Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
715.26 Кб
Скачать

2. Обладнання для пластичного формування мас

2.1. Конструктивні особливості і принцип дії пресових агрегатів

Для формування виробів із грубої кераміки головною машиною є прес, при­значення якого складається в наданні виробам необхідної форми, розміру і щіль­ності. Найбільш поширеним способом виготовлення виробів із грубої кераміки є пластичне формування.

Преси, застосовувані для пластичного формування відповідно до конструкції устрою, що пресує, підрозділяються на шнекові, поршневі і преси штампувальної дії.

Серед машин, використовуваних при пластичному формуванні, велике поши­рення одержали шнекові преси, широко використовувані в промисловості протягом більш ста років.

Стрічкові шнекові преси призначені для формування виробів грубої кераміки з мас вологістю 14...25%, при цьому вони підрозділяються по технологічних ознаках на преси з вакуумуванням і преси без вакуумування глиняної маси. По конструк­тивному оформленню - на преси з переривними гвинтовими лопастями і на преси з циліндричними, конічними або східчастими корпусами.

По напрямку виходу формування бруса і по конструкції преси підрозділяють­ся на горизонтальні і вертикальні.

Найбільше поширення одержали горизонтальні вакуумні преси у виробництві будівельної цегли, пустотілих керамічних блоків, стрічкової черепиці, дренажних і безрозтрубних каналізаційних труб, тонкої технічної кераміки, а також заготівель ("валюшок") у виробництві деяких вогнетривких виробів.

Вертикальні вакуум-преси застосовуються у виробництві розтрубних кераміч­них труб і тому подібних фасонних виробів.

Шнековий агрегатний стрічковий прес

У загальному випадку шнековий прес складається з двох розташованих один за одним вузли - шнек (гвинт), установлений всередині полого циліндра, і голівка, що формує, із мундштуком, прикріплена до фланця полого циліндра.

Шнек являє собою різновид класичної деталі різноманітних машин - гвинта, що перетворює обертальне прямування в поступальне переміщення гайки (глиняної маси). Голівка, що формує, формує прямокутний перетин глиняного бруса з кругло­го, що потім за допомогою різального автомата розрізається на цеглину-сирець.

І шнек (гвинт), і голівки, що формують, (насадки) уже тривалий час викорис­товуються в різноманітних галузях промисловості. Дослідженню їхніх конструктив­них параметрів присвячено багато наукових і практичних робіт.

Проте, переробка глиномаси за допомогою шнека і голівки, що формує, із мундштуком має ряд істотних особливостей, які заставляють учених, дослідників і виробників періодично вертатися до проблем удосконалювання конструкції шнеко­вих пресів, а також до конструкцій шнека і голівки окремо.

З огляду на,те що в області глинопереробки й удосконалювання нових пресів у світовій і вітчизняній практиці накопичений колосальний досвід, у починаючих дослідників і практиків є чимала небезпека піти по вже пройденому кимось шляху і загубити на цьому час і темп реалізації власного потенціалу.

Очевидно, що освітити весь досвід людства, накопичений у даній області знань, у рамках навчального посібника не є можливим. Проте цілком реально познайомити читача з головними напрямками удосконалювання шнекових пресів і інших машин, що формуют, застосовуваних для формування керамічних виробів пластичним способом.

Соседние файлы в папке Курс лекцій