Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1101_организация готельного господарства.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Розділ ііі. Пропозиції та рекомендації щодо удосконалення системи енергозбереження в готелі "Дніпро".

Ідеологія постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2000 №1040, якою затверджені Невідкладні заходи щодо виконання Комплексної програми енергозбереження України, та проекту Цільової програми стабілізації роботи та розвитку комунальної теплоенергетики, розробленого Держбудом України, ґрунтується на стимулюванні діяльності лізингодавців з постачання енергоефективного обладнання та матеріалів, гарантованого повернення коштів за рахунок економії енергоносіїв, накопичення таких коштів на окремих рахунках підприємств та використання їх постійно для енергоощадних заходів "револьверним" ефектом.

За прогнозними розрахунками, в комунальній теплоенергетиці тільки зменшення споживання природного газу за ціною 130 дол. США за 1000 м3 у грошовому еквіваленті становитиме 1,3-1,8млрд. грн. на рік залежно від прийнятих рішень щодо оподаткування цієї суми. Зазначені кошти дозволять на першому етапі протягом 2007-2010 рр. здійснити заміну 50% зношених і аварійних мереж та завершити їх заміну протягом наступних трьох років до 2013р., реконструювати близько 6000 котелень упродовж 2014-2015 рр.

Ризики:

- зростання цін на енергоносії;

- наявність розбіжностей між нормами різних законодавчих актів, що формують механізм стимулювання енергозбереження;

- торпедування прийняття відповідних законодавчих актів газовим "лобі" у Верховній Раді України; Мінімізація ризиків:

- затвердження Кабінетом Міністрів України механізму коригування тарифів на теплову енергію та житлово-комунальні послуги залежно від зміни цін на енергоносії;

- внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо розгляду в першочерговому порядку законодавчих актів з питань енергозбереження;

- прийняття законодавчих актів щодо механізму стимулювання енергозбереження пакетом, у тому числі Закону України "Про внесення змін до деяких законів України";

- внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо затвердження законодавчих актів з питань енергозбереження простою арифметичною більшістю голосів народних депутатів України, що взяли участь у голосуванні. [2]

Застосування найбільш простих схем центрального якісного регулювання відпуску теплової енергії, обумовленого утилітарною простотою систем управління та обладнання, призводить до невідповідності режимів споживання та відпуску теплоти у споживачів.

Значну величину становлять втрати теплоти у споживачів через недосконалість місцевих систем розподілу та управління, наявності технологічно зумовлених режимів "перетопа". Велика протяжність теплових мереж, значний знос обладнання та низький рівень експлуатації в сукупності з раніше зазначеними факторами призводять до зниження надійності функціонування як центральних джерел теплоти, так і розподільних мереж, що обумовлює високий рівень аварійності у централізованих системах і надзвичайно низькі експлуатаційні показники.

В даний час теплопостачання близько 80% міського фонду України здійснюється від централізованих джерел.

Експлуатація теплових мереж супроводжується неминучими тепловими втратами від зовнішнього охолодження в розмірі 12-50% теплової потужності (норма - 5%), і з витоками теплоносія від 5 до 20% витрат у мережі (при нормі втрат з витоками до 0,5% від обсягу теплоносія в системі теплопостачання з урахуванням обсягу місцевих систем або 2% від витрат мережної води). Експлуатаційні витрати електроенергії на перекачування теплоносія становлять 6-10%, а витрати на хімводоподготовку 15-25% від вартості теплової енергії. Значне перевищення нормативних втрат пов'язано з високим ступенем зносу обладнання централізованих систем теплопостачання і, особливо, теплових мереж, до 70% і більше.

Тому, саме теплові мережі є наймеш надійним елементом системи централізованого теплопостачання, на який припадає понад 85% відмов по системі в цілому.

Теплові мереж прокладаються в підземних прохідних та непрохідніх каналах - 84%, бесканальная підземна прокладка складає 6% і надземна (на естакадах) - 10%. У середньому по країні понад 12% теплових мереж періодично або постійно затоплюються грунтовими або поверхневими водами, в окремих містах ця цифра може досягати 70% довжини теплотрас. Незадовільний стан теплової та гідравлічної ізоляції труб, зношення і низька якість монтажу та експлуатації обладнання теплових мереж відбивається статистичними даними по аварійності. Так, 90% аварійних відмов припадає на подаючі і 10% - на зворотні теплопроводи, з них 65% аварій відбувається через зовнішню корозію та 15% - через дефекти монтажу (переважно розрив зварних швів).

На цьому тлі дедалі впевненішими стають позиції децентралізованого (автономного) теплопостачання, до якого слід віднести як поквартирні системи опалення та гарячого водопостачання, так і будинкові, в тому числі багатоповерхові будівлі з даховою або прибудованою автономної котельною. Використання децентралізації дозволяє краще адаптувати систему теплопостачання до умов споживання теплоти конкретного об'єкта що обслуговується, а відсутність зовнішніх розподільних мереж практично виключає невиробничі втрати теплоти при транспорті теплоносія. Підвищений інтерес до автономних систем та джерел теплоти в останні роки в значній мірі обумовлений фінансовим станом та інвестиційно-кредитною політикою в країні, так як будівництво централізованої системи теплопостачання вимагає від інвестора значних одноразових капітальних вкладень у джерело, теплові мережі та внутрішні системи будинку, причому з невизначеними терміном окупності або практично на безповоротній основі.

