Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

2.1. Особливості висадкового способу вирощування насіння

Інтенсивною технологією виробництва насіння висадковим способом передба­чено розміщення маточних буряків і насінників у сівозміні після кращих попередни­ків, дотримання просторової ізоляції між посівами маточних цукрових буряків і на­сінників, між насінниками різних сортів і гібридів.

У зоні достатнього зволоження маточні буряки розміщують після озимих зерно­вих, що висіваються після багаторічних трав однорічного використання, гороху та зайнятого пару. У зоні нестійкого зволоження маточні буряки висівають після ози­мих культур, попередником яких були чистий пар, кукурудза на зелений корм чи ба­гаторічні трави однорічного використання. У зоні недостатнього зволоження маточ­ні буряки вирощують після озимої пшениці, сіяної після чистого пару або одноріч­них чи багаторічних трав однорічного використання.

Оскільки при вирощуванні маточних буряків важливіше значення має отриман­ня необхідної кількості коренеплодів з одиниці площі , ніж їх маси, то всі заходи по догляду повинні бути спрямовані на збереження високої густоти рослин та рівномір­ності їх розміщення.

Маточні буряки збирають з настанням стійкого похолодання при середньодобовій температурі повітря б...8°С. Збирання маточних буряків слід закінчити до 20 жовтня.

Підготовлені до зберігання коренеплоди укладають у спеціальні підготовлені траншеї для кагатування, присипають дрібногрудкуватою землею.

У сівозміні насінники розміщують після тих самих попередників, що і ма-точні буряки. При розміщенні насінників у сівозміні передбачають просторо­ву ізоляцію:

–між насінниками цукрових буряків і насінниками кормових, столових та на­ півцукрових - не менше 10 км;

–між насінниками гібридів однієї біологічної форми (диплоїдні чи поліплоїдні) - не менше 3 км, різних форм - 5 км;

Садіння коренеплодів проводиться згідно з рекомендаціями селекціонерів за спів­відношенням: однонасінного чоловічостерильного компоненту та багатонасінного запилювача диплоїдних гібридів становить 4:1 (16 рядків материнського і 4 - батьків­ського компонентів), а триплоїдних гібридів -3:1(12 рядків материнського і 4 - бать­ківського компонентів).

Садіння маточних коренеплодів необхідно здійснювати у ранні строки. Для забез­печення нормальної густоти насадження застосовують садіння за схемою 70x60 см, 70x55 см та 70X50 см. Коренеплоди масою до 150 г висаджують за схемою 70x35 см. Дозрівання насіння буряків визначають за побурінням плодів, появі вишнево-черво­ного забарвлення оболонки насіння, а також борошнистості перисперми насіння на перерізі.

2.2. Апробація репродукційних і маточних посівів

Апробацію репродукційних і маточних посівів сортів-популяцій, гібридів (роз­дільно за компонентами) проводять у період з 20 по 30 вересня. Апробація здійсню­ється в присутності представників селекційної установи-оригінатору сорту (гібри­ду) та господарства.

До початку польової апробації перевіряють сортові документи на висіяне насіння:

–ліцензійну угоду з власником сорту (лінії);

–атестат на насіння, виданий насіннєвим заводом або ДСС;

–посвідчення державної насіннєвої інспекції або контрольно-насіннєвої лабо­- раторії, яке підтверджує відповідність висіяного насіння вимогам діючих стандартів та відсутність порушень авторських прав.

За наявними документами апробатор перевіряє також дотримання правил збе­реження сортової чистоти насіння, підготовки до сівби, встановлює ступінь його ура­ження хворобами, пошкодження шкідниками, гризунами, площу посіву по відділках, агротехніку, забур'яненість посівів.

Дані щодо огляду посівів, визначення ступеня розвитку коренеплодів, пошкод­ження їх шкідниками та хворобами заносяться апробатором у журнал. Визначається загальна кількість коренеплодів на 1 га, коефіцієнт виходу посадочних коренеплодів.

За результатами апробації складається Акт апробації за формою, затвердженою Міністерством аграрної політики України. В результаті апробації посівів визнаєть­ся можливість віднесення апробованих посівів до категорії репродукційних або ма­точних буряків.

Посіви відносяться до категорії репродукційних або маточних, якщо внаслідок апробації встановлено:

–густота посівів становить не менше 140 тис./га рівномірно розміщених рослин; п

–посіви не уражені карантинними хворобами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]