Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bezalkogolni_apoyi (1).docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
34.85 Кб
Скачать

4.6. Аналіз масової частки спирту

Суть методу полягає у відгонці спирту із квасу.

Прилади та посуд.

Апарат для дистиляції

Колба плоскодонна місткістю 1000 см3

Конічна колба місткістю 250 см3

Пікнометр

Термостат

Ваги аналітичні, наважки

Ваги технічні, наважки.

Хід аналізу. На технічних вагах зважують 100 см3 квасу у попередньо зважену перегонну колбу. Потім колбу приєднують до холодильника і відганяють не менше 2/3 об’єму рідини в попередньо зважену приймальну колбу, в яку налито 10 см3 дистильованої води.

Після відгонки спирту до вмісту приймальної колби добавляють дистильовану воду так, щоб загальна маса рідини в колбі була 100 г, добре перемішують і визначають відносну густину пікнометром, попередньо ополіскують його дистилятом.

Відносну густину дистиляту d1 розраховують за формулою:

де m - маса пустого пікнометра, г;

m1 – маса пікнометра з водою, г;

m2 – маса пікнометра з дистилятом, г.

Масову частку спирту у квасі у відсотках знаходять по густині дистиляту з табл. 1 додатку 2 (Технохімічний контроль виробництва солоду, пива і безалкогольних напоїв; А.Є. Мелетьєв, С.Р. Тодосійчук, В.М. Кошова).

Якщо в ході аналізу трапилось так, що маса дистиляту відрізняється від маси наважки пива, тоді результат, визначений з таблиці, множать на поправочний коефіцієнт К, розрахований за формулою:

К = mд/mп

де: mд - маса дистиляту, г;

mп - маса пива, г.

Відносну густину доведеного до 100 г залишку в перегонній колбі d2 розраховують за формулою:

де m - маса пустого пікнометра, г;

m1 – маса пікнометра з водою, г;

m3 – маса пікнометра із залишком у перегонній колбі, г.

Води мінеральні питні

Залежно від мінералізації, наявності специфічних (біологічно активних) компонентів, застосування за призначенням, мінеральні питні води згідно ДСТУ878-93 поділяють на:

  1. природні столові;

  2. лікувально-столові;

  3. лікувально-столові змішаного складу.

До природних столових вод відносяться води з мінералізацією менше 1,0 г/дм3 застосовуються як столовий освіжаючий напій

До лікувально столових вод відносяться води з мінералізацією від 1,0 до 8,0 дм3 усіх хімічних груп і від 1,0 до 15,0 г/ дм3 груп: гідрокарбонатні натрієві, гідрокарбонатно-хлоридні, хлоридно-гідрокарбонатні натрієві, які вміщують біологічно активні мікроелементи і сполуки в кількості, не нижчій від бальнеологічних норм, прийнятих для питних мінеральних вод.

До лікувально-столових вод змішаного складу відносяться мінеральні води, одержані шляхом змішування у визначеному співвідношенні природних вод різної мінералізації.

Мінеральні води - це прозора рідина без сторонніх вкраплень, з незначним натуральним осадом мінеральних солей. Колір - безбарвна рідина або з відтінком від жовтуватого до зеленкуватого. Смак і запах характерні для комплексу розчинених у воді речовин. Масова частка двоокису не менше 0,3 % до маси.

Перманганатне окислення мінеральних вод повинно бути в межах 0,5-5,0 мг/дм3 використовуваного кисню і у деяких випадках може досягати 10,0 мг/дм3.

4.7. Аналіз герметичності упаковки та повноти наливу

У попередньо прокип'ячену впродовж 15 хв. і охолоджену до 40-50 “С воду повністю занурюють закупорені пляшки з мінеральною водою. При герметичній закупорці через 10 хвилин після занурення не повинно бути виділення із води пухирців газу.

Повноту наливу визначають у циліндрі по нижньому меніску після попередньої витримки закупореної пляшки з мінеральною водою впродовж 1 години в бані з водою при температурі 20 °С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]