Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
715.26 Кб
Скачать

Обладнання шнекового преса

Конструктивно-кінематична схема шнекового преса (на прим. СМ-443) приведена на рис. 2.1.

Шнековий прес сучасної конструкції в агрегатному виконанні складається зі змішувача (1), вакуумної камери (2), власне преса (3), приводу преса (4, 5, 6), приводу змішувача (7, 8, 9), муфти 10 і рами, на яку монтуються усі вузли.

У корпусі змішувача (1) встановлений вал (у деяких конструкцій пресів встановлено два рівнобіжних вали і змішувач є тоді двовальным), у якого по довжині l1 закріплені лопасті для перемішування глиномаси, а на довжині l2 шнек для продавлювання глиномаси через конус (11) до обертового з валом ножа (12).

Вакуумна камера (2) з'єднує конструктивною і технологічною ціллю змішувач (1) і прес (3); у бічній стінці камери є вікно (13) для відкачки повітря і створення в ній разріження.

Під вакуумною камерою в циліндрі (14) преса розташований шнек ( Шнек (15) складається з 3-4 витків. На довжині l3 витки складають забірну транспортуючу частину. На довжині I2; розташована випірна двохзахідная лопата, що видавлює глиномасу в голівку, мундштук і далі преса.

Між транспортуючою частиною шнека і його віпорною лопастю часто передбачаються розриви гвинтової поверхні на довжині 100-80 мм для руйнації структури глиномаси, отриманій в шнеці, і для усунення деяких пороків шнекового пресування.

Головні техніко-економічні параметри преса визначаються і диктуються розмірами зовнішнього діаметра випірної лопасті. У вітчизняній і закордонній практиці експлуатуються шнекові преси з діаметрами випірних лопатей, близьких або рівних таким значенням 355±5, 450, 500, 550, 600 мм.

У забірній частині діаметр шнека часто виготовляється декілька великих розмірів, чим випірна лопать. Наприклад, 550/450 означає, що метр шнека в забірній частині складає 550 мм, а випірна лопать 450 мм.

До фланця циліндра преса за допомогою шарніра або болтових з'єднань крі­питься корпус що формує (пресової) голівки. Усередині корпуса пресової голівки жорстко, на зварюванні, кріпиться (установлюється) перехідна вставка (16). Пере­хідна вставка (16) утворена поверхнею, близько конічної з круглими вхідними і пря­мокутними вихідним отворами. Прямокутний вихідний отвір має округлені роги і декілька опуклі сторони, що наближає його форму до овального. Довжина першої вставки, рівна довжині корпуса пресової голівки, складає 200... 250 мм.

До фланця пресової голівки з боку вихідного отвору кріпляться на болтах під­мундштучна плита (17), товщиною l7=40...50 мм з отвором схожим вихідний отвір перехідної вставки і вхідний отвір мундштука (18).

Довжина l8 мундштука в залежності від властивостей глиномаси коливається в межах 150...300 мм. Стінки мундштука мають ухил 7...14 мм. Розміри прямокутного вихідного отвору перевищують розміри стандарти цеглини 250х120 мм на розмір повітряної і вогневої усадки глиномаси і можуть досягати 260х126 мм. Внутрішня поверхня мундштука як правило, набирається пластинами з легованої сталі у виді "рибячої луски", а в простір між ними під тиском подається вода (рідше олія) для зниження витрати енергії на продавлювання глини, зниження коэфициента зовніш­нього тертя і для поліпшення якості поверхні бруса.

Декількома деталями: перехідною вставкою (16), підмундштучною плитою (17) і мундштуком (18) у декілька переходів круглий поперечний перетин глиномаси у випірній лопаті формуєтся в прямокутний перетин на виході з мундштука.

Шнекові преси можуть мати не одну, а декілька частот обертання змішуваль­ного вала і шнека. Це досягається шляхом комплектування преса змінними шківами (5) і (8). У цьому випадку в технічній характеристиі преса вказується частота обер­тання в такий спосіб: 19, 21, 23 об/хв.

Для того щоб глиномаса, що виходить із змішувача, не залипала у вакуумній камері на стінках і не зависала над забірними лопатями шнека, у вакуумній камері паралельно шнеку змонтований один або два живлячих вали (19), що обертаються від зубцюватої пари (20) назустріч шнеку.

Соседние файлы в папке Курс лекцій