Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012-л1_Вводная.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
868.35 Кб
Скачать

1. Загальні відомості про телекомунікаційны мережі

Основні визначення щодо телекомунікаційних систем - (слайд №3)

Телекомунікаційна мережа (ТМ) – комплекс технічних засобів телекомунікацій та споруд, призначених для маршрутизації, комутації, передавання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних чи інших електромагнітних системах між кінцевим обладнанням.

Простіш кажучи – це система зв’яжу, яка містить як аналогові, так і цифрові канали передачі інформації. Прикладами комунікаційних мереж є комп’ютерні, телефонні мережі, мережі стільникового зв’язку, та кабельного телебачення.

Це складні розподілені системи, що містять широку номенклатуру технологічних засобів (термінали, мережеві адаптери, концентратори, модеми, комунікаційне та інше устаткування).

Архітектура ТМ — це принцип побудови мережі, що виражає єдність і взаємозв’язок фізичної та логічної структур.

Поняття структури ТМ вимагають певної-диференціації (слайд №4, рис.1). Структура буває фізичною або логічною.

Фізична структура це схема зв’язків компонентів мережі (середовище передачі інформації (даних), апаратура передачі даних, вузли мережі з комплексом апаратури, обчислювальні комплекси, термінальні пристрої, робочі станції).

Логічна структура — це принципи встановлення зв’язків, алгоритми організації процесів і управління ними, що визначають логіку функціонування програмних і апаратних засобів обміну інформацією.

Класифікація мереж зв’язку (слайд №5 - рис.1)

Первинною мережею називається сукупність мережевих вузлів (МВ), мережевих станцій і з’єднувальних ліній передачі. Процес обробки інформації, звернення до баз даних (БД) і формування управлінських рішень складають єдиний, як правило, незмінний алгоритм роботи персоналу диспетчерської служби і засобів автоматизації мережі.

Вторинна мережа являє собою сукупність каналів, станцій, вузлів комутації, кінцевих абонентських пристроїв, що утворені на базі каналів первинної мережі, з єдиним принципом обміну інформацією.

Ми будемо розрізняти телефонні, телеграфні, фототелеграфні вторинні мережі і мережі передачі даних.

Основні класи мереж за розмірами (слайд №6). Одна з класифікацій мереж за розмірами, якою ми будемо користуватися, ділить такі мережі на 4 класи:

Локальні мережі (Local Area Network – LAN) – мережі, які охоплюють відносно невеликі території і характеризуються наявністю спільного високошвидкісного середовища передачі даних.

Мережі району (Campus Area Network – CAN) – мережі, які об’єднують значно віддалені одна від одної абонентські системи або локальні мережі, але не вимагають віддалених комунікацій через телефонні лінії та модеми.

Корпоративні мережі (Enterprise Wide Network – EWN) – великі мережі, які працюють з єдиною метою.

Глобальні мережі (Wide Area Network – WAN) – мережі, які охоплюють, як правило, досить велику територію, і для передачі даних використовують різні середовища, наприклад, в’иділені лінії зв’язку та лінії зв’язку, що комутуються, мережі передачі даних різних країн.

Сучасний стан і перспективи подальшого розвитку телекомунікації в цивільному захисті України можна оцінити шляхом розгляду етапів розвитку мереж та послуг зв’язку в усьому світі, перш за все – в найбільш розвинених державах (слайд №7(рис.2)).

В історичному розвитку мереж та послуг зв’язку можна виділити п’ять основних етапів — рубежів. Кожний рубіж має свою логіку розвитку, взаємозв’язок із попередніми і наступними рубежами. В той же час, кожен етап залежить від рівня розвитку економіки та національних особливостей окремої держави.

1970-і 1990-і 1970-90-і

Рис. 2. – Історичні рубежі - етапи розвитку світових мереж та послуг зв’язку

Перший рубіжпобудова телефонної мережі загального користування PSTN (Public Service Telephone Network). Протягом тривалого часу кожна держава створювала свою національну аналогову телефонну мережу загального користування (ТМЗК). Телефонний зв’язок рекомендувався населенню, установам, підприємствам і асоціювався з єдиною послугою — передачею мовних повідомлень. Надалі по телефонних мережах за допомогою модемів стала здійснюватися передача даних. Проте, навіть сьогодні телефон залишається основною послугою зв’язку, яка приносить експлуатаційним організаціям більше 80% прибутків.

Другий рубіжцифровизація телефонної мережі. Для підвищення якості послуг зв’язку, збільшення їх числа, підвищення автоматизації управління й технологічності обладнання в промислово розвинених країнах на початку 1970-х років почалися роботи з цифровізації первинних та вторинних мереж зв’язку. Були створені інтегральні цифрові мережі (Integrated Digital Network, IDN), що надавали також, в основному, послуги телефонного зв’язку на базі цифрових систем комутації та передачі. На сьогодні у багатьох країнах світу цифровізація телефонних мереж практично закінчилася.

Третій рубіжінтеграція послуг. Цифровізація мереж зв’язку дозволила не тільки підвищити якість послуг, але й перейти до збільшення числа послуг на основі інтеграції. Так з’явилася концепція вузькосмугової цифрової мережі з інтеграцією служб N–ISDN. Користувачу (абоненту) цієї мережі надається базовий доступ (2B+D), для користувача з великими потребами може бути наданий первинний доступ,з більшою кількістю що містить (30В + D) каналів. Концепція N–ISDN існує біля 20-ти років, але широкого поширення у світі не одержала з кількох причин.

В цей же період одержали також свій розвиток мережі зв’язку з рухомими системами (Public Land Mobil Network, PLMN) та технології послуг мережі передачі даних на основі комутації каналів і пакетів: Х.25, IP, FR, IP–телефонія, електронна пошта та ін.

Четвертий рубіжінтелектуальна мережа (Intelligent Network, IN). Історію цієї мережі прийнято починати з кінця 1970-х років. Мережа призначена для швидкого, ефективного й економічного надання інформаційних послуг масовому користувачу. Необхідна послуга дається користувачу тоді і в той момент часу, коли вона йому потрібна. Відповідно і сплачувати він буде за надану послугу протягом цього інтервалу часу. У цьому полягає принципова відмінність інтелектуальної мережі від попередніх мереж — в гнучкості та економічності надання послуг.

П’ятий рубіжширокосмугова мережа B–ISDN, яка започаткувала впровадження у 1980-тих роках мультимедійних послуг на базі технології АТМ — діалогових, розподільних та інформаційного пошуку.

Діалогові служби надають послуги передачі інформації (телефонна служба, служба мовлення, відеоконференції та ін.).

Служби інформаційного пошуку (служби за запитами) надають можливість користувачу одержувати інформацію з різноманітних банків даних.

Розподільні служби можуть розподіляти інформацію від одного центрального джерела необмеженому числу абонентів, що мають право на доступ (ТБ, дані, текст, рухоме зображення і звук, графіка, нерухоме зображення та ін.). У практику ділового спілкування починає входити не тільки конференц-зв’язок, але й відеоконференції, які дозволяють обмінюватися інформацією з віддаленим абонентом на більш якісному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]