Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок креслення.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Структура уроку

1. Організаційний момент (2хв)

2. Повідомлення теми та мети уроку (3хв)

3. Актуалізація та мотивація опорних знань (5хв)

4. Вивчення нового матеріалу (30хв)

5. Практична робота (45хв)

6. Підсумок уроку(5хв)

Хід уроку

1. Організаційний момент (2хв)

Добрий день діти. Давайте відмітимо відсутніх. Перевірте необхідне знаряддя, одягніть спец одяг.

2. Повідомлення теми та мети заняття (3хв)

Тема нашого уроку: Проектування та приготування страви. Визначення завдань для виконання проекту. Створення банку ідей. Метою уроку є: навчитися здійснювати пошук необхідної інформації з використанням різних джерел інформації, визначати завдання проекту.

3. Актуалізація та мотивація опорних знань (5хв)

Ми з вами живемо в інформаційному суспільстві. Для виготовлення будь-якого проекту: виготовлення виробу, надання послуг тощо, необхідна певна інформація. Уміле опрацювання інформації дає змогу проектувальнику більш чітко та ясно визначити проблему, швидко віднайти власні способи для розв’язання поставлених завдань і, відповідно, більш ґрунтовно розробляти банк ідей та пропозицій.

Інтерактивна технологія «Обговорення проблеми в загальному колі».

Сьогодні ми поговоримо про унікальний продукт харчування – молоко. Навчимося проектувати та складати інструкційні картки приготування різних рецептів з молока.

4. Вивчення нового матеріалу (30хв)

Ви знаєте, що виготовлення будь-якого технічного чи технологічного об’єкта починають ізтворчого задуму. Розмірковуючи над проблемою, людина намагається віднайти найбільш удалий задум чи ідею, що допоможе розв’язати технічне протиріччя. Тут відразу варто зважити на дві обставини. По-перше, ідеї не з’являються самі по собі, навіть у випадку так званого «осяяння», коли розв’язок приходить ніби сам по собі. По-друге, учені завжди доводили, що цей процес спонтанного відкриття не є чимось випадковим, а має свої приховані закономірності.

Проект– це творчий задум, що включає комплекс дій, які завершуються створенням продукту за власним задумом.

Згадаймо, що проектування – це процес, який починається з моменту отримання завдання; розробка концепції, аналіз об’єкта, конструювання, макетування, проектна документація.

Технiчнi умови проектування - документ, що допомагає глибше вивчити проектне завдання.

Технічне обґрунтування проекту - пакет документів, що роз’яснюють мету розробки та засоби її реалізації.

- назва об’єкта;

- функція, призначення;

- смакові якості;

- аналіз існуючих аналогів ( матеріал, форма, естетика…)

- вимоги до дизайну об’єкта;

- норми витрати матеріалу;

- відповідність нормам стандарту;

Базова модель – страви з молока та молочних продуктів.

Модель – аналог – це модель, що створена на основі базової моделі, але відрізняється дизайном та смаковими якостями та технологією виробництва.

Пригадайте етапи проектування.

I.Організаційно – підготовчий етап.

1.Розробка технічного завдання.

2.Обґрунтування проблеми, що виникла, і необхідність її

розв’язання.

3. Коротка історична довідка та сучасні тенденції.

4. Призначення проектованого виробу.

5. Вимоги до виробів даного призначення.

6. Вимоги до матеріалів.

7. Розробка технічної пропозиції. Вибір об’єкту проектування.

8. Аналіз зразків-аналогів.

9. Висновок із технічної пропозиції.

ІІ. Конструкторський етап.

ІІІ. Технологічний етап.

