Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наказ 312.doc
Скачиваний:
2626
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

6.2. Безпека праці для Державної гідрометеорологічної служби

6.2.1. Безпека праці для Державної гідрометеорологічної служби визначається Правилами охорони праці під час гідрометеорологічних спостережень і робіт, затвердженими наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 21.06.2005 № 215, державними стандартами, настановами, нормами, інструкціями та іншими чинними нормативними документами з питань безпеки праці.

6.2.2. Усі працівники, у тому числі посадові особи і спеціалісти, повинні пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05).

6.2.3. До робіт, пов’язаних із обслуговуванням апаратів під тиском, балонів і посудин із стисненим та скрапленим газом, компресорів, а також до робіт із радіоактивними і сильнодіючими отруйними речовинами, можуть бути допущені особи тільки після навчання і перевірки знань кваліфікаційною комісією та наявності у них посвідчення на право виконання зазначених видів робіт (НПАОП 0.00.1.07-94 Правила будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском).

6.2.4. У випадку, коли необхідно проводити нові роботи з токсичними, вибухонебезпечними чи самозаймистими речовинами, безпечне виконання яких не було передбачено чинними правилами та інструкціями, керівник робіт зобов’язаний розробити і подати керівництву на затвердження інструкцію щодо проведення цих видів робіт.

6.2.5. Усі працівники, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці (НПАОП 0.00-2.24-05 Перелік робіт з підвищеною небезпекою), а також особи віком до 21 року повинні проходити обов’язковий попередній (під час влаштування на роботу) та періодичні медичні огляди згідно з Положенням про медичний огляд працівників певних категорій.

6.2.6. Працівники експедиційних партій та польових загонів до початку роботи повинні бути навчені прийомам, що пов’язані зі специфікою польових робіт у даному районі (плавання, веслування, ходіння на лижах, користування альпіністським спорядженням, розведення вогнища тощо).

6.2.7. Перевезення учасників польових та експедиційних робіт до місця проведення робіт здійснюється відповідно до НПАОП 60.2-1.28-97 Правила охорони праці на автомобільному транспорті та Правил дорожнього руху України.

6.3. Безпека праці для Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби

6.3.1. При роботі на авіаційній техніці особовий склад Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби МНС України зобов’язаний знати і суворо дотримуватись вимог безпеки, які визначені Збірником вимог безпеки при експлуатації та військовому ремонті авіаційної техніки, введеним в дію Технічним розпорядженням № 620 (0303) заступника Головнокомандуючого ВПС Збройних Сил України з озброєння-начальника озброєння від 11.06.2003 року, НПАОП 63.23-1.06-98 Правила безпеки праці при технічному обслуговуванні і поточному ремонті авіаційної техніки, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 18.05.1998 № 92, настановами з технічного забезпечення, Єдиними регламентами, інструкціями та іншими чинними нормативними документами.

6.3.2. Особовий склад Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби, який зайнятий роботою на авіаційній техніці, перед допуском до самостійного виконання робіт повинен пройти попередній медичний огляд, навчання, перевірку знань з питань охорони праці та інструктажі – вступний, первинний, повторний, позаплановий і цільовий.

При навчанні, інструктуванні, допуску особового складу до виконання робіт і при організації робіт необхідно керуватися вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 N 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за N 231/1051 (НПАОП 0.00-4.12-05), та інших чинних керівних документів.

6.3.3. Перед початком виконання робіт особовий склад повинен бути ознайомлений з характером, умовами виконання робіт і правилами безпеки праці.

Інструктаж проводить начальник, який безпосередньо керує виконанням даних робіт.

Забороняється допуск до роботи особового складу, який не ознайомлений з характером і особливостями робіт, що виконуються, не засвоїв свою індивідуальну задачу і не проінструктований щодо дотримання правил безпеки праці.