Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Догляд за посівами

Метою догляду за посівами є знищення бур’янів, покращення теплового і повітряного режиму ґрунту та створення сприятливих умов для росту і розвитку цукрових буряків. Для ефективної боротьби з бур’янами застосовуються інтенсивні хімічні препарати, які дають можливість вирощувати цукрові буряки без затрат ручної праці.

В рекомендованій технології гербіциди використовуються в залежності від фази росту бур’янів, не залежно від розвитку рослин цукрових буряків, як це було раніше. В зв’язку з цим на сильно забур’янених посівах по вегетації вносять гербіциди до трьох раз. Так, перший раз у фазі вилочки першої пари листків бур’янів вносять препарати: перше обприскування – Бетанал експерт – 0,75 л/га + карібу – 0,03 л/га; друге обприскування – Бетанал експерт 1,0 л/га + карібу – 0,03 л/га; третє обприскування – Центуріон – 0,3-0,4л/га, тарга супер 1,0 л/га та інші.

Для боротьби з церкоспорозом вносять фунгіциди: фундазол 50% з.п. при нормі внесення препарату 0,6 кг/га з об’ємом робочої рідини 200л/га.

Збирання цукрових буряків

Збирання цукрових буряків проводять таким чином, що по можливості отримати приріст маси коренеплодів, своєчасно закінчити збирання і вивезти урожай.

Основний спосіб збирання – потоковий.

Спочатку цукрові буряки збирають на полях, віддалених від доріг з твердим покриттям, а також ділянок, пошкоджених хворобами та шкідниками, з нерівномірним розміщенням рослин і наявністю великих, дуплистих коренеплодів.

Одним із головних шляхів зниження втрат і пошкоджень коренеплодів – це правильна технологічна наладка робочих органів і експлуатація збиральних агрегатів.

Досвід організації збирання цукрових буряків показує, що в збиральні загони найбільш раціонально концентрувати не більше чотирьох комплексів шестирядних машин.

Добре себе зарекомендували вахтовий спосіб збирання цукрових буряків та човниковий на вивезенні на цукровий завод.

5. Комплексний експрес-метод оцінки технологічної якості цукрових буряків під час вегетації

Технологічна якість ц/б складається з визначення ряду показників, що в комплексі характеризують ефективність вироблення з них цукру, а також протікання технологічного процесу та якість цукру-піску.

Цій умові в певній мірі відповідає переробка проб коренеплодів на лабораторній установці “завод на столі“ з подальшим визначенням чистоти сиропу, вмісту в ньому калійно-натрієвої вуглекислої золи, а також вмісту цукру в мелясі та його виходу (за методом Сіліна).

З метою забезпечення оперативного контролю за формуванням технологічної якості цукрової сировини в процесі вегетації, визначення строків збирання врожаю та встановлення оптимального технологічного режиму переробки розроблено комплексний експрес-метод оцінки технологічної якості ц/б, який заснований на розрахунках чистоти очищеного соку, вмісту цукру в мелясі, виходу цукру, критеріїв технологічної і фізіологічної спілості, коефіцієнту лужності за вихідними даними чистоти клітинного соку і хімічного складу коренеплодів (цукристості, калію, натрію та альфа-амінного азоту). Для цього визначення цукристості виконують поляриметричним, калію і натрію в дигер атах – потенціометричним, а альфа-амінного азоту – фотометричним методами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]