Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом / Розділ_3_Система автоматизації.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

3.5.2 Принципова електрична схема живлення

Для функціонування спроектованої системи автоматизації необхідне електричне живлення. Проектування схем електроживлення ведуть на основі завдання на проектування, функціональної схеми автоматизації (аркуш 1), принципової електричної схеми автоматичного регулювання, управління та сигналізації (аркуш 2).

Принципову електричну схему живлення розробляють у такій послідовності:

- вибирають джерела живлення ;

- вибирають та розраховуються щити та збірки живлення системи автоматизації;

- проектується живильна мережа;

- проектується розподільча мережа;

- виконується принципова схема електроживлення.

Джерело живлення повинне забезпечити необхідну електроприймачам напругу і потужність, достатні для того щоб відхилення напруги не перевищувало значень, при яких порушується нормальна робота електроприймачів. У щитах і збірках живлення розташовують апаратуру захисту та управління живильної та розподільчої мережі. Її вибір і розміщення повинні насамперед забезпечити надійність, зручність і безпеку експлуатації системи електроживлення.

Вибір напруги живильної мережі визначається напругою у колах живлення приладів і засобів автоматизації з урахуванням напруг, прийнятих у системі постачання електроенергією об’єкта, що автоматизується. Найбільшого розповсюдження в системах електропостачання промислових підприємств отримали чотирьохпровідні мережі трифазного змінного струму напругою 380/220В з глухим заземленням нейтралі.

Вибір числа фаз і проводів живильної мережі відбувається в залежності від числа фаз і напруги живлення приладів і засобів автоматизації.

В верхній частині схеми зображуються апарати захисту і управління, трансформатори, джерела живлення, лампа освітленння, штепсельні розетки. В нижній частині – таблиця, в якій перераховані електроприймачі, які живляться від даного щита живлення, з вказаними позиціями згідно специфікації, використовувана потужність, напруга і місце встановлення.

Для автоматичних вимикачів разом з номінальними напругою і силою струму вибирають також номінальну силу струму розчіплювачів , силу стуму електромагнітного розчіплювача чи електромагнітного елемента комбінованого розчіплювала, номінальну силу струму уставки теплового розчіплювала чи теплового елемента комбінованого розчіплювала. Сила струмучиприймається більшою чи рівною силі довгого розрахункового струму в мережі. Вибір значеннязалежить від наявності в мережах, які захищаються, електроприймачів, при включенні яких виникає короткочасне збільшення сили струму (пусковий струм). Якщо таких приймачів не має,приймають мінімально можливою.

Для вибору автоматичного вимикача з лінійки вибираємо найближчий такий, номінальний струм якого на 20% більший за номінальний струм споживача.

Розраховуємо номінальні струми розмикачів автоматичних вимикачів за формулою:

де - номінальна потужність електроприймача, Вт;

- номінальна напруга електроприймача В;

- коефіцієнт потужності..

Розраховуємо номінальні струми розмикачів автоматів

для загального живлення:

9,6 А,

для внутрішнього освітлення:

0,12 А,

для електроінструмента та переносного освітлення:

2,9 А,

Для живлення контролера TSX Micro:

0,23 А,

Для блоків живлення G1-G5:

0,11 А,

Для живлення трансформаторів та клапанів запальників:

0,95 А,

Механізм електричний однооборотний МЕО, 1г:

0,27 А,

Перетворювач частоти Hitachi L300, 3г:

365 А,

Перетворювач частоти Hitachi J300, 4в:

443 А,

Для живлення аналогових датчиків:

0,02 А,