Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_pravopys_2007 / Pravopys_2007.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

§ 39. Велика літера в складноскорочених назвах

1. Скорочені назви (абревіатури) установ, закладів, організацій тощо, утворені з частин слів, пишуться двояко:

а) З великої літери, якщо ці слова вживаються на позначення установ одиничних: Укрінформ, Укрпрофрада, Укоопспілка.

б) З малої літери, якщо такі слова є родовими назвами: медінститут, облвиконком, райвно, райрада.

2. Складноскорочені назви, утворені з початкових (ініціальних) букв, імен власних і загальних, пишуться великими літерами:АТС, КНР, НЛО, СНД, УРП, УТН.

Примітка.Скорочення від загальних назв, які вимовляються як звичайні слова (без вставних звуків), пишуться малими літерами:вуз (у вузах), загс (до загсу), неп (під час непу). Такі слова звичайно відмінюються.

Так само відмінюються ініціальні скорочення типу БАМ, а їхні закінчення, що пишуться з малої літери, приєднуються до останньої літери абревіатури без будь-якого знака (апострофа, коми):з БАМу, на БАМі, з ВАКу, ВАКом, ТЮГу, ТЮГом.

§ 40. Графічні скорочення

Від абревіатур слід відрізняти умовні графічні скорочення, які вимовляються повністю й скорочуються лише на письмі. Графічні скорочення (крім стандартних скорочених значень метричних мір: м метр, мм міліметр, см сантиметр) пишуться з крапками на місці скорочення, при цьому зберігається написання великих та малих літер і дефісів, як і в повних назвах:півн.-сх. (північно-східний),півд.-зах. (південно-західний),Півн. крим. канал (Північнокримський канал).

До найпоширеніших загальноприйнятих графічних скорочень належать такі:

акад. —академік о. —остріввид. —виданняобл. – областьгр. —громадяниноз. —озеродив. —дивисьпор. —порівняй, порівняйтедоц. —доцентпроф. —професорім. —іменір. —рік, річкаі т. д. — і так далірр. —рокиі т. ін. —і таке іншес. —село, сторінкаі под. —і подібнест. —станція, сторіччянапр.– наприкладт. —товариш, томн. е. —нашої еритов. — товаришдо н. е. —нашої еритт. —товариші, томи

Слова не скорочуються на голосну, якщо вона не початкова в слові, і на ь. Наприклад, словоселянський може бути скорочене:сел., селян., селянськ.При збігу двох однакових приголосних скорочення треба робити після першого приголосного:стін. календар, ден. норма.При збігу двох (і більше) різних приголосних скорочення можна робити як після першого, так і після останнього приголосного, залежно від структури слова:власноруч.абовласноручн. (власноручний),але тількивласт. (властивий).

Правила переносу § 41. Орфографічні правила переносу

Частини слів з одного рядка в другий слід переносити за складами: гай-ка, зо-шит, книж-ка, ко-ло-дязь, паль-ці, са-дів-ник, Хар-ків.

При цьому:

1. Не можна розривати сполучення літер дж, дз,які позначають один звук. Отже, переносити можна лише так:ґу-дзик, хо-джу.Якщо дж,дзне становлять одного звука (це буває, колидналежить до префікса, ажабоз —до кореня), то їх слід розривати:над-звичай-ний(а нена-дзвичайний), під-жив-ляти(а непі-дживляти).

2. Апостроф і м’який знак при переносі не відокремлюються від попередньої літери: бур’-ян(а небур-’ян), кіль-це(а некіл-ьце), Лук’-ян(а неЛук-’ян), низь-ко(а нениз-ько).

3. Одна літера не залишається в попередньому рядку й не переноситься в наступний: ака-де-мія(а неа-кадемія), Ма-рія(а неМарі-я), олі-вець(а нео-лівець). Так само не можна поділяти на частини для переносу такі двоскладові слова, якабо, моя, око, шиятощо.

4. При переносі складних слів не можна залишати в кінці рядка початкову частину другої основи, якщо вона не становить складу: багато-ступінчастий(а небагатос-тупінчастий), восьми-гранний(а невосьмиг-ранний), далеко-східний(а недалекос-хідний).

5. Не можна розривати ініціальні абревіатури, а також комбіновані абревіатури, які складаються з ініціальних скорочень цифр: АЕС,ЛАЗ-105, МАГАТЕ, МАУ, НТШ, УАПЦ.

6. У решті випадків, які не підходять під викладені вище правила, можна довільно переносити слова за складами: Дні-пройДніп-ро, Оле-ксандрайОлек-сандра, се-страйсест-ра.Це правило поширюється й на суфікси:бли-зькийіблизь-кий, видавни-цтво, видавниц-тво йвидавницт-во, гали-цькийігалиць-кий, росій-ськийіросійсь-кий, убо-зтво, убоз-твойубозт-во, суспільс-тво йсуспільст-во.