Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_7.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
108.03 Кб
Скачать

12

Л е к ц і я 7 Застосування хімічних реагентів, мембранних та елетротехнологій у цукровому виробництві

7.1. Перспективність застосування сучасних піногасників, ефективних антисептиків, флокулянтів-коагулянтів, інгібіторів накипоутворення та пар

  1. 7.1.1. Підвищення якості транспортерно-мийної води. Оборотна система гідротранспорту та миття буряків – одна з основних систем водопостачання цукрового заводу. Транспортерно-мийна вода складає більше 60% від загального об’єму води, що споживається цукровим заводом. Транспортерно-мийні води за ступенем забруднення належать до висококонцентрованих стічних вод цукрового виробництва. Забруднюючі речовини транспортерно-мийних вод являють собою механічні домішки мінерального і органічного походження, які надходять в воду разом з коренеплодами буряків і знаходяться в ній у завислому стані.

Більшу частину розчинних органічних речовин становить цукроза, вміст якої при багаторазовому використанні транспортерно-мийних вод в оборотній системі водопостачання збільшується в 5...7 разів.

До хімічних забруднювальних речовин відноситься сапонін. Ця речовина викликає інтенсивне спінювання води.

Ступінь забрудненості транспортерно-мийних вод як механічними, так і розчинними речовинами значно залежить від забрудненості буряків, їх якості, складу грунту, на якому вони були вирощені, погодніх умов під час збирання та зберігання, від досконалості механізмів, за допомогою яких проводилось збирання та транспортування буряків.

Багаторазова рециркуляція води оборотної системи гідротранспорту та миття буряків призводить до накопичення в ній механічних і хімічних забруднень, серед яких багато органічних речовин. Ці забруднення є живильним середовищем для розвитку мікроорганізмів у воді.

В 1 мл транспортерної води знаходиться до 100 млн. бактерій, від 400 млн. до кількох міліардів спор бактерій та пліснявих грибів.

Цукроза, яка розчинилася у воді в процесі гідротранспортування буряків, розкладається з утворенням молочної кислоти, летких та нелетких кислот у співідношенні приблизно 1 : 0,84 : 2,88, утруднюючи контроль втрат цукрози на цій ділянці.

Мікрофлора води оборотної системи гідротранспорту та миття буряків різноманітна, залежить від тривалості її рециркуляції, методів очищення, знезараження та інших факторів. Мікроорганізми з транспортерно-мийної води залишаються на поверхні здорових і, особливо, механічно ушкоджених коренеплодів. З інфікованою сировиною мікроорганізми потрапляють на верстат заводу й підвищують в результаті своєї життєдіяльності втрати цукрози від розкладання на дифузії. Тому транспортерно-мийна вода потребує додаткового очищення і дезинфекції.

В останні роки значне піноутворення спостерігається на тракті транспортування буряків в завод, що ускладнює експлуатацію всієї оборотної системи гідротранспорту та миття буряків. Утворення стійкої піни в транспортерно-мийній воді перешкоджає ефективній роботі очисних споруд, а також бурякопідіймальної станції, обладнання для очищення буряків від легких та важких домішок і призводить до зниження продуктивності роботи заводу.

Причинами спінювання можуть бути підвищений вміст поверхнево-активних речовин, життєдіяльність мікроорганізмів, порушення техноло-гічного режиму, недосконалість обладнання, невідповідність його потужності продуктивності заводу, неправильне обслуговування, тощо.

Піна в значній мірі перешкоджає природній аерації води у відстійних спорудах, скорочуючи газообмін поверхневого шару води. В зимовий період при від’ємних температурах піна у відстійних спорудах може замерзати і утворювати при цьому кірку із піни та плаваючих домішок, яка перешкоджає руху механізмів для транспортування осаду, а деколи призводить і до їх поломки. При великій кількості піни у відстійнику можливе потрапляння механічних домішок разом з дрібною фракцією в освітлену воду. Це призводить до накопичення завислих частинок в транспортерно-мийній воді і зниження ефективності її очищення.

Найчастіше спінювання рідини пов’язане з підвищеним вмістом в продуктах поверхнево-активних речовин (ПАР). В результаті перекачування транспортерно-мийної води насосами, перепадів рівнів води, а також інших причин, вода зазнає значної аерації повітрям, що в присутності ПАР створює високорозвинений поверхневий шар стійкої піни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]