При децентралізації можливо досягти не тільки зниження капітальних вкладень за рахунок відсутності теплових мереж, але і перекласти витрати на вартість житла (тобто на споживача). Саме цей фактор останнім часом і визначив підвищений інтерес до децентралізованих систем теплопостачання для об'єктів нового будівництва житла. Організація автономного теплопостачання дозволяє здійснити реконструкцію об'єктів в міських районах старої та щільної забудови при відсутності вільних потужностей у централізованих системах. Децентралізація на сучасному рівні, що базується на високоефективних теплогенераторах останніх поколінь (включаючи конденсаційні котли), з використанням енергозберігаючих систем автоматичного управління дозволяє в повній мірі задовольнити запити навимогливішого споживача.

На думку експертів, у ситуації, що склалася з традиційної для нашої країни системою централізованого опалення через ТЕЦ і магістральні теплопроводи, це можливо тільки при переході на автономне опалення.

Автоматика сучасного автономного котла працює таким чином, що в періоди розбору гарячої води вона відключає систему опалення і теплоносій надходить у теплообмінник квартирної системи ГВС. За цей час в силу теплової інерційності температура повітря в приміщеннях квартири не встигає знизитися.

Таке рішення дозволяє:

- відмовитися від внутрішньобудинкових трубопроводів гарячої води (подаючого та циркуляційного);

- скоротити сумарну теплову навантаження на системи опалення та ГВП;

- знизити теплові втрати від трубопроводів;

- спростити організацію обліку теплопотребленія та питної води;

- забезпечити відокремленість квартирних систем, що дає можливість власникові проводити їх реконструкцію, а також самому встановлювати комфортні параметри повітря в приміщеннях і температуру гарячої води [4].

Немає необхідності в постійному освітленні і повноцінному опаленні сходових майданчиків. За допомогою автоматизації освітлення на сходових майданчиках, світло буде включатися тільки при наявності руху людини. Система опалення буде підтримувати економічний режим обігріву.

У нічний час, система опалення може бути автоматично переведена в більш економічний режим обігріву, і підвищити температуру обігріву в денний час.

Немає необхідності в постійному освітленні санвузлів. За допомогою автоматизації освітлення в санвузлах, світло буде включатися тільки при знаходженні в ньому людини (система реагує не на наявність руху, а на присутність людини).

Результат

  • Економія 80% електроенергії на санвузлів.

  • За допомогою централізованої автоматизації системи опалення, освітлення й вентиляції готелю, можна домогтися більш економічною роботи цих систем.

  • У коридорах, в нічний період часу освітлення може вимикається автоматично, а система опалення та вентиляції переводиться в режим економії.

  • У приміщеннях, що не експлуатуються, система опалення та вентиляції переводиться в режим економії.

  • В коморах, складських приміщеннях, серверних, система опалення та вентиляції переводиться в режим економії.

  • У конференц-залах, при відсутності мітингів, система вентиляції й опалення також може працювати в режимі економії.

  • Результат

  • Значна економія на електроенергії у готелі.

  • Значна економія на опаленні у готелі.

В якості комплексної пропозиції щодо організації енергопостачання в готелі «Дніпро» пропонується запровадження інтелектуальної системи енергозбереження.

Система Інтелектуальний Будинок (Інтелектуальний Готель) дозволяє стежити й управляти через LON або систему Ethernet наступними системами готельного комплексу (пропозиція є базовою і може бути відкоректована відповідно до Технічного Завдання):

- КОНТРОЛЬ доступу й присутності на території готельного комплексу;

- КЕРУВАННЯ освітленням на території комплексу;

- КЕРУВАННЯ освітленням вивісок;

- КЕРУВАННЯ поливальними пристроями й фонтанами;

- КЕРУВАННЯ паркуванням;

- КЕРУВАННЯ системами жалюзі, тентів і т.д.;

- БЛОКУВАННЯ водопостачання в загальних зонах;

- КЕРУВАННЯ освітленням загальних зон;

- ДОДАТКОВИЙ контроль роботи персоналу;

- СИГНАЛ тривоги SOS;

- КОНДИЦІЮВАННЯ загальних зон;

- КЕРУВАННЯ системами антизледеніння (обігрів доріжок);

- ОПЕРАТИВНЕ GSM-оповіщення відповідних служб про настання позаштатних ситуацій;

- КЕРУВАННЯ через мережу GSM основними системами готельного комплексу;

- ВИЛУЧЕНА (інтернет-) диспетчеризація готельного комплексу.

Комплексна автоматизація на 40% знизить витрати на установку й до 70% витрат - на обслуговування такого інтелектуального будинку.

