Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наказ 312.doc
Скачиваний:
2626
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

2.15. Примiщення актових залів, навчальних класів, спортзалів, кімнат психологічного розвантаження, оздоровчо-вiдновлювальних комплексів

2.15.1. Примiщення актових залів, навчальних класів, спортзалів, кімнат психологічного розвантаження, оздоровчо-вiдновлювальних комплексів (далі - приміщення) мають розміщуватися з таким розрахунком, щоб забезпечити швидкий вихід чергового караулу (зміни). Двері мають бути двостулкові та без порогів.

2.15.2. Щодо забезпечення надійності енергопостачання приміщення належать до III-ї категорії.

2.15.3. Управління робочим та евакуаційним освітленням має здійснюватися апаратами, встановленими при вході до приміщення.

2.15.4. Управлiння приводами зашторення вiкон, а також вмикання кiнопроекторiв, інших приладів та засобів (у приміщеннях, де вони є) здійснюється з пульта викладача (особи, яка проводить заняття). Освітлення приміщень має відповідати санітарним нормам. Вентиляцiя, як правило, передбачається штучна витяжна.

2.15.5. У разі використання приміщень для показу художніх або навчальних фільмів вони мають обладнуватися відповідно до чинних правил i норм для цих приміщень.

2.16. Примiщення для репортажного та монтажного обладнання центрів громадських зв’язків та заходи безпеки під час роботи на монтажному обладнанні

2.16.1. Для забезпечення безпечної роботи стаціонарне, репортажне та монтажне обладнання повинно мати постійне заземлення згідно з технічними умовами до нього.

2.16.2. Перед початком роботи необхідно впевнитись у справності апаратури.

2.16.3. Забороняється залишати ввімкнену апаратуру без нагляду.

2.16.4. При використанні та зберіганні репортажного та монтажного обладнання центру необхідно дотримуватись інструкцій заводiв-виробникiв.

2.16.5. Після закінчення роботи потрібно вимкнути всі електричні прилади.

2.16.6. Під час проведення ремонту електрообладнання та паяльних робіт у приміщенні необхідно враховувати вимоги пункту 2.7. цих Правил.

2.17. Лабораторні приміщення науково-дослiдних інститутів, випробувальних пожежних лабораторій та вищих навчальних закладів мнс України

2.17.1. До роботи у лабораторіях допускаються особи, які:

можуть працювати у лабораторних приміщеннях за станом здоров'я;

ознайомлені з Правилами технічної експлуатації електричних установок споживачів, Правилами безпеки при експлуатації електроустановок споживачів, Правилами безпеки в газовому господарстві, Правилами пожежної безпеки в Українi, Основними правилами безпеки праці у хімічних лабораторіях та цими Правилами;

пройшли інструктаж щодо безпечних методів роботи з установками лабораторій, з відповідним записом у журналі.

2.17.2. Головними небезпечними виробничими факторами при проведенні дослідних робіт у лабораторіях є:

небезпека ураження електричним струмом;

небезпека отруєння токсичними продуктами;

небезпека контакту з нагрітими до високих температур елементами обладнання та приладами;

небезпека травмування колючими та ріжучими інструментами, що застосовуються при підготовці зразків, i уламками скла при руйнуванні приладів i обладнання, що досліджуються.

Пiд час виконання дослідних робіт має бути вжито заходів перестороги, щоб уникнути впливу небезпечних факторів.

На робочому місці мають знаходитись тільки необхідні для виконання роботи прилади i обладнання, а також засоби індивідуального захисту.

2.17.3. Робоче місце лаборанта має відповідати вимогам електробезпеки за ГОСТ 12.1.019-79 i санiтарно-гiгiєнiчним вимогам за ГОСТ 12.1.005-88.

2.17.4. Лабораторія має бути забезпечена первинними засобами пожежогасіння: вуглекислотним чи порошковим вогнегасником, ковдрою з негорючого матеріалу (кошмою).

2.17.5. Оператор лабораторії має бути забезпечений такими засобами індивідуального захисту: халат бавовняний, темний костюм бавовняний, захисний фартух, протигаз з набором коробок марок А, КД, БКФ, захисні гумові рукавицi. Забороняється використання засобів захисту, які мають пошкодження або термін використання яких закінчився.

2.17.6. У лабораторії має бути аптечка з медикаментами, необхідними для надання первинної допомоги та інструкціями щодо їх застосування.

Працівники лабораторії мають вміти надавати первинну допомогу при отриманні найбільш імовірних травм i пошкоджень під час проведення дослідних робіт.

