Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автореферат.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Основний зміст магістерської роботи

У вступі обгрунтовано актуальність дослідження, зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами, визначено мету і задачі, об’єкт і предмет дослідження. Дано характеристику наукової новизни і практичного значення одержаних автором результатів, розкрито особистий внесок здобувача, наведено структуру та обсяг магістерської роботи здобувача, наведено дані про публікації, структуру та обсяг дисертації.

У розділі 1 „ Теоретичні основи мехінізму формування оплати праці на підприємстві в сучасних умовах досліджено що оплата праці є складною соціально-економічною категорією, до якої належать базова заробітна плата, бонуси, преміальні та інші виплати, залежні від результатів діяльності, а також соціальний пакет (медичне страхування, путівки тощо). Судячи із згаданих функцій і принципів, вона відіграє одну з ключових ролей у рентабельності підприємства, добробуті працівників та економічному розвитку держави. Тому доцільним є ранжування встановлення оплати праці для працівників установ й організацій, результати діяльності яких неможливо виміряти (наприклад, галузь освіти і науки,охорони здоров'я й ін.) та підприємств, рентабельність, яких залежить від продуктивності праці найманих працівників. Для останніх необхідно визначити такий величину оплати праці, яка складалася б із базової ставки заробітної плати (її величина має забезпечувати повне задоволення життєво необхідних потреб) та бонусної, яка прямо залежить від результатів діяльності працівника. У такому випадку заробітна плата виконуватиме сповна свої функції.

Фонд оплати праці - це загальна сума грошових коштів, направлена на оплату праці робітників і управлінського персоналу підприємства за визначений обсяг виконаної роботи або виробленої продукції, на оплату невідпрацьованого часу, який підлягає оплаті відповідно до чинного законодавства. Складаються він з основної заробітної плати, з додаткової заробітної плати, з інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Аналіз формування та використання фонду заробітної плати підприємства є досить важливим видом аналізу діяльності сучасного господарюючого суб’єкта. В кожному оглянутому підручнику аналізу формування та використання фонду оплати праці приділяється увага. Але існують певні спільні та відмінні риси у підходах до даного аналізу. Відмінностями є те, що аналіз ФОП в деяких підручниках проводиться в контексті аналізу трудових ресурсів, в інших підручниках аналіз ФОП розглядається в розрізі аналізу формування собівартості продукції чи витрат виробництва підприємства. І перший і другий підхід має сенс, так як дійсно фактор оплати праці має тісний зв'язок і з собівартістю продукції, і з ефективністю використання трудових ресурсів. Відповідно це має вплив на використання показників та методів у факторному аналізу ефективності формування та використання фонду оплати праці. Спільним є виявлення відносних та абсолютних відхилень фактичного фонду оплати праці від запланованого, його динаміка та структура тощо.

Аналіз формування та використання фонду оплати праці проводиться у декілька етапів

Етап 1. Аналіз загального обсягу та динаміки оплати праці.

Етап 2. Аналіз складу виплат із стимулювання персоналу (структури заробітної плати).

Етап 3. Аналіз рівня та динаміки середньої заробітної плати.

Етап 4. Аналіз факторів, що обумовили зміну обсягу фонду оплати праці.

Етап 5. Аналіз ефективності стимулювання персоналу.

Детальний аналіз сучасного стану оплати праці у вибірковій сукупності підприємства здійснено у розділі 2 „ Аналіз господарської діяльності ТОВ. «Глобинський мясокомбінат”.

Встановлено, що чинні законодавчі та нормативні акти не висвітлюють специфіки соціального партнерства і трипартизму у питаннях формування коштів на оплату праці, не задовольняють вимогам їх регулювання у залежності від результатів виробничої діяльності, не сприяють ефективній організації розрахунку індивідуального розміру заробітної плати окремих робітників.

Невпорядкована практика їх застосування на досліджених підприємствах викликала численні деформації вартісних та структурних пропорцій діяльності. Проведені дослідження дозволили зробити висновок, що рекомендовані Міністерством праці та соціальної політики методи формування ФОП не є абсолютно прийнятними для всіх досліджених підприємств. Засновані на застарілих принципах нарахування „від досягнутого рівня”, вони унеможливлюють зв’язок між розміром витрат, пов’язаних з функціонуванням робочої сили, і виторгом від реалізації продукції. Це усуває матеріальну основу і робить формальним акт розподілу фонду оплати в залежності від кількості і якості витраченої на виробництво праці.

Встановлено, що основою організації виплати заробітної плати на досліджених підприємствах залишається тарифна система. Характерна її ознака - відокремлене формування тарифних ставок оплати праці робітників та посадових окладів оплати праці керівників, спеціалістів і службовців. Аналіз тарифної системи на обстежених підприємствах дозволив зробити висновки про притаманні їй численні недоліки.

Розробці практичних рекомендацій комплексного вдосконалення оплати праці присвячено розділ 3 дослідження Аналіз механізму формування та використання фонду оплати праці ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат».

Проведені дослідження стали підставою для розробки схеми вдосконалення оплати праці на підприємстві у складі таких елементів: впорядкування чисельності працюючих; оптимізація структурних показників оплати праці; визначення чітких переліків питань оплати праці, які повинні вирішуватись на різних рівнях регулювання соціально-трудових відносин; розробка та впровадження методичних рекомендацій щодо формування, розподілу і використання коштів фонду оплати праці. Наведену послідовність доповнено змістовною характеристикою розділів тарифних угод щодо конкретних питань формування, розподілу і використання фонду на різних рівнях колективно-договірного регулювання.

Розраховані абсолютне та відносне відхилення по фонду оплати праці свідчать про те, що на ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» є наявна перевитрата у використанні фонду заробітної плати в 2007 році у розмірі 68,5 тис.грн. та в 2008 році у розмірі 51,7 тис.грн. є наявна економія у використанні фонду заробітної плати в 2008 році у розмірі 97634 тис.грн. та в 2009 році у розмірі 56594 тис.грн.

За чотири роки діяльності на підприємстві розмір фонду оплати праці має стійку тенденцію до зростання. Так найбільший абсолютний приріст спостерігається в 2010 році в порівнянні з базисним 2007 роком – 48769 тис.грн., а найменший темп приросту становить 5707 тис.грн. в 2008 році в порівнянні з 2007 роком. Темпи приросту за всі роки мають додатне значення, так, найбільший темп приросту спостерігається в 2010 році в порівнянні з 2007 роком і становить 173,1 %, найменший темп приросту – 20,3% в 2008 році порівняно до попереднього 2007 року. Відповідно зі збільшенням темпів приросту зростає абсолютне значення 1 % приросту, яке в 2010 році є найбільшим – 413,1 тис.грн.

В ході проведеного аналізу структури фонду оплати праці підприємства за 2009 та 2010 роки бачимо, що фонд оплати праці зріс в цілому та за складовими, що фонд оплати праці зріс в цілому та за складовими. Причому за всіма складовими відбулось збільшення за абсолютними та відносними відхиленнями. Найбільше в абсолютному вираженні зріс фонд основної заробітної плати на 29075 тис.грн., найменше – премії та винагороди – на 1350 тис.грн.. У відносному вираженні найбільше зростання спостерігається по заохочувальним та компенсаційним виплатам – на 382 %, найменше зріс фонд премії та винагороди – 15,5 %

В структурі фонду оплати праці підприємства теж відбулись деякі зміни. Так найбільше збільшилась частка фонду основної заробітної плати на 4,9 пункти структури, найбільше зменшилась питома вага фонду додаткової заробітної плати на 9,8 пункти структури.

Фонд оплати праці у 2010 році збільшився на 86,25 % або на 35632тис.грн.. При цьому його змінна частина збільшилася на 72,1 % або на 15970 тис.грн., а постійна частина – на 22,3 %, що склало 3910 тис.грн.

Фонд змінної заробітної оплати у 2010 році збільшився на 15970 тис.грн. в порівнянні з минулим 2009 роком.

Найбільший вплив на збільшення змінної частини фонду заробітної плати здійснила зміна обсягу виробництва, що призвела до збільшення змінної частини фонду заробітної плати на 84312 тис.грн.; за рахунок зменшення прямої оплати праці за одиницю продукції – на 68162 тис.грн.

Детальний аналіз охорони праці на підприємстві здійснено у розділі 4

Охорона праці на підприємстві”. Отже, роблячи висновок, можна відмітити, що організація охорони праці на підприємстві відповідає всім нормативам та діючим законодавствам. Усе це свідчить про високий рівень стану охорони праці на підприємстві. Позитивним показником стану охорони праці на підприємстві є те, що на протязі 2008-2010 рр. на підприємстві не сталося жодного нещасного випадку. Про це свідчать коефіцієнти частоти травматизму, важкості травматизму та за­гального травматизму, які дорівнюють нулю. В той же час коефіцієнти частоти випадків захво­рювань та важкості захворювань мають певну вагу для підприємства. Тому служба охорони праці повинна ще більше прикладати зусиль для того, щоб на під­приємстві захворюваність робітників (особливо взимку) була найнижчою.

У розділі 5 „ Розробка заходів щодо поліпшення використання фонду оплати працідослідженощоб розробити шляхи реформування системи оплати праці необхідно насамперед розглянути негативні моменти даної ситуації. Чинні системи оплати праці мають ряд недоліків. Головний недолік полягає в тому, що заробітна плата погано, а нерідко взагалі не пов’язана з кінцевими результатами праці, результати праці є колективними, а оплата праці – індивідуальною. Щоб подолати цей недолік, потрібно зробити одне з двох: або індивідуалізувати результати, або колективізувати систему оплати. Перший шлях виключений, оскільки у принципі неможливо відділити результати від їх колективної природи.

Стосовно системи оплати праці можна виділити такі недоліки:

  • зростання оплати праці не пов’язане із зростанням ефективності;

  • чинна система не орієнтована на співпрацю;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]