Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10.Охорона праці3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
188.93 Кб
Скачать

10. Охорона праці

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Основними завданнями служби охорони праці на підприємстві є: проведення ввідних інструктажів працівникам, організація паспортизації цехів, ділянок, робочих місць на предмет їх відповідності вимогам охорони праці, організація підвищення кваліфікації і перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці, участь в розробці положень інструкцій, інших нормативних актів по охороні праці, і що діють в межах підприємства, контролю дотримання діючого законодавства, міжгалузевих та інших нормативних актів, виконання працівниками посадових інструкцій з питань охорони праці, контроль відповідності машин, механізмів, обладнання, транспортних засобів, технологічних процесів, засобів протипожежного, колективного та індивідуального захисту працівників нормативним актом про охорону праці, контроль забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, тощо.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища.

Факт наявності такої ситуації підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства з участю представника профспілки і уповноваженого трудового колективу, а в разі виникнення конфлікту - відповідним органом державного нагляду за охороною праці з участю представника профспілки.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник не виконує законодавство про охорону праці, умови колективного договору з цих питань

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, подання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій згідно з типовим положенням, затвердженим Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.(ст. 20 Закону України „Про охорону праці”).

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, забороняється.

В разі нещасного випадку, призначається розслідуюча комісія в складі: керівника служби охорони праці, керівника структурного підрозділу і керівника (представника) профспілкової організації, до якої належить потерпілий. Комісія протягом трьох днів повинна, провівши слідчі процедури, скласти акт розслідування нещасного випадку за формою Н-5 та Н-1.

Власник зобов'язаний інформувати працівників про стан охорони праці, причини аварій, нещасних випадків і професійних захворювань та про заходи, яких вжито для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог.

У даному проекті розглядається ділянка по виробництву морозива.На цій ділянці можливий виробничий травматизм за такими небезпеками: шум, вібрація, електронебезпека, механічні травми, тепловиділення.

Шум у цеху по виробництву морозива спричинює таке обладнання: відцентровий насос (1), пластинчастий підігрівач (3), сепаратор для відокремлення згустку (5), змішувач (6), охолоджувач (7) та фасувальний автомат (8). Вібрація виникає внаслідок роботи сепаратора для відокремлення згустку (5), змішувача (6), охолоджувача (7) та фасувального автомату (8). Електронебезпека може виникати на будь якому обладнанні, особливо небезпечними можуть бути насоси (1), а також на фасувальному автоматі (8). Механічні травми можуть спричинити резервуари (2), проміжна ємність (4), змішувач (6) та фасувальний автомат (8).