Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_5.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
160.77 Кб
Скачать

20

Лекція 5 Енерго- та ресурсозберігаючі технології у бурякоцукровому виробництві

Стратегічним завданням для України є створення потужної цукрової промисловості з доведенням показників її ефективності до рівня економічно розвинених держав. Цукрова промисловість є енергоємною. В Україні в середньому на 100 т буряків витрачається 6,24 тонн умовного палива (в Європі – 3,44 т умовного палива). Умовне паливо – це паливо при спалюванні 1 кг якого виділяється 29323 кДж тепла/кг. Багато ТЕЦ цукрових заводів є ізольованими від загальної енергосистеми.

Процес підвищення ефективності використання паливноенергетичних ресурсів на цукрових заводах не може бути стихійним, ним необхідно кваліфіковано керувати. Основним важелем управління процесу зменшення питомих витрат енергії є енергетичний менеджмент. Це не нове модне слово, а перевірена роками система виживання підприємств, незалежно від їх підпорядкування і форм власності. Практикою західно-європейських країн доведено, що в результаті впровадження енергетичного менеджменту можливо досягти економії 10 % від витрат енергії за рік при вартості робіт 3-5 %, тобто термін окупності приблизно 1 рік.

Енергетичний менеджмент – це система постійного управління потоками енергії та витратами коштів на придбання палива, виробництво і споживання теплової та електричної енергії, що включає:

  • отримання правдивої інформації про існуючу ефективність використання палива та енергії, а також про основні причини, які призводять до ірраціональних втрат і втрат енергоресурсів;

  • отримання кваліфікованого техніко-економічного обґрунтування конкретних першочергових заходів, які дають змогу зменшити на 10 % паливно-енергетичних ресурсів з терміном окупності не більше 1 виробничого сезону.

  • отримання ґрунтовної концепції реструктуризації енерготехічної системи цукрових заводів по досягненню мінімально необхідних витрат палива та енергії на виробництва цукру.

  • достатню інформацію про ефективне енергетичне, теплове та енерготехнологічне обладнання та про його виробників та постачальників.

  • кошти (кредити, інвестиції, тощо) або добре підготовлені бізнес-плани для отримання коштів, необхідних для реструктуризації( модернізації) виробництва. Це має робити заступник директора по енергозбереженню, який відповідає за енергетичну ефективність підприємства.

Першим кроком енергетичного менеджменту є проведення енергетичного аудиту організаціями, що мають спеціальний дозвіл центральної групи енергетичного аудиту при Держкоменергозбереженні України, якій дасть об’єктивну інформацію про ефективність використання паливно-енергетичних ресурсів, а також першочергові та перспективні заходи, які необхідні керівництву заводу для прийняття рішення по фінансуванню енергозберігаючих заходів. Робота має проводитись поетапно.

І етап – запуск системи та визначення на підставі енергетичного аудиту стану справ в енергетиці підприємства;

ІІ етап – аналіз енергоспоживання шляхом співставлення фактичних питомих витрат палива і енергії з нормативними та мінімально необхідними.

ІІІ етап – визначення пріоритетів при реалізації енергозберігаючих заходів;

ІV етап – прорахування бюджету підприємства за умови впровадження заходів по економії палива і енергії.

V етап – повсякденний контроль за реалізацією тих рівнів споживання енергоносіїв, які визначенні в бюджеті підприємства, виявлення додаткових причин, енергоспоживання та розроблення заходів по їх усуненню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]