Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗОПГ / Лекція1_АУТП,ПМ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
146.94 Кб
Скачать

6. Система навчання нормам і правилам охорони праці

Поява нової техніки, сировини, нових технологічних процесів та засобів праці вимагає постійного підвищення вимог до професій­ної підготовки і загального технічного рівня працюючих. Зміна кон­кретних умов праці свідчить про те, що набуті персоналом знання виявляються недостатніми, а правила з охорони праці і нормативні документи, вивчені раніше, з часом забуваються. Періодично зміню­ються і нормативні документи.

Все це вимагає створення на галузевих об'єктах спеціальної системи навчання нормам і правилам з охорони праці, навичкам безпечної праці. Система навчання нормам і правилам з охорони праці на підприємствах галузі включає такі заходи:

1. Проведення всіх видів інструктажів з техніки безпеки, ви­робничої санітарії і протипожежної охорони;

2. Розробку і видачу працівникам інструкцій з техніки безпе­ки, що встановлюють порядок виконання робіт і правила поводжен­ня у виробничих приміщеннях і на територіях галузевих організацій.

3. Навчання нормам і правилам охорони праці на спеціальних курсах, атестацію і переатестацію інженерно-технічних працівників і робітників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою.

Проведення інструктажів з техніки безпеки у галузевих органі­заціях регламентується "Типовим положенням про навчання з пи­тань охорони праці", затвердженим Держкомнаглядом з охорони праці (ДНАОП 0.00-4.12-99). Порядок проведення ввідного інструк­тажу з техніки безпеки, що проводиться для всіх працівників, які поступають на роботу, регламентується "Типовою програмою про­ведення ввідного інструктажу з техніки безпеки, правил пожежної безпеки, виробничої санітарії і трудового законодавства".

Періодична і позачергова атестація інженерно-технічних пра­цівників проводиться у відповідності з "Положенням про порядок здачі екзаменів на знання правил, норм і інструкцій з техніки безпе­ки керівниками і інженерно-технічними працівниками".

У системі навчання працюючих повинні бути передбачені за­ходи щодо адаптації та звикання працівників до професії та робочо­го місця. Кінцевою метою адаптації є підготовка працівників до самостійної роботи. Ці заходи слід проводити у таких випадках: після виробничого навчання, тривалої перерви у роботі, при зміні робочого місця або при освоєнні нових машин та новітніх техно­логій.

До конкретних заходів адаптації можна віднести використання працюючих на менш відповідальних роботах, прикріплення їх до досвідченого працівника і таке ін.

Для проведення ввідного інструктажу з техніки безпеки, пері­одичного навчання, консультації і перевірки знань в організаціях галузі створюють кабінети з охорони праці. Кабінети мають бути об­ладнані згідно положення про "Типовий кабінет з охорони праці".

7. Система управління трудовою і технологічною дисциплінами

У всіх ланках галузевого виробництва найважливішою умо­вою підвищення безпеки праці є дотримання трудової і технологіч­ної дисципліни. В процесі праці керівники структурних підрозділів і працюючі мають чітко виконувати свої обов'язки щодо охорони праці. Тому система управління 24 трудовою і технологічною дис­циплінами має бути спрямована у цьому напрямку.

Аналіз причин травматизму на галузевих об'єктах свідчить про те, що навіть в умовах технічно розвинутого виробництва не можна добитися високого рівня безпеки праці без високої дисципл­іни і відповідальності кожного працівника, що бере участь у вироб­ничому процесі незалежно від посади, чи форми господарювання.

Практика показує, що однією з основних причин аварій і не­щасних випадків на галузевих об'єктах є низький рівень дисципліни і недостатня відповідальність працівників за доручену справу.

На галузевих об'єктах, де слабо поставлена організація робо­ти щодо закріплення трудової і технологічної дисципліни, спостері­гаються грубі порушення інструкцій, правил і норм з охорони праці.

Від кожного, хто бере участь у виробничому процесі, необхід­но вимагати чіткого дотримання технологічних режимів роботи, забезпечення правильної організації праці при експлуатації машин, обладнання та інструментів. Кожен, хто порушує правила безпеки праці і технологічну дисципліну, повинен відповідати згідно чинного законодавства.

Згідно з чинним законодавством, робітник, що приймається на роботу, бере на себе зобов'язання виконувати доручену справу, забезпечувати високі результати праці, неухильно дотримуватися пра­вил техніки безпеки і правил внутрішнього трудового розпорядку.

Чинне законодавство про трудові колективи і підвищення їх керівної ролі надає право колективам оцінювати діяльність посадо­вих осіб і інших працівників. Колектив може ставити питання про притягнення до відповідальності посадових осіб, які не виконують свої трудові обов'язки.

Трудові колективи обговорюють комплексні плани поліпшення умов, охорони праці і санітарно-оздоровчих заходів. Вони контро­люють виконання цих планів, вносять свої пропозиції, контролюють використання фінансових ресурсів, що призначаються для охорони праці і дотримання працівниками правил і інструкцій з охорони праці.

У питаннях попередження виробничого травматизму поряд з підвищенням трудової дисципліни особливого значення набуває стан технологічної дисципліни.

Виконання технологічних процесів з порушенням встановле­них правил та норм призводить до нещасних випадків і аварійності. Тому управлінська роль трудових колективів повинна спрямовува­тись на підвищення технологічної дисципліни.

На галузевих об'єктах бувають випадки, коли порушують тех­нологічну дисципліну не тільки початківці, але й ті працівники, які володіють високою професійною майстерністю. Для підвищення рівня технологічної дисципліни необхідно використовувати елемен­ти роз'яснення, стимулювання, заборони і покарання.

Цю роботу необхідно починати на рівні ввідного інструктажу, потім отримані навички систематично закріплювати при проведенні повторного або інших видів інструктажів з охорони праці.

Статистика свідчить про те, що тривале порушення правил і норм з охорони праці не може лишатися без наслідків, оскільки 33 порушення неминуче закінчуються нещасним випадком. Працю­ючі повинні засвоїти те, що чим частіше вони порушують вимоги правил безпеки, тим більша ймовірність аварій і нещасних випадків. Тому працюючі повинні знати, що не існує важливих або неважли­вих вимог з техніки безпеки, їх необхідно виконувати, бо за їх пору­шення існує кримінальна, дисциплінарна, адміністративна і мате­ріальна відповідальність.

Важливо, щоб працюючі знали, що чинне законодавство трак­тує як злочин навіть ті порушення правил і норм з охорони праці, що не призвели до аварій або травматизму.

Тому всі заходи з охорони праці повинні носити технічний, ма­теріальний і юридичний характер, а вибір їх визначатися керівника­ми структурних підрозділів залежно від умов господарювання га­лузевих об'єктів.

Соседние файлы в папке ЦЗОПГ