2.17.7. Забороняється виконувати в лабораторії будь-які роботи, що не пов’язані безпосередньо з виконанням покладених завдань.

2.17.8. При виникненні пошкоджень обладнання необхідно припинити роботу, вимкнути живлення i вжити заходів щодо їх усунення.

Заходи безпеки праці під час підготовки до роботи

2.17.9. Перед початком роботи в лабораторії перевіряється:

справність i готовність до роботи приладів i установок;

наявність заземлення i надійність з'єднання проводів зовнішнім оглядом i легким посмикуванням;

наявність i справність засобів індивідуального захисту, пожежогасiння, а також комплектність аптечки;

відсутність короткозамкнених з'єднань на зовнішніх струмозйомних клемах обладнання;

розташування ручок регуляторів напруги електроприладів (вони повинні бути у вимкненому положенні).

2.17.10. Забороняється:

одному працівнику розпочинати i проводити роботи в лабораторії з використанням обладнання або реактивів;

розпочинати роботу, не ознайомившись із властивостями речовин i матеріалів, з якими доведеться працювати, а також у тому разі, коли етапи роботи викликають сумнів;

розташовувати поблизу робочого місця частини обладнання, що проводять електричний струм, перебувають під напругою i до яких можливий випадковий дотик.

Заходи безпеки праці під час проведення дослідних робіт у хімічних та фізичних лабораторіях

2.17.11. Усі прилади повинні бути забезпечені методиками проведення досліджень та інструкціями з безпеки праці до них.

Дослідні роботи слід виконувати відповідно до стандартів та встановлених методик проведення досліджень.

2.17.12. При зберіганні хімічних реактивів та їх розчинів необхідно дотримуватись правил сумісного зберігання речовин i матеріалів. Забороняється сумісне зберігання речовин, які реагують одна з одною. Ємкості з реактивами i хімічними речовинами, що зберігаються в лабораторії (ділянці), повинні мати етикетки з розбірливими написами, у яких вказується назва сполуки i хімічна формула. Забороняється виправляти написи на етикетках, наклеювати нові етикетки, не знявши старі, наносити на тару написи, що легко змиваються.

2.17.13. Забороняється користуватися реактивами без етикеток. У цих випадках необхідно за допомогою аналізу встановити, яка речовина міститься в тарі, чи потрібно негайно знищити її.

Речовини i матеріали необхідно приймати до випробувань тільки з паспортами i етикетками на упаковці, які мають вміщувати дані, необхідні для вхідного контролю.

2.17.14. У лабораторії на видному, легкодоступному місці мають знаходитись розчини, що нейтралізують дію хімічних речовин на людину, а саме: 1%-ний розчин борної кислоти та 1%-ний розчин питної соди, використання яких регламентується інструкцією з безпеки праці у лабораторіях.

2.17.15. З отруйними, подразнюючими органи дихання i сильно пахучими речовинами необхідно працювати у витяжній шафі при увімкненій вентиляції, у гумових рукавицях, а у деяких випадках - у протигазі.

2.17.16. Забороняється зливати до каналізації залишки кислот i лужних речовин, вогненебезпечних, отруйних i сильно пахучих рідин. Порядок їх утилізації встановлюється місцевими інструкціями, що розміщуються на робочих місцях.

Заходи безпеки праці під час проведення дослідних робіт у електротехнічній лабораторії

2.17.17. Працюючи у лабораторії, необхідно:

дослідні роботи виконувати згідно зі стандартами та встановленими методиками проведення досліджень;

з'єднання приладів i обладнання, роботи з регулювання i ремонту приладів виконувати при знятих робочих напругах i залишкових зарядах;

перевірити відсутність напруги на ділянці роботи показником напруги заводського виготовлення, справність якого перед застосуванням перевірена згідно з інструкцією;

працювати, стоячи на діелектричному килимку;

застосовувати інструменти з ізольованими ручками (у викрутці, окрім того, має бути ізольовано i стержень), за умови відсутності такого інструменту користуватись діелектричними рукавицями;

знати місцезнаходження рубильника аварійного вимкнення напруги.

Персоналу, який виконує дослідження, забороняється залишати робоче місце до кінця дослідження.

Заходи безпеки праці після закінчення роботи

2.17.18. Пiсля закінчення робіт потрібно:

вимкнути усі прилади з електромережі;

з приладів i обладнання видалити залишки речовин i реактивів;

привести у порядок робоче місце, захисний одяг i засоби індивідуального захисту;

через 20 хв після закінчення досліду вимкнути витяжну вентиляцію.