Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
""свята"" Магістерська робота.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Вибір і затвердження теми. Пошук літературних джерел. Керівництво дипломною роботою

Відповідальним етапом у підготовці дипломної роботи є вибір теми. її вдале формулювання уточнює проблему дослідження, окреслює його межі, конкретизує задум.

Приступаючи до вибору теми, магістранту необхідно зважати на її суспільну значущість, стан і напрями розвитку галузі культури, міжкультурних відносин України, врахувати особистий інтерес і пер­спективу свого працевлаштування, можливість подальшої розробки під час навчання в аспірантурі.

Щорічно на засіданні кафедри режисури театралізованих видовищ і свят затверджується тематика дипломних робіт. Водночас магістрант має право обрати власну тему дослідження, обгрунтувавши доцільність такого вибору. Цей вибір може бути іні­ційований замовленням на проведення конкретного дослідження (до­даток А), що отримане від виконавчих органів культури (державних, регіональних, місцевих), установ і закладів культури різних форм власності, теле і кінопроектів, театрально-видовищних підприємств і організацій тощо.

Формулювання теми повинно бути чітким, коротким, відпові­дати обраній спеціальності, вказувати на суть проблеми, що дослі­джується.

Вибір теми пов'язаний з пошуком літературних першоджерел. Пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів, реферативних журналів, бібліографічних довідників, засобів Інтернету. В процесі підготовки до написання дипломної роботи підбираються і вивчаються літературні джерела, складається бібліографія. Особливу увагу необхідно приділити періодичним виданням і засобам Інтернету, де оперативно публікуються результати наукових досліджень працівників та спеціалістів.

Методика вивчення літературних джерел як основа наукового дослідження у дипломній роботі залежить від характеру та індивідуальних здібностей студента – загальноосвітнього рівня, його спеціальної підготовки, ерудиції та інших якостей. Проте доцільно дотримуватись загальних правил обробки літературних джерел. Спочатку потрібно ознайомитись з основною літературою (підручниками, науковими статтями, монографіями), а потім з прикладною. Ознайомлення з літературою включає огляд змісту, ознайомлення з вступом та анотацією. Розділи, які мають особливе значення для дослідження проблеми ретельно обробляються з точки зору наявності в них ідей і пропозицій для вирішення проблемних питань.

Аналітичний огляд літературних джерел є основою для складання плану роботи і методики дослідження. Самостійно складений план обговорюється з керівником, при необхідності уточнюється і затверджується ним.

Написання тексту роботи здійснюється відповідно до плану на основі критичного аналізу нормативно - правової інформації та спеціальної літератури по проблемі, яка досліджується, а також обробленої та систематизованої фактографічної інформації. В тексті наводяться необхідні бухгалтерські та аналітичні розрахунки, обґрунтовуються пропозиції та рекомендації, формулюються висновки.

На початку навчального року кафедра закріплює за магістран­тами наукових керівників. З ними вони повинні узгодити формулю­вання назв дипломних робіт. На засіданні кафедри обговорюють обрані теми наукових досліджень, а саме: їх актуальність; відповідність потребам науки і практики, паспорту спеціальності, кваліфікації, яку здобувають магістри.

Рішенням кафедри затверджується тематика дипломних ро­біт. Після цього магістранти пишуть заяву на ім'я ректора НАКККіМ із проханням дозволити написання дипломної роботи на визначену тему та затвердити наукового керівника (додаток Б).

У процесі виконання дипломної роботи формулювання теми може уточнюватися або навіть зовсім змінюватися. Ці зміни узго­джуються з науковим керівником і затверджуються у вказаному вище порядку.

В обов 'язки наукового керівника входить:

- надання науково-методичної допомоги на всіх етапах вико­нання магістерської роботи, підготовки її до захисту;

- спільна з магістрантом розробка завдання дипломної робо­ти;

- проведення індивідуальних консультацій з магістрантами від­повідна до встановленого графіка;

- контроль за ходом виконання дипломної роботи, забезпе­чення її своєчасного написання та представлення на кафедру у вста­новлений строк;

- підготовка письмового відгуку з умотивованим висновком про можливість допуску дипломної роботи до захисту;

- присутність по можливості на захисті дипломних робіт.

Кафедра, що випускає, забезпечує студентів методичними ре­комендаціями щодо підготовки цього виду наукової роботи, а також здійснює контроль за станом і строками її виконання.