Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом / Розділ_3_Система автоматизації.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

3.6. Проектне компонування мікропроцесорного контролера

Документація на замовлення мікропроцесорного контролера тісно пов’язана із завданням на виготовлення щитів і пультів, оскільки у щитових конструкціях розміщується як сам МПК так і його блоки живлення. Основним документом при замовлені МПК є замовна специфікація в якій вказується модель, кількість модулів контролера та їх опис.

В даному проекті використовується 22 аналогових входів на струм 4..20 мА, 12 дискретних вхідних змінних, 20 дискретних релейних виходи та 4 дискретних транзисторних виходи. Виходячи з цієї кількості змінних вибираємо контролер TSX Micro 3721, який повністю задовольняє поставленим вимогам.

Таблиця 3.3. Замовна специфікація на МПК

Тип

Найменування

Кількість

Примітка

TSX Micro 3721 001

Мікропроцесорний контролер

1

TSX AEZ 802

Модуль аналогових входів (8)

3

TSX DMZ 28DR

Модуль дискретних входів-виходів (16/12)

2

TSX DMZ 08T2

Модуль дискретних виходів (8)

1

Розміщення модулів виконується в наступній послідовності:

- на першому місці, згідно вимог встановлюється повноформатний дискретний модуль, який займає 2 посадочних місця (0 та 1);

- потім встановлено ще один повно форматний дискретний модуль (посадочні місця 2 та 3);

- два напівформатних аналогових вхідних модулі (посадочні місця 4 та 5);

- напівформатний аналоговий вхідний модуль (посадочне місце 6);

- напівформатний дискретний вихідний модуль (посадочне місце 7);

3.7 Проектне компонування пункту управління

3.7.1 Загальна характеристика пункта управління

Місце розміщення пунктів управління визначається з врахуванням особливостей технологічного процесу, норм протипожежних вимог будівельного проектування компонованих будівельних рішень прийнятих в різних галузях промисловості, зручності управління автоматизованим об’єктом.

При проектуванні щитових приміщень дотримуються наступних вимог, які розглянуті нище.

Щитові приміщення не слід розміщувати у виробничих приміщеннях з надлишковим тепловиділенням, наявністю шкідливих газів, технологічним процесом з виділенням вологи, під вентиляційними камерами загальнообмінної вентиляції.

Пункти управління не повинні піддаватися впливу вібрацій, магнітних полів, що виникають від електротехнічних установок та обладнань. Наявність магнітних полів в місці розташування щитового приміщення може викликати додаткову похибку приладів.

Між виробничими приміщеннями і пунктами управління повинне забезпечуватися сполучення. Коридори, що ведуть в щитове приміщення управління не повинні ускладнювати транспортування щита та іншого обладнання, що в них встановлюється.

Проект повинен передбачати наявність в операторському просторі таких функціональних зон:

  • операторського контролю та управління;

  • визначення показників та інших розрахунків;

  • загальної інформації з мнемосхемою;

  • відпочинку.

Через щитові приміщення не можна прокладати транзитні трубопроводи опалення, водопостачання, каналізації, вентиляції, технологічні трубопроводи, газові трубопроводи.

Параметри оточуючого середовища повинні створювати комфортні умови для роботи оператора: температура 19-20°С, відносна вологість 40-60%, рівень шуму не більше 70дБел, вентиляція приміщення повинна забезпечити п’яти кратний обмін очищеного повітря за годину, природне освітлення не менше 100% (площа вікон до площі підлоги 12-18%), освітленість 100-150Люкс.

В якості засобів пожежегасіння в пунктах управління слід застосовувати вуглекислотні вогнегасники, а також пісок і інші засоби пожежегасіння.

Електрична і трубна проводки в пунктах управління повинні бути прокладені закритим способом. Для цього можуть використовуватись спеціальні канали або подвійні підлоги чи кабельні поверхи, короби чи захисні труби.

Підлога в щитових приміщеннях повинна бути не електропровідною, що дозволяє значно підвищити електробезпеку цих приміщень. Вона не повинна допускати проникнення вологи і шкідливих газів.

Вихід з щитового приміщення в виробниче з хімічно активним середовищем повинний виконуватись через коридор .

Приміщення пунктів управління повинні мати вікна, що забезпечують достатнє природне освітлення.

В приміщеннях щитів управління повинне бути передбачене робоче і аварійне освітлення як від загальної мережі так і від мережі аварійного освітлення об’єкта, що автоматизується. Електропроводка прицьому прокладається захованим способом.

Компонування пункту управління даного проекту зображено на графічному матеріалі (аркуш 3) у масштабі 1:50.

При установці щитів в щитових приміщеннях необхідно виконувати вимоги діючих правил про допустиму ширину проходів між рядами щитів, відстанями між струмоведучими частинами приладів і апаратів розташованих на протилежно встановлених рядах щитів.

При проектуванні щитових конструкцій виконують наступну послідовність дій:

- вибір типу та конструкції щита, його розміру ;

- розміщення приладів всередині щита;

- визначення кількості комутаційних затискачів;

- вибір електричної та трубної проводки.

Розміщення і з'єднання апаратури електроживлення виконуємо відповідно до схеми електроживлення. При проектуванні щита апаратуру необхідно розміщувати так, щоб забезпечити оператору найкращі умови обслуговування. Відстань між рядами перетворювачів не повинна бути меншою 120мм. Мінімальна відстань між окремими елементами на щиті 50мм. При виборі електричної проводки враховано допустиме струмове навантаження і тип з'єднувальних пристроїв комутаційної апаратури.

В пункті управління, який розміщується в окремому приміщенні знаходиться:

- щит живлення та перетворювачів;

- стіл, на якому знаходиться персональний комп’ютер зі SCADA-програмою.

- стілець

- кондиціонер

Вид на внутрішні площини щита живлення і перетворювачів у масштабі 1:10 зображено на графічному матеріалі (аркуш 3).

Після розташування апаратури, клемних збірок в середині щита вибирають електричну проводку в залежності від призначення і умов прокладання. При виборі електричної проводки враховують допустиме струмове навантаження (опір лінії) і тип приєднувальних пристроїв. Найчастіше для прокладання по щитових конструкціях використовують провід з мідною жилою та полівінілхлоридною ізоляцією. Обираємо провід ПВ1х1,5. монтаж проводки відображено в таблиці.