Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
”Внутрішній контроль та аудит портфеля.DOC
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

2.1 Загальна характеристика інформаційно-аналітичного забеспечення внутрішнього аудиту портфеля цінних

паперів на продаж.

Класифікація економічної інформації здійснюється за джерелами формування інформації та напрямками її використання.

За джерелами формування економічна інформація поділяється на правову, директивну, нормативно-довідкову, планову та фактографічну

Джерелом правової інформації є законодавчі акти України, що регулюють діяльність комерційних банків у сфері господарських, фінансових та трудових відносин.

Директивна інформація міститься у постановах Кабінету Міністрів України, Правління Національного банку, наказах Міністерства фінансів, та інших державних установ України.

Джерелом нормативно-довідкової інформації є збірки галузевих

та відомчих нормативів, збірки міжгалузевих нормативів, стандарти, прейскуранти, довідники.

Планова інформація міститься у бізнес-планах, фінансових планах, інвестиційних проектах, кошторисах. На відміну від правової, директивної та нормативно-довідкової, планова інформація формується безпосередньо у комерційному банку, виходячи з можливостей його розвитку, вимог чинного законодавства України, відповідних директивних документів та урахуванням нормативів, що не носять директивного характеру, а також іншої довідкової інформації.

Основним джерелом фактографічної інформації є бухгалтерський та статистичний облік. Бухгалтерській облік та звітність відображають фінансові ресурси та фінансово-господарські операції комерційного банку. Облікова інформація отримується методами суцільного безперервного спостереження, обов'язкового документування та систематизації на рахунках. На основі облікової інформації складаються форми бухгалтер­ської звітності, які додаються до бухгалтерського (фінансового) звіту.

Поточна бухгалтерська інформація міститься у регістрах бухгалтерського обліку.

Статистичний облік грунтується на даних бухгалтерського, оперативного та вибіркового обліку. Форми статистичної звітності розробляються державними органами статистики і є обов'язковими для підприємств і установ.

Оперативний облік застосовується на окремих ділянках фінансово-господарської діяльності банку. Завдання оперативного обліку полягає у забезпеченні швидкого (оперативного) отримання інформації щодо змін параметрів об'єктів, які потребують постійного (оперативного) контролю.

Інформація вибіркового обліку складається з даних інвентаризацій, спостережень (у тому числі хронометражних), перевірок, які мають вибірковий характер.

Додатковим джерелом фактографічної інформації є позаоблікова інформація, яка міститься у наказах, доповідних і пояснювальних записках, протоколах виробничих нарад та зборів колективу, актах ревізій та перевірок, аудиторських висновках тощо.

За напрямками використання розрізняють інформацію, що характеризує законодавчу, директивну, нормативно-довідкову, планову базу аналізу діяльності банку та фактографічну інформацію .

Інформація, що характеризує зовнішні умови банківського аналізу (правова, директивна, нормативно-довідкова) використовується для контролю та оцінки відповідності фінансово-господарських операцій, результатів фінансове діяльності та фінансового стану банку чинному законодавству України, вимогам директивних документів, нормативам, стандартам тощо. Планова інформація слугує для зіставлення з фактографічною інформацією і визначення відповідності останньої затвердженим планам і кошторисам.

Фактографічна інформація використовується для характеристики стану об'єкта аналізу у певний момент часу. Зіставлення фактографічної інформації з правовою, директивною, нормативно-довідковою та плановою є основою загального економічного аналізу.

Інформаційна система управління діяльністю комерційного банку з цінними паперами поєднує всі види інформації, незалежно від джерела їх утворення.

Отримання, зберігання, переробка та використання економічної інформації вимагають організації інформаційного забезпечення на високому науково-технічному рівні у відповідності з принципами утворення раціональних інформаційних потоків.

Основними принципами формування раціональних потоків інформації є:

1. Виявлення інформаційних потреб і засобів їх ефективного задоволення.

2. Об'єктивність відображення фінансово-господарських процесів, економічних результатів, використаних ресурсів.

3. Єдність інформації, що надходить з різних джерел,

4. Оперативність інформації.

5. Всебічна розробка первинної інформації на ЕОМ з метою під­вищення коефіцієнту її використання.

6. Кодування первинних даних з метою підвищення ефективності використання каналів зв'язку.

7. Обмеження первинної інформації абсолютними показниками.

8. Розробка цільових програм використання та аналізу первинної інформації.

Організація аналітичної роботи у комерційному банку вимагає проведення аналізу в повному обсязі та у відповідній послідовності [21].

Найважливішою інформацією стосовно формування портфелю цінних паперів на продаж є:

  • дохідність цінного паперу ;

  • фінансовий стан емітента;

  • строк дії цінного паперу;

  • стан РЦП в цілому та інше.