темряви. Лампа горить в економному режимі, витрачаючи лише 30% енергії. Коли ж детектор «бачить» об'єкт (що рухається), він перемикає лампу на яскраве горіння, з його виходом знову включає 30%-ний режим. Зі сходом сонця світильник вимикається сам.

Сутінкові вимикачі – це системи освітлення, які по суті є варіантом дімера, які застосовуються для зовнішнього освітлення присадибної ділянки. Вбудований датчик освітленості і реле дозволяють їм змінювати ступінь освітлення, а при перевищенні заданого рівня відключати освітлення зовсім.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]