Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-09-2014_09-31-17 / ТЕМА 3 конспект.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Егомаркетинг:

  • Маркетинг окремої особистості.

  • Діяльність, пов'язана з вивченням характеристик і якостей особи, потреб споживачів і суспільства, що формують попит на цю особу, дослідження ринку фахівців і громадських діячів, розробкою методів вдосконалення конкретної особи, розробкою програми просування особи на ринок фахівців і громадських діячів.

Соціальний маркетинг – маркетингова діяльність щодо розробки соціальних програм, направлених на певні соціальні групи з метою сприяння певним соціальним ідеям і рухам, практичним діям тих чи інших соціальних організацій (маркетинг соціальних служб молоді, пенсійний фонд).

3. Залежно від сфери застосування розрізняють маркетинг: споживчий, промисловий, маркетинг послуг, банківський, аграрний та ін.

Споживчий маркетинг (маркетинг товарів споживчого попиту) орієнтований на кінцевих споживачів товарів, які купують їх для особистого, домашнього або сімейного використання. Рішення про купівлю приймаються або індивідуально, або на рівні сім’ї. Інструменти маркетингу: розподіл товарів споживчого попиту здебільшого відбувається через посередників, серед форм просування застосовується реклама та стимулювання збуту.

Промисловий маркетинг – покупцями товарів на промисловому ринку є фірми, підприємства, організацій, особи, які купують товари не для власного споживання, а для використання їх у виробництві, перепродажу або здавання в оренду. Специфіка промислового ринку визначає і його особливості – це особливості природи попиту (вторинний, нееластичний, нестійкий), особливості покупців та особливості товарів. Інструменти маркетингу: персональний продаж та прямі канали збуту.

Маркетинг послуг – вид діяльності фірми, спрямований на задоволення потреб споживачів у нематеріальних видах товарів або у корисному ефекті з метою отримання фірмою прибутку. Послуги не можна побачити або відчути до того, як вони будуть придбані. Є чотири особливості послуг:

  • нематеріальність послуг;

  • неможливість зберігання послуги;

  • невіддільність послуги від постачальника або навколишніх умов;

  • унікальність послуги.

4. Залежно від ступеня ринкової орієнтації фірми та періоду, на який розробляється маркетингова політика фірми, розрізняють:

Стратегічний маркетинг, який передбачає постійний аналіз потреб споживачів, сегментування ринку та вибір базового ринку, розробку маркетингової стратегії. До завдань стратегічного маркетингу входять:

  • аналіз потреб споживачів і визначення базового ринку;

  • сегментування ринку;

  • ситуаційний аналіз (SWOT-аналіз);

  • визначення маркетингових цілей.

Тактичний маркетинг (оперативний), який передбачає процес розробки заходів і реалізації цілей на обраному ринку з конкретної номенклатури товарів на певний термін. Завдання тактичного маркетингу передбачають:

  • вивчення ринку та обґрунтування рішень щодо виробництва товарів;

  • розробку маркетингового комплексу;

  • розробку бюджету маркетингу;

  • реалізацію плану маркетингу та його контроль.

5. Залежно від особливостей суб’єкта розрізняють:

  • мікромаркетинг – маркетингова діяльність щодо конкретного виду товару, що виготовляється.

  • макромаркетинг – маркетингова діяльність щодо широкого кола товарів або сфер діяльності на рівні фірми, концерну, промислово-фінансової групи, держави. Можна виділити наступні напрямки застосування макромаркетингу: покриття дефіциту бюджету, ефективне використання земельних ресурсів, державна підтримка малого підприємництва.

6. За територіальною ознакою маркетинг поділяють на внутрішній і міжнародний.

Внутрішній маркетинг – маркетингова діяльність фірми спрямована на внутрішній ринок. Визначають такі форми внутрішнього маркетингу:

  • локальний маркетинг – діяльність фірми не виходить за межі певного населеного пункту (роздрібні магазини);

  • регіональний маркетинг – фірма працює у межах регіонів, областей;

  • національний маркетинг – фірма у своїй діяльності охоплює сукупний національний ринок (телекомпанії, видавництва).

Останнім часом зростає значення міжнародних ринків, тому що це можливість збільшити обсяги продажу, а також досягти економії на масштабах і використати низькі витрати як суттєву перевагу в конкурентній боротьбі.

