Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні_роботи_А-418 / ТЕРА_позиційне та ПИД рег.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4.2. Функціонування приладу

Прилад містить два виходи: для підключення термоперетворювача опору або термоелектричного перетворювача і вхід зворотного зв'язку від керованого пристрою (клапана). Комутатор сигналів працює під управлінням мікроконтролера і забезпечує підключення різних проводів датчика до підсилювача сигналу. Мікроконтролер перетворює отримані сигнали в цифровий код, перераховує в технічні одиниці, виводить на індикатори значення і керує виходами. Прилад дозволяє виконувати управління клапаном по ПІД-закону. Мікроконтролер контролює справність первинного термоелектричного перетворювача, термоперетворювача опору на відповідність виміряних параметрів заданому користувачем допустимому діапазону. Вихід з ладу термоперетворювача або обрив сигнального проводу індикується у вигляді напису «ErrS» на верхньому семисегментному індикаторі і світінням відповідного світлодіодного індикатора. При ПІД-регулюванні:

Y = ((Тзад - Тизм) + Td * dT / Tr + SumT * Tr / Ti) / * 100 - для роботи в режимі «нагрівача» і Y = ((Тизм - Тзад) + Td * dT / Tr + SumT * Tr / Ti) / * 100 - для роботи в режимі «охолоджувача», де: Y - Необхідне положення клапана, у%; Тзад - задане значення параметра; Тизм - виміряне значення параметра; Td - постійна часу диференціювання; dT - диференціал параметра; Tr - період спрацьовування регулятора; SumT-інтеграл відхилень від заданого значення; Ti - постійна часу інтеграції; Tp - коефіцієнт пропорційності.

Прилад порівнює необхідне положення клапана з обчисленим результатом і залежно від результату порівняння відкриває або закриває клапан. Тривалість дії розраховується виходячи з часу повного ходу клапана. Прилад перестає рухати клапан, коли його виміряне положення дорівнює необхідному. Управління клапаном здійснюється з урахуванням гістерезису. При роботі приладу в ручному режимі відкриття / закриття клапана проводиться з клавіатури приладу.

Рис. 4.1 - Узагальнена функціональна схема приладу

4.3. Режим роботи приладу та його конфігурування

Прилад працює в одному з режимів: - Режим «Робота»; - Режим «Установка»; - Автоматична настройка ПІД-регулятора;

4.3.1. Режим «Робота»

Робочий режим є основним експлуатаційним режимом, у який прилад автоматично входить при включенні живлення. У цьому режимі (головне вікно) на верхньому індикаторі відображається виміряна температура, на нижньому індикаторі - задане значення температури. В даному режимі доступні наступні опції: - Перегляд і редагування заданої температури (уставки); - Перегляд мінімальної і максимальної допустимих температур виміру; - Перегляд сигналу зворотного зв'язку від виконавчого пристрою; - Перемикання з ручного режиму регулювання в автоматичний і назад; При натисканні на кнопку «» прилад перейде в режим відображення і редагування заданої температури. На верхньому індикаторі з'явиться значення заданої температури, на нижньому індикаторі - символи «Su 1». Для редагування уставки натисніть кнопку «», перша цифра почне мигати, використовуючи кнопки «» і «» встановіть необхідне значення натисненням «» збережіть його. При наступному натисканні кнопки «» на верхньому індикаторі відобразиться мінімально допустима вимірювана температура, а на нижньому індикаторі символи «Loi 1».При наступному натисканні кнопки «» на верхньому індикаторі відобразиться максимально допустима вимірювана температура, а на нижньому індикаторі символи «HiG 1». При наступному натисканні кнопки «» на нижньому індикаторі відобразиться режим управління, в якому знаходиться прилад, «ru 1» при ручному керуванні або «AU 1» при автоматичному, а на верхньому індикаторі вихідна потужність у відсотках. Для контролю роботи виконавчого пристрою сигнал зворотного зв'язку повинен бути підключений до відповідного вимірювального входу приладу. При ручному управлінні робота клапана здійснюється безпосередньо з клавіатури. Кнопки «» і «» виробляють відповідно відкриття і закриття клапана.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418