Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
”Внутрішній контроль та аудит портфеля.DOC
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

1.2 Роль внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту

в управлінні портфелем цінних паперів на продаж.

В структурі комерційного банку існують контрольно-ревізійні підрозділи, які виконують функції внутрішньобанківського поточного контролю та виконують комплексні перевірки діяльності регіональних філіалів банку та окремих підрозділів.

Тому НБУ ввів у систему комерційного банку внутрішній аудит, на який покладена функція незалежного контролю за ефективним використанням ресурсів в тому числі інвестиційних, з метою попередження ризиків банкрутства.

Завданнями внутрішнього аудиту в комерційних банках є кординація всієї контрольної діяльності, яку здійснюють різноманітні його структурні підрозділи в тому числі і відділ цінних паперів.

Внутрішній аудит - це елемент внутрішнього контролю за основною та допоміжною діяльністю банку.

Для ефективного управління портфелем цінних паперів на продаж застосовують функції внутрішнього аудиту:

  1. контроль за точним відображенням бухгалтерських данних по купівлі та продажу цінних паперів, раціональністю операцій;

  2. визначення недоліків та розробка рекомендацій стосовно управління портфелем цінних паперів на продаж;

  3. аналітична функція внутрішнього аудиту реалізується через аналіз ефективності купівлі або продажу деяких видів цінних паперів та експертну оцінку їх прибутковості;

  4. служба внутрішнього аудиту інформує керівництво про діяльність відділу цінних паперів, про факти порушення для використання їх в процесі прийняття керівниками банків адекватних рішень;

  5. внутрішній аудит запобігає зловживанням робітників банку, захищаючи від ризику втрати доходу від проведених операцій з купівлі-продажу цінних паперів та формування портфеля цінних паперів на продаж , та запобігає шахрайству;

  6. також аудитори консультують відділ роботи з цінними паперами щодо вибору інструментів інвестування та ефективності управління портфелем цінних паперів.

Необхідність внутрішнього контролю та аудиту в управлінні портфелем цінних паперів на продаж пов'язана з посиленням конкурентної боротьби, підвищенням рівня банківського менеджменту, ускладненням характеру банківських операцій, зростанням ризиків .

Використовуючи внутрішній контроль та внутрішній аудит банк намагається підвищити ефективність операцій та зменшити витрати, попереджує винекнення факторів, що призводять до витрат і використовує принцим розумної достатності з орієнтацією на співвідношення витрат і результатів.

Банк через службу внутрішнього аудиту контролює чи виконується дотримання чиного законодавства стосовно формування портфелю цінних паперів на продаж, перевіряє додерження встановлених стандартів, згідно з технологічними картками.

Аудит портфелю цінних паперів на продаж проводиться в розрізі різних видів цінних паперів і це дозволяє швидко і правильно відреагувати на погіршення фінансового стану емітента цінних паперів, на зміни в оподаткуванні, в інвестиційному законодавстві, на збільшення коефіцієнту ризику, на зміни процентних ставок.

Внутрішній аудитор повинен проконтролювати, у випадку настання певних умов, переведення цінного паперу з портфелю на продаж в портфель на інвестиції, а також попереджати ризики втрати прибутку через зменшення курсу цінних паперів за допомогою контролю за своєчасним та вірним відображенням резервів під знецінення цінних паперів.

Таким чином з вище наведеного можна зробити наступний висновок , що для забеспечення ефективної роботи банку з портфелем цінних паперів на продаж необхідний внутрішній контроль та аудит.