Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lrel.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
68.35 Кб
Скачать

Висновок

Класифікація документів здійснюється по різних підставах ділення, певних аспектах аналізу документів, що відповідають. Кожен аспект аналізу указує певний фасет (фр. facette — грануй) класифікації, тобто перелік видів документів за необхідною ознакою. Таких фасетів може бути множина, тому класифікація документів називається багатоаспектною фасетною. Класифікувати документи — означає проводити багатоступінчате, ієрархічне і дихотомічне ділення їх на пологи, види, підвиди, різновиди. Рід (клас) — це сукупність (множина) документів, що мають певну загальну ознаку, що відрізняє цю сукупність від інших об'єктів. Як класифікаційне ділення можна прийняти різні ознаки, залежні від мети класифікації. Якщо хочемо розділити документи формою, це буде одна класифікація, якщо по їх змісту — інша і т.д. В основу класу завжди кладуть найбільш важливу ознаку документа, що відповідає меті класифікації. Класифікація припускає строге ділення документів по законах логіки, в основному чотирьом: єдність підстави, відповідність членів ділення, їх взаємовиключаємість, безперервність ділення. Найважливіший з перерахованих — закон єдності підстави ділення — вимагає, щоб об'єм поняття «документ» був роздільний по одному з ознак. Оскільки у документа таких ознак багато, об'єм поняття повинен ділитися всякий раз по новій підставі. Таким чином, класифікація є диференціацією документів поодинці найбільш істотній ознаці. Ця сукупність документів групується за певною ознакою у вигляд.  Об’єктом класифікації є безпосередньо УФД, які використовуються під час виконання управлінських функцій згідно з чинним законодавством.  ДКУД орієнтовано на забезпечення оброблення інформації із застосування засобів комп’ютерної техніки та прогресивних інформаційних технологій.  Класифікатор орієнтовано на однозначне визначення (ідентифікацію) УФД, їх облік та систематизацію, контроль складу та змісту УФД у кожному класі документації, організацію ведення відповідних класів документації, забезпечення автоматизованого пошуку потрібних УФД. Кожному класові документації відповідає певна уніфікована система документації (УСД).  Перелік класів УСД в ДКУД - це не тільки види управлінської документації (чи їхні сукупності видів номіналів), які створюються і функціонують в кожній установі, а й специфічні види документації, що розглядаються як управлінська у загальнодержавному масштабі і створюються у профільних установах (наприклад, система зовнішньоторговельної документації). Крім того, слід також нагадати, лю ДКУД містить тільки затверджені і зареєстровані УФД, тому не всі види номіналів управлінських документів зафіксовані у ньому. Через це доповненням ДКУД можуть бути галузеві класифікатори документації, що на відміну від нього затверджуються не Держстандартом України, а відповідними міністерствами, державними комітетами, іншими уповноваженими відомствами.

Список використаної літератури

  1. Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів: ДСТУ 4163-2003. – К. : Держспоживстандарт України, 2003. – 21 с.

  2. Державний класифікатор управлінської документації ДК 010-98. – К. : Держстандарт України, 1999. – 50 с.

  3. Бездрабко В. В. Управлінське документознавство : навч. посіб. / В. В. Бездрабко // К., 2006. – 208 с.

  4. Кулешов С. Г. Управлінське документознавство / С. Г. Кулешов. – К., 2003. – 57 с.

  5. Глущик С.В. та інші.Сучасні ділові папери: Навч. Посіб. Для вищ. Та серед. Спец. Навч. Закладів/С.В. Глущик, О.В. Дияк, С.В. Шевчук. – з-є вид., переробл. І допов. – К.: А.С.К., 2000.- 69-169 с. 

  6. Козоріз В.П., Лаписька Н.І.Загальне і кадрове діловодство: Навч. Посіб.-К.: МАУП, 2002 – 25-28 с.

  7. Кушнаренко Н.М., Удало ва В.К. Наукова обробка документів: Підручник. – К.: Вікар, 2003. – 106-108 с. 

  8. Пашутинський Є.К. Діловодство кадрової служби(кадри підприємства).-К.: КНТ, 2004.- 5-6 с.

Додаток № 1

дата

Затверджено Постановою Правління Національного

банку України №129 від 7 липня 1994 р.

ОБЯВА №

на внесення готівки

Від кого________________________________________ Для зарахув.

На рахунок

Банк одержувача

Сума цифрами

Одержувач

Сума літерами

орм.

Призначення платежу _____________________________________________________________________________

Підпис клієнта ____________________________ Бухгалтер _____________________________________________

Прийняв гроші касир _______________________

Додаток № 2

дата

КВИТАНЦІЯ №

Від кого ______________________________________________ Для зарахув.

На рахунок

Банк одержувача

Сума цифрами

Одержувач

Сума літерами

рн..

Призначення платежу _____________________________________________________________________________

М.П. Бухгалтер ________________________ Гроші прийняв касир _______________________________

Додаток № 3

Типова форма N П-7 

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Держкомстату України від 5 грудня 2008 р. N 489 

Код ЄДРПОУ

Найменування підприємства (установи, організації)

Дата заповнення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]