Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗОПГ / Лекція1_АУТП,ПМ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
146.94 Кб
Скачать
    1. Законодавча основа Євросоюзу з питань охорони праці

Хронологія найважливіших кроків ЄС в галузі охорони праці:

  • 1994 р. Загальна Програма дій Європейської Комісії з безпеки, гігієни та

  • охорони здоров'я на 1994 - 2000 pp.

  • 1995 p. Рада ЄС указом 2062/94 (зміни 1643/95) прийняла рішення про

  • заснування Європейського відомства з охорони праці.

Питання охорони праці розглядаються як складова частина соціальної ЄС. Про це свідчить схвалений у Страсбурзі в 1989 р. Статут про соціальні права.

Всього існує 38 Директив ЄС з охорони праці. Директивами ЄС визначаються лише мінімальні вимоги з охорони праці. Це значить, шо директиви з охороні праці дають країнам-учасницям можливість відступити від мінімальних вимог, але тільки убік їхнього перевищення.

    1. Трудові норми Міжнародної організації праці

Міжнародна Організація Праці - це спеціалізована агенція ООН, що займається поширенням соціальної справедливості та визнаних міжнародною спільнотою людських і трудових прав.

Вона була заснована в 1919 році і залишається донині єдиним збереженим результатом Версальського договору.

МОП визначає міжнародні трудові норми у виді Конвенцій і Рекомендацій, які встановлюють мінімальні стандарти основних трудових прав: свобода асоціацій, право на організацію, колективні угоди, скасування примусової праці, рівні можливості і рівні права, інші стандарти у всьому спектрі питань праці.

2. Система управління охороною праці в галузі

Система управління охороною праці в галузі (СУОПГ) є скла¬довою частиною системи управління охороною праці в державі та системи управління функціонуванням галузі в цілому.

Для розробки системи управління безпекою праці в галузі, не¬обхідно вивчити і проаналізувати галузеві чинники, що впливають на умови діяльності працівників, залежно від специфіки тих чи інших видів робіт.

Галузеві чинники, що формують умови праці, умовно поділя¬ються на чотири групи:

1. Санітарно-гігієнічні (освітленість, мікрокліматичні умови, вібрація, шум, різні види випромінювань, біологічні чинники та ін.);

2. Психофізіологічні (фізичні і нервово психічні навантаження, монотонність або інтенсивність трудових процесів, режим праці та відпочинку, ступінь ризику, травмонебезпечність);

3. Соціально-психологічні (мікроклімат у колективі, групові та між групові відносини та ін.);

4. Естетичні (архітектурно-художнє оформлення інтер'єрів, художньо-конструкторські особливості робочого місця).

До основних напрямків, за якими повинна розроблятися СУОПГ, слід віднести:

° розробку, конструювання та впровадження нових, безпеч¬них технічних систем, машин, механізмів, обладнання і технологіч¬них процесів;

° ліквідацію небезпечних і шкідливих чинників в умовах діючих галузевих організацій;

° розробку комплексу соціальних і санітарко-оздоровчих заходів для створення комфортних умов праці;

° покращення культури виробництва, промислової естетики;

° впровадження стандартів безпеки праці ССБП;

° дотримання правил, норм, інструкцій з техніки безпеки і виробничої санітарії;

° підвищення кваліфікації робітників та інженерно-технічних працівників;

° підвищення технологічної та трудової дисципліни. Система управління безпекою праці в умовах галузі не повинна замикатися в установлених рамках, вона має носити динамічний характер і постійно розвиватися і вдосконалюватися. Вдосконалення профілак¬тичної роботи з техніки безпеки дає можливість комплексно вирішувати питання зменшення виробничого травматизму та рівня про-фесійної захворюваності.

Система управління безпеки праці — це комплекс профілактичних заходів, спрямованих на підвищення рівня безпеки у всіх організаціях, установах і підприємствах галузі незалежно від форм господарювання.

Вся профілактична робота по організації здорових і безпечних умов праці на галузевих об'єктах передбачає централізоване керівництво цими питаннями зі сторони міністерств і відомств та широким залученням трудових колективів і служб охорони праці, всіх структурних підрозділів галузевих об'єктів.

СУОПГ передбачає такі організаційні заходи:

° щоденний розгляд питань охорони праці в низових ланках галузевих об'єктів.

° звіти керівників структурних підрозділів про стан техніки безпеки, про кількість виявлення порушень внаслідок щоденних перевірок охорони праці на робочих місцях.

На стан СУОПГ суттєво впливає тривалість періоду плану¬вальних заходів щодо охорони праці. Можливості СУОПГ будуть обмеженими, якщо вся робота з безпеки праці буде плануватися на один рік.

Уся робота щодо охорони праці в галузевих будівельних орга¬нізаціях має здійснюватися на базі п'ятирічного "Комплексного плану покращення умов охорони праці і санітарно-оздоровчих заходів". Довготривале планування дасть можливість розробляти і впроваджувати заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки будівельних, землерийне- гранспортних машин, технологічних процесів і трудових операцій на окремих травмонебезпечних ділянках. Основою для розробки комплексних планів у галузевих будівельних підприємствах та організаціях має стати аналіз виробничого травматизму, професійної захворюваності, та умов праці. Такий аналіз розробляється на підставі актів про нещасні випадки, лікарняних листів про тимчасову втрату непрацездатності. Важлива паспортизація умов праці, перелік небезпечних та шкідливих виробничих чинників та даних санітарно-технічних паспортів галузевих об'єктів.

Для перспективного планування дуже важливим є складання комплексних п'ятирічних планів на всіх рівнях управління безпекою праці, від майстра дільниці до найвищого керівного рівня. Такий підхід дозволить розробити єдину схему управління охороною праці від низових ланок до галузі в цілому.

Соседние файлы в папке ЦЗОПГ