IV. Заключний етап.

Коли перед дизайнером -технологом постає завдання з вивчення досліджуваної проблеми, йому необхідно визначити джерела, до яких він буде звертатись у першу чергу. Отже, розглянемо інформацію як провідний ресурс проекту, відповідні джерела інформації та засоби і прийоми її пошуку. Термін «інформація» в середині ХХ століття ввів К. Шеннон відносно до теорії передачі кодів, яка отримала назву «Теорія інформації». У наш час зміст цього терміна отримав більш глибоке природничо-філософське значення. Така трансформація — у сприйнятті людиною — поняття «інформація» стала наслідком необхідності переосмислення технологій трансляції та ретрансляції, сприйняття і перетворення того, що має загальну назву — інформація.Інформацію(від лат. informatio — повідомляти) визначають як будь-яке повідомлення про будь-що, теоретичні відомості, значення певних показників, що є об’єктами збереження, обробки та передачі, які використовуються в процесі аналізу певних (економічних, технологічних, політичних тощо) рішень. Усе інформаційне середовище поділяється на три типи джерел інформації: •  документ; •  людина; •  предметно-речове середовище. Людина є ключовою ланкою в системі інформаційних джерел. Може розкрити велику за обсягом та цікаву інформацію зі сфери знань та власного досвіду використання цих знань на практиці. Під предметно-речовим середовищем розуміють оточення, що поруч із вами. Предмети та речі інколи можуть розповісти не менше ніж людина. Під час роботи над проектом важливо знати, де шукати потрібну інформацію. У зв’язку з цим розрізняють такі найбільш поширені шляхи пошуку інформації: •  вивчення бібліотечного каталогу; •  за допомогою пошукових систем в Інтернеті; •  у довідковому апараті лінгвістичних енциклопедій. У них після статті на визначені теми дається список літератури; •  комунікативний — можливість отримати необхідну консультацію вчителя, фахівця тієї галузі, яка є близькою до теми проекту. Сьогодні в нашій країні система науково-технічної інформації включає в себе бібліотеки, Український інститут науково-технічної та економічної інформації, Книжкову палату України, Інститут реєстрації інформації НАН України, служби науково-технічної інформації міністерств і відомств, а також деяких наукових установ. Найбільш доступними для дослідників є, звичайно, бібліотечні каталоги. Систематичний каталог як інформаційно-пошукова система дає можливість швидко зорієнтуватися, чи є в бібліотеці книги з тієї галузі науки, яка цікавить дослідника. Пошук потрібних джерел інформації може здійснюватися за допомогою звичайних бібліотечних карток, що є у відповідному каталозі бібліотеки, або за допомогою комп’ютера.

Банк ідей

Людина за власним бажанням може розвинути в собі вміння, здібності, риси характеру, спрямовані на вироблення творчих, оригінальних ідей, що дасть змогу створювати чи відкривати щось нове, практично в будь-якій галузі людської діяльності, а не лише у сфері виробництва. Серед таких умінь творчого характеру, що можуть бути сформовані, вважають уміння створювати банк ідей та пропозицій.

Одним із завдань створення такого банку є впорядкування інформації з метою її аналізу, що прискорює процес вироблення творчих ідей і, відповідно, створення нового об’єкта чи його вдосконалення.

Кожну знайдену ідею необхідно проаналізувати, виділивши позитивні та негативні сторони. Якщо мова йде про виготовлення певного виробу, необхідно з’ясувати, як даний об’єкт буде розв’язувати поставлені завдання (проблему), чи буде зручним у користуванні, задовольняти встановленим технологічним вимогам тощо. Інакше кажучи, працюючи над створенням конкретного об’єкта, дизайнер-технологпереглядає всі можливі шляхи розв’язку проблеми, що проявляється у вигляді набору образів майбутнього виробу‒банку ідей та пропозицій. Проте, мова тутйде не лише про можливі форми майбутнього виробу чи, наприклад, проектування інтер’єру у вигляді замальовок чи ескізів, а й добір інших конструкційних матеріалів, комбінації різноманітних ідей, зміни в кольорі, варіанти компоновки складових частин виробу, товарного вигляду тощо. До такого банку конструктор повертається протягом усього періоду роботи над проектом, доповнюючи його і переглядаючи ті чи інші пропозиції для використання в роботі. Наприклад, працюючи надпроектуванням будь-якої срави,визначає смакові якості, зовнішній вигляд, майбутнє сервірування столу, визначає кількість затрат продуктів на приготування, знаходить аналоги в стародавніх стравах – переходить до виконання окремих пунктів технологічної карти, її компоновку. Варіанти компоновок входять до банку ідей.

Отже, підсумовуючи, відзначимо, що головним правилом створення банку ідей є: накопичення інформації про виконання взятого проекту.

З чого починають створення банку ідей? Як правило, дизайнери використовують так звану клаузуру.

Під час створення клаузури проявляється творча фантазія дизайнера-тихнолога, уміння застосовувати зібрану інформацію про досліджувану проблему чи об’єкт проектування. Дизайнер може коротко відобразити суть ідеї з відповідними написами, запитаннями, декількома варіантами розв’язків проблеми тощо.

Отже, банк ідей та пропозицій має складатися з комплексу інформації, яка стосується об’єкта проектування і відповідає за змістом та кількістю певному етапу проектування виробу.

На сьогоднішній день учитель – не єдине джерело знань, школярі активно черпають інформацію з Інтернету.