Компанія, поступово розширюючи обсяг виробничо-комерційної діяльності, спочатку виходить за межі того регіону, де вона розташована, і поширює маркетингову діяльність на всю країну. Міжнародний маркетинг починається при простій експортній діяльності, наступний етап пов'язаний зі створенням дочірніх фірм, філій в окремих зарубіжних країнах. Далі утворюються міжнародні корпорації з філіями, розкиданими по всьому світу, і зі штаб-квартирою, розташованої в одній країні. Глобальний маркетинг припускає, що в майбутньому буде вільне переміщення матеріальних цінностей, робочої сили і капіталу по всьому світу.

Міжнародний маркетинг – маркетингова діяльність фірми на закордонних ринках. Міжнародний маркетинг також дає можливість знизити комерційний ризик та продовжити життєвий цикл товару. Він залежно від ступеня інтернаціоналізації набуває одну з таких форм:

  • імпортно/експортний маркетинг – це маркетингова діяльність фірми щодо імпорту/експорту товарів чи послуг;

  • зовнішньоекономічний маркетинг – це маркетингова діяльність фірми на ринках кількох країн, яка передбачає створення філій, представництв чи дочірніх фірм;

  • багатонаціональний маркетинг – це маркетингова діяльність фірми, яка діє в різних країнах (регіонах) та має поліцентричну орієнтацію, тобто виходить з того, що кожен ринок є унікальним і фірма повинна максимально адаптуватися до національних особливостей закордонних ринків.

  • глобальний маркетинг – це маркетингова діяльність фірми з орієнтацією на глобальний ринок, потреби якого можна задовольнити стандартизованим товаром, використовуючи схожі інструменти продажу та маркетингових комунікацій.

Задача управління маркетингом полягає у впливі на рівень, час та характер попиту таким чином, щоб це допомагало організації в досягненні цілей, що стоять перед нею. Управління маркетингом – це управління попитом.

7. Залежно від видів попиту виділяють вісім видів маркетингу .

  1. Ринок знаходиться у стані негативного попиту, якщо більша його частина недолюблює товар і згодна навіть на певні видатки тільки б його уникнути (щеплення, стоматологічні процедури). Застосовується конверсійний маркетинг, мета якого змінити негативне ставлення споживачів до товару на позитивне, тобто створити попит, проаналізувати чому ринок не любить товар і чи може програма маркетингу змінити негативне відношення ринку переробкою товару, зниженням цін чи більш активним стимулюванням.

2. За відсутності попиту, цільові споживачі можуть бути не зацікавленими в товарі або байдужі до нього (студенти – вивчення іноземної мови). Застосовується стимулюючий маркетинг, метою якого є стимулювати збут за умов байдужого ставлення споживачів до товару, відшукати способи зв’язування належних товару вигод з природними потребами людини, використовуючи такі інструменти: ознайомлення споживачів з можливостями товару, зниження цін, інтенсифікація реклами. Приклад, іспит при вступі в магістратуру.

3. При прихованому попиті споживачі мають бажання, які неможливо задовольнити за допомогою товарів, що є на ринку (нешкідливі сигарети, економічні автомобілі). Застосовується креативний маркетинг, мета якого перетворити потенційний попит на реальний, оцінити величину ринку і створити ефективні товари, що здатні задовольнити попит та використовувати наявні товари в нових сферах споживання. Наприклад, існує прихований попит на комп’ютерний програмний продукт, який би дав змогу ПК читати вголос текст з електронного варіанту.

4. Падаючий попит (зменшується кількість відвідувачів театрів). Застосовується ремаркетинг – метою якого є відновлення попиту, завдяки творчому переосмисленню підходу до пропозиції товару, наданню товару ринкової новизни та проникненню на нові ринки.

5. Нерегулярний попит (сезонність – цукрова промисловість, коливання на погодинній основі – транспорт). Застосовується синхромаркетинг – метою якого є пошук способів згладжування коливань в розподілі попиту в часі за допомогою гнучких цін, заходів стимулювання та інших прийомів збудження.

6. Повноцінний попит. Застосовується підтримуючий маркетинг, мета якого є підтримка існуючого рівня попиту не дивлячись на зміну споживчих переваг та посилення конкуренції завдяки якості товару та обслуговування, гнучкій ціновій політиці та рекламі.

