Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок креслення.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

1 Учень. Еколог.

            ВОДА ПОЧАТОК ВСІХ ПОЧАТКІВ

            Давайте подивимось на глобус. Наша планета має назву Земля через непорозуміння: на суходіл припадає біля однієї третини її території, а все інше – вода! Правильніше було б її назвати планета ВОДА.

            Колись давно в тій воді зародилося життя, а потім живі істоти вийшли на суходіл, пристосувалися до нового середовища. З’явилася людина, виросли поселення, міста, задиміли труби заводів і люди стали помічати, що води стало катастрофічно не вистачати. В це повірити важко. Чи можливо таке? Це на нашій планеті, де майже кожного тижня бувають страшні паводки, коли несподівано розливаються ріки, коли з неба ллється мільйони кубометрів води, коли в цій воді буквально захлинаються люди.

            Все це так. Але лихо в тому, що вода поширена на нашій планеті нерівномірно – де густо, а де пусто. Роками не випадає жодної краплі опадів у пустелях Африки, Америки, Монголії. А ось ми звикли, що повернувши кран, завжди можемо отримати будь-яку кількість води.

            Для людини потрібна прісна вода. Вона складає на Землі лише близько 2 відсотків, причому ¾ її припадає на льодовики Арктики та Антарктиди. Ось чому зараз майже чверть населення нашої планети  не забезпечена питною водою. Все частіше можна чути про питний голод.

            Гонконг отримує питну воду з Китаю по трубах. На воді, що привозиться, існує ціла держава, -Алжир.

            У посушливих районах води не вистачає так само, як і хліба. Близько 80% захворювань у цих районах пов’язані з неякісною водою.

            На думку вчених, Рейн являє собою насичений розчин дьогтю. Стік кислот у річку Північний Потанак досяг таких розмірів, що там заборонено не тільки купатися, але й користуватися алюмінієм та дерев’яними ложками – їх роз’їдає кислота.

            У Данії зросла забрудненість морських просторів нафтопродуктами.

2 Учень. Доповідь.

            Головним постачальником води для України є Дніпро, а також Дунай, Дністер, Тиса, Прут. Стