Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_4.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2. Різновидності та особливості сучасних технологічних схем окремих відділень бурякоцукрового виробництва

2.1. Сучасний тракт подачі і миття буряків

На цукрових заводах України експлуатується обладнання тракту подачі і мийного відділення за різними системами, практично немає двох заводів з однаковими бурякопідготовчими відділеннями. Це обумовлено як місцевими рельєфними умовами, так і ставленням працівників заводів до якості підготовки буряків до переробки. Схема сучасного тракту подачі і мийки буряків повинна включати такі станції та обладнання:

  • кагатні поля, механізовані склади, сплавні майданчики, залізничні бурячні;

  • польові, збірні й головний гідротранспортери;

  • регулювальний вузол, що включає в себе вертикальну і відрізок горизонтальної решітки, пульсуючий шибер перед станцією підйому буряків;

  • 1-й каскад станції очищення буряків на наземному відрізку головного гідротранспортера до бурякопідйомної станції;

  • станція підйому буряководяної суміші;

  • 2-й каскад станції очищення буряків на надземному відрізку головного гідротранспортера, розташованого на естакаді або галереї;

  • водовіддільник перед бурякомийкою і після неї;

  • бурякомийки з ополіскувачами;

  • пульсуючі та відсікаючи шибери;

  • бункер над бурякорізками з розрахунку накопичення кількості буряків, що забезпечує 15-20 хвилинну роботу заводу

  • схему та обладнання для виловлювання, очищення і сортування буряком аси, відокремленої від транспортерно-мийної води.

Однією з головних причин, що призводить до труднощів у подаванні буряків у завод, є замулювання лотків гідротранспортера. Останнє зв’язано із зменшенням швидкості потоку буряководяної суміші нижче 0,5 м/с, а також стан поверхні дна та стінок лотка.

Розміщувати обладнання по довжині лотка гідротранспортера необхідно таким чином, щоб забезпечити високий ступінь уловлювання домішок та миття буряків. Досвід показує, що оптимальною відстанню між одиницями обладнання станції очищення є 4…5 м.

Останнім часом все більше використовується і ширше впроваджується практика роботи соломогичкоуловлювача в якого переміщення граблів здійснюється в напрямку переміщення буряководяної суміші.

Економне і бережливе використання сировини на ц/з – це значний додаток до виходу готової продукції. Тому в технологічному процесі важливим завданням є забезпечення мінімального травмування і подрібнення коренів ц/б та зменшення пов’язаних з ними втрат цукру при транспортуванні їх на переробку і в процесі очистки від домішок та забруднень.

Підіймання буряководяної суміші з наземного потоку гідротранспортера в мийне відділення супроводжується додатковим подрібненням буряків підіймачами усіх типів. Так, за підіймання на висоту 20-30 м, незалежно від конструкції насоса, подрібнюється 5-8% коренеплодів.

У зв’язку з цим в Україні під керівництвом професора Хоменка М.Д. розроблено комбінований гідропневматичний підіймач для ц/б, котрий являє собою комбінацію буряконасоса та мамут-насоса і вміщує переваги обох бурякопідіймачів. Він складається з буряконасоса, підіймальної комунікації, компресора стисненого повітря, регулювальної та контролюючої апаратури. При цьому роль буряконасоса полягає у механічному гідрозатворі-дозаторі зі зниженою частотою обертання робочого колеса. За рахунок зменшення частоти обертань досягається (у порівнянні з буряконасосами):

  • зменшення ступеня подрібнення буряків з 6% до 1,2%, зменшення кількості буряком аси у відходах мийного відділення з 2,3% до 0,3%

  • зменшення втрат цукрози з транспортено-мийною водою з 0,106% до 0,072%, або на 0,034% від к.б.;

рис 1.4 (Хоменко, ст..42)

Досить перспективним напрямком підвищення ступеню відмивання ц/б від забруднень є застосування бурякомийних комплексів, котрі передбачають використання бурякомийок, ополіскувачів до і після мийок, струменевого відмивання на робочій поверхні дискових водовіддільників та ін..

(рис.1.8 Хоменко, ст52)

З метою інтенсифікації процесу відмивання ц/б доцільно використовувати інтенсивне перемішування, високочастотні коливання, кінетичну енергію струменя води високого напору, вібрації, кавітацію, гідравлічні удари та ін..

Експлуатація мийного комплексу на Лохвицькому та Глобинському ц/з показала, що 60-70% легких домішок у вигляді соломи і гички вилучається на сітчастому конвеєрі 4 першого ополіскувача, решта – на аналогічному 16 другого ополіскувала. За рахунок високого ступеня видалення домішок та відмивання ц/з має можливість отримувати високоякісну бурякову стружку без застосування пари на бурякорізках, а також значно зменшити кількість баласту, що надходить на ваги для зважування буряків перед бурякорізками, що сприяє збільшенню продуктивності заводу на 4-5% порівняно з нормативною, зменшити витрати свіжої води для відмивання буряків на 30-35%.

Ще однією надто актуальною проблемою ц/з є створення науково обґрунтованої нормативної бази для планування заходів з охорони і раціонального використання водних ресурсів.

Є два нормативні поняття, що регламентуються методичними положеннями:

  • норма водовикористання – це максимально допустима планова кількість води необхідної якості для переробки 1 т буряків для отримання цукру високої якості;

  • норма водовідведення – максимально допустима планова кількість відвідних стічних вод встановленої якості, що утворилася за переробки 1т буряків.

Основними показниками балансу води за принциповою схемою водопостачання і каналізації для удосконаленого водного господарства діючого ц/з можуть бути [1]:

  • подача води із водоймищ – 160% від к.б.;

  • кількість оборотної води І категорії – 890% від к.б.;

  • кількість оборотної води ІІ категорії – 860% від к.б.;

  • промислових стічних вод ІІІ категорії – 170% від к.б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]