Робота з інформаційними джерелами

Інформацію (від лат.  informatio ‒«повідомляти») визначають як

будь-яке повідомлення про будь-що, теоретичні відомості, значення

певних показників, що є об’єктами збереження, обробки і передавання й

використовуються в процесі аналізу певних (економічних, технологічних, політичних та ін.) процесів, об’єктів чи явищ.

Джерело інформації‒об’єкт, що ідентифікує її походження.

Предмети та речі інколи можуть розповісти не менше, ніж людина.

Під час роботи над проектом важливо знати, де шукати потрібну інформацію. у зв’язку з цим розрізняють такі найпоширеніші способи пошуку інформації:

-         вивчення бібліотечного каталогу;

-         за допомогою пошукових систем в Інтернеті;

-         у довідковому апараті лінгвістичних енциклопедій (у них після статті на визначені теми подається список літератури);

-         комунікативний ‒можливість отримати необхідну консультацію вчителя, фахівця з тієї галузі, яка є близькою до теми проекту.

Нині найзручнішим і найсучаснішим засобом пошуку та систематизації необхідної інформації для проекту є Інтернет-ресурси.

Інтернет ‒всесвітня асоціація комп’ютерних мереж, або, простіше, всесвітня комп’ютерна мережа (павутина) (WWW).

Серед численних послуг, які надає Інтернет, ‒доступ до баз даних,

де розміщено найрізноманітнішу інформацію.

для пошуку інформації в мережі Інтернет найчастіше використовують інформаційно-пошукові системи. Такими пошуковими системами є:

Meta, Ukrnet, Atlas, Google,  рамблер, Яндекс, Yahoo, Excite, Hotbot та

ін.

Вся інформація зберігається в банку індей для зберігання.

5. Практична робота (45хв)

Вступний інструктаж

1. Проектування, приготування страви «Молочний коктейль з какао».

Інструменти, обладнання: міксер, посудина, столові ложки, склянки, серветки, скатертина.

Матеріали(інгредієнти): молоко, цукор, ванільний цукор, морозиво, какао.

Вимоги безпеки перед початком роботи

Поточний інструктаж

Виготовляємо інструкційну картку страви «Молочний коктейль з какао».

За такими інгредієнтами:

  • морозиво (200гр)

  • молоко (400гр)

  • Какао 3 ст. л.

  • Цукор 1 ст. л.

  • Цукор ванільний 1-2 ч. л.

Інструкційна картка

№ п.п

Назва операції

Наочність

Інгредієнти,

обладнання

1

Взяти посудину та інгредієнти.

Посудина

2

Помістити в посудину морозиво.

Морозиво 200гр

3

Додати молоко.

Молоко 400гр

4

Додати какао.

Какао 3 ст. л.

5

Слідом додати цукор і ванільний цукор.

Цукор 1 ст. л.

Ванільний

цукор 1-2 ч. л.

6

Все взбити блендером, розлити в склянки і поставити до холодильнику на 20-30 хвилин. Після чого подавати до столу.

При подачі можна прикрасити шоколадом.

Блендер, склянки, холодильник

Заключний інструктаж

Оцінювання практичної роботи.

6. Підсумок уроку(5хв)

Підготуватися до практичної роботи. Принести необхідні інгредієнти. Підготувати творчі проекти «Технологія приготування страви власного рецепту».

ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ

З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ (ТЕХНОЛОГІЙ)

студента практиканта 22а-ТІ групи

факультету технологічної та професійної освіти

Глухівського національного педагогічного університету

імені Олександра Довженка

Прізвище Зарченко

Ім’я Тетяни

По батькові Сергіївни

Урок проводиться в 8а класі

Навчальний заклад НВК № 3 м. Краснограда

Дата: 11.03.2014

Консультації одержав:

Вчителя Коваленко Олени Вікторівни

Методиста Литвин Ольги Миколаївни

З конспектом уроку згоден:

Вчитель Коваленко Олена Вікторівна

Методист Литвин Ольга Миколаївна

Оцінка за урок Коваленко Олена Вікторівна

Тема уроку: Розроблення власного рецепту приготування страви. Складання технологічної послідовності приготування страви.

Мета уроку:

  • навчальна (знання, уміння – формування);

  • виховна (риси характеру - виховання);

  • розвиваюча (психофізіологічні особливості учня – розвиток).

Обладнання, матеріали, інструменти: __________

Дидактичне забезпечення: ________________

Об’єкт праці: _______________

Тип уроку: комбінований

Література: А. Ф. Шушкевич «Усі уроки трудового навчання(дівчата) 7-9 класи. Варіативний модуль» Харків видавнича групи «Основа» 2012