Збільшить прибутковість підприємства на 20%.

Впровадження системи дозволить заощадити до 30% засобів на електроенергію; знизити адміністративні витрати й витрати на персонал.

Підвищить ефективність систем безпеки, що приведе до мінімізації втрат.

Рішення під ключ знизять витрати по інтеграції систем інтелектуального будинку.

За допомогою центральної системи керування менеджер готелю має можливість установлювати параметри, контролювати дані й сигнали тривоги й вести запису за який-небудь період. Все це дозволяє заощадити електроенергію й впливає на найважливіший показник роботи готелю - рівень комфорту для клієнта, для якого саме в рамках Інтелектуального Будинку створюються максимальні умови.

Він досягається за рахунок надання клієнтові прав доступу в різні зони готелю (номера, казино, зони відпочинку). Більше того, адміністратор готелю має можливість усунути причину тієї або іншої проблеми до надходження скарги від гостя. Наприклад, запобігти небажаній зміні температури повітря в номері - одержавши своєчасне повідомлення. При цьому зростає рівень комфорту гостя в номері готелю завдяки зручній системі кондиціювання й наявності інших практичних рішень (наприклад, сигналу про те, що номер зайнятий, сигналу «Не турбувати» і т.д.).

За рахунок автоматизації готельних номерів можна домогтися істотної економії електроенергії. Номер обігрівається або вентилюється тільки коли гість перебуває в ньому. Якщо гість у цей момент відсутній або номер стоїть на броні, система кондиціювання повітря або виключена зовсім, або працює тільки на підтримку середньої температури (не занадто високої й не занадто низької). Всі прилади, що споживають електроенергію, можуть бути відключені, і всі водопровідні труби - перекриті. Також можна заощаджувати електроенергію, контролюючи за допомогою таймера або дистанційного керування кондиціювання й висвітлення коридорів і інших суспільних зон.

За допомогою локальної операційної системи Розумний Номер можна вести керування й контроль над наступними готельними підсистемами інтелектуального будинку (інтелектуального готелю):

- контроль доступу й присутності в номері;

- кондиціювання номерів;

- освітлювальні й інші споживаючі електроенергію прилади;

- сигнал тривоги;

- запобігання затоплення;

- керування шторами;

- блокування водопостачання;

- прохання про прибирання або виклик персоналу готелю;

- інші запити, що надходять із номерів.

Кожний гість одержує електронну картку (електронний ключ) для доступу в номер. Для того, щоб відкрити двері, досить піднести картку до пристрою, що зчитує, розташованому поруч із дверима в кімнату. Після “впізнання” картки пролунає звуковий сигнал, і зелена лампочка мигне один раз. Якщо код картки підходить для даної кімнати, пролунає другий сигнал, і зелена лампочка мигне другий раз. Одночасно відкриється електронний замок. Якщо ж код картки недійсний, мигне червона лампочка, і пролунає більше довгий звуковий сигнал.

Після того, як двері відкрилися, на короткий час запалиться світло. Гість повинен вставити картку у власника. Після ідентифікації картки включається висвітлення, відкриваються клапани водопостачання й починають працювати система кондиціювання й інші системи (такі, як керування шторами). На пристрої, що зчитує, у коридорі загоряється сигнал, що позначає присутність гостя в номері.

Гість може задавати температуру й швидкість вступника повітря або виключити кондиціювання за допомогою контролера температури. На власнику картки в кімнаті можна включити сигнали «Обслуговування номерів» або «Не турбувати». У ванній кімнаті система з'єднана з перемикачем сигналу тривоги. Всі вищевказані сигнали відображаються на пристрої, що зчитує, у коридорі.

Через деякий час після того, як гість вийняв картку із власника й покинув кімнату, кімната повертається в стан очікування: вимикаються освітлення й клапани водопостачання, система кондиціювання перемикається в ощадливий режим, і інші системи (такі, як керування шторами) вимикаються.

Система «Розумний номер» з'єднана з інформаційною системою готелю за допомогою локальної мережі або мережі Ethernet, через яку передаються команди, параметри й дані про стан. У випадку виникнення проблем з мережею система починає працювати локально по своїй внутрішній програмі доти, поки мережа не відновиться. Система запам'ятовує останню дійсну картку доступу в номер.

Доступ у номери персоналу (покоївок і т.п.) також контролюється електронними картами-ключами. Право доступу встановлюється на центральному комп'ютері. Коли покоївка виймає картку із власника, на центральному комп'ютері з'являється повідомлення, що кімната прибрана.

Система Розумний Номер є модульною й програмувальною. Це дає можливість додавати або видаляти окремі модулі й коректувати програму відповідно до побажань замовника.

Додаткові модулі: керування висвітленням, інтеграція модуля висвітлення в систему Розумний Номер і ін.

Конфігурація мережі залежить від вихідних вимог. Мережа здійснює зв'язок з контролером Розумного Номера, центральним комп'ютером і іншими контролерами локальної операційної мережі або мережі Ethernet.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]