Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова / Rozdil_2.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
275.22 Кб
Скачать

2.2. Взаємодія організації з діловим середовищем

Мікросередовище (ділове оточення) – безпосереднє оточення організації, тобто фактори, від яких залежить діяльність підприємства і які вона частково або повністю може контролювати.

Це оточення формують такі суб’єкти середовища, які безпосередньо зв’язані чи безпосередньо впливають на діяльність даного конкретного підприємства. При цьому важливо підкреслити, що й підприємство, в свою чергу, може безпосередньо впливати на них.

Мікросередовище створюють покупці, постачальники, конкуренти, ділові партнери, а також регулюючі служби і такі організації, як адміністративні органи, ділові об’єднання й асоціації, профспілки та інші.

Особливе значення під час аналізу безпосереднього оточення організації має аналіз найближчих конкурентів і можливих їхніх дій. Конкуренти – це такі фірми, які змагаються з цією фірмою за отримання переваги у покупців при продажі своєї продукції на ринку однотипних товарів. У багатьох випадках саме конкуренти визначають, яку продукцію і за якою ціною може продати ця фірма. Дії конкурентів безпосередньо впливають на ринкову поведінку і виживання підприємства, шляхи і способи зміни нею свого потенціалу[16].

Основними конкурентами ПП «Віліс» є: ТОВ «Крафт» (смт. Квасилів), ТОВ «Атлас» (м. Рівне), ТОВ «Рівненські макаронні вироби» (м. Рівне), ТМ «Хуторок», ПП «Городок» (Рівненська область), ТМ «Чемпіон», ТМ «ТАЯ», Київська макаронна фабрика, ТМ «Чумак» та ін.

Недоліком діяльності більшості конкурентів є відсутність розширеної номенклатури товару. Тобто, в основному, через невисоку потужність виробництва даних фірм, вони працюють на утримання своїх постійних клієнтів, більшість не має змоги розширювати дану базу, або ж збільшувати свої потужності. Перевагами ПП «Віліс» перед конкурентами є наявність постійних постачальників сировини та висока якість продукції за низькими цінами, а також естетичний вигляд продукції, і, порівняно, високі обсяги виробництва.

Постачальники – це фірми і фізичні особи, що забезпечують цю фірму усіма видами ресурсів, необхідними для здійснення її виробничо-комерційної діяльності. При цьому в першу чергу йдеться про постачальників матеріальних ресурсів, використовуваних безпосередньо для виробництва товарів і послуг. Проте важливу роль грають також постачальники устаткування, енергії, фінансових і трудових ресурсів, які, з одного боку, впливають на фірму, а з іншого, - самі схильні до її дії залежно від того, чи являється вона при придбанні цих ресурсів моно-, оліго- або поліпсоністом. Апарат управління повинен вирішувати, які ресурси виробляти самим і які купувати. При цьому слід враховувати якість і надійність поставки, гарантії, ціни, умови кредиту. Сила впливу постачальників є досить високою, оскільки, завдяки зміни ціни чи якості продукції, що постачається, можна змінити прибутковість галузі[20].

Основними постачальниками ПП «Віліс» є: ПАТ «Рівне-Борошно», ДП «Луцьке КХП №2», ПАТ "АЕС Рівнеобленерго", ПАТ «Рівнегаз» та багато інших.

Споживачі (клієнти) – фізичні або юридичні особи, які споживають продукцію суб’єктів підприємництва. Вони можуть бути потенційними (здатними купити певний товар) або безпосередніми (бажають і мають змогу придбати певний товар). Споживачі відіграють подвійну роль у впливі на стан підприємства. З одного боку, вони визначають необхідність його існування, а з іншого – задають конкурентні показники для підприємства: рівень цін та якості продукції. Необхідність задоволення цих вимог призводить до зіткнення інтересів та можливостей фірми в боротьбі за споживача[6].

Споживачами макаронних виробів ТМ «Віліс» є фізичні особи. Особливої популярності макаронні вироби ПП «Віліс» набули серед споживачів із середнім та низьким рівнем доходів, через поєднання низької ціни та достатньо високої якості товару. Так як підприємство не має власних роздрібних точок торгівлі, то основними споживачами продукції вважаються суб’єкти господарської діяльності, що є посередниками, які займаються подальшим продажем даної продукції. Споживачами іншої групи товарів, повидла яблучного та ароматизованого, в основному, є суб’єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують повидло як сировину. Наприклад, хлібопекарні, кондитерські фабрики, приватні підприємці, тощо.

Характеристика профілю покупців ПП «Віліс» проведена в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5

Характеристики профілю покупців ПП «Віліс»

Характеристика профілю покупців

Опис

1. Географічне розташування покупців

1. Західні регіони України: Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Тернопільська області, тощо.

2. Демографічні

2. Вік, освіта та сфера діяльності не мають значення.

3. Соціально - психологічні

3. Для споживачів має значення естетичний вигляд та форма макаронних виробів (вид) та упаковки.

4. Ставлення покупця до продукту

4. Головна причина купівлі – потреба в даному товарі, ступінь оцінки потреби – високий.

5. Торгова сила покупця

5. Покупець чутливий до ціни, існують вимоги до якості товару, закупівлі постійні, використовуються деякі засоби стимулювання збуту.

Соседние файлы в папке курсова