7. Надмірний попит, у ряду організацій рівень попиту вище, ніж вони можуть чи хочуть задовольнити. Застосовується демаркетинг, метою якого є зниження попиту за допомогою підвищення цін, послаблення методів стимулювання та скорочення сервісу, можна також продавати закордонним фірмам ліцензію на право виробництва товару під маркою фірми. Ціль – не ліквідувати попит, а тільки знизити його рівень. Держава намагається знизити рівень вилову риби і полювання на тварин. Для цього введені сезони полювання, сплата грошового внеску за право полювання на певних тварин.

8. Нераціональний попит (цигарки, спиртні напої, наркотики). Застосовується протидіючий маркетинг, завдання якого переконати споживачів відмовитися від своїх шкідливих звичок шляхом розповсюдження загрозливої інформації, різкого підвищення цін і обмеження доступності товару. Попередження про шкідливість продукції повинно займати не менше 15% загальної площі рекламного оголошення.

Маркетолог повинен добре вміти впливати на рівень, час та характер попиту, оскільки існуючий попит може не співпадати з тим, якого чекає для себе фірма.

Новими видами маркетингу є:

Вертикальний маркетинг заснований на виборі нових напрямів використання старих ідей в новому виконанні шляхом зміни характеристик продуктів, що випускаються, їх дизайну, упаковки, надання додаткових послуг. Ідеї вертикального маркетингу легко вписуються в інструменти маркетингу – розши-рення товарної лінії, наповнення асортименту, збільшення числа торгових марок.

Латеральний маркетинг – це метод пошуку і розробки нових ідей. Латеральний маркетинг, на противагу вертикальному, спрямований не на захоплення частини відомого ринку, а на створення нових споживачів та ринків. Пр.: Інтернет-кафе=кафе+Інтернет; Кіндер-сюрприз=солодощі+іграшка; лялька Барбі=лялька+підліток (лялька, схожа на підлітка); МакДональдс – ідея споживання їжі та економія часу; об'єднання заправки автомобіля на АЗС з магазином продуктів.

Партизанський маркетинг – це маркетингові заходи, які виходять за рамки загальноприйнятих способів та засобів рекламних комунікацій і просування товару. Підприємству потрібні достовірна інформація і терпіння, щоб завдати удару у конкурентній боротьбі в потрібний час і в потрібному місці там, де є перевага в силах. При цьому необхідно уміти підлаштуватися під тактику конкурентів. Наприклад, представники компанії «Нокія» наймали людей, які на вулицях Риму просили перехожих сфотографувати їх за допомогою мобільного телефону, в який вбудована фотокамера, що викликало здивування і інтерес до даної моделі.

Вірусний маркетинг – це розробка таких рекламних стратегій, які спонукають споживачів передавати рекламне повідомлення один одному. При цьому інформація сприймається не як реклама, а, скоріше, як дозвілля та розвага. Вірусний маркетинг виник як необхідність нестандартного просування товару, як наступний виток розвитку реклами.

Вірусна реклама – це стратегія комунікацій, побудована на старій потребі людини – ділитися якісною інформацією з близькими людьми. У цьому випадку інформацію про продукт споживачі передають один одному при особистій зустрічі або через Інтернет. Самим благодатним ґрунтом для поширення маркетингового "вірусу" є інтернет, навіть незважаючи на те, що його проникнення в Україні ще не настільки велике (за різними оцінками, ним користуються 20-25% населення.). Людина може спілкуватися з десятками людей, а у віртуальному просторі – з сотнями. Відповідно, і живе "вірус" в інтернеті значно довше - два-три місяці. "Але це тільки в тому випадку, якщо все було зроблено правильно. Будь-який "вірус", щоб він передавався спочатку близького оточення користувача, а потім і далі, повинен не просто бути яскравим, але і викликати бажання розповісти про нього".

Нейромаркетинг – вид маркетингу, коли в деталях вивчається поведінка споживача, зокрема його реакції на бренд і його атрибути (логотип, кольори, що використовуються в рекламі тощо), метою якого є зрозуміти таємні бажання і думки людини, що передбачає дослідження того, як змінюється пульс людини.

З наведеного випливає, що багато видів маркетингу базуються на загальних принципах, доповнюють один одного, адаптуючи таким чином маркетингову діяльність до певних умов застосування з урахуванням особливостей цієї діяльності.

6

Соседние файлы в папке 26-09-2014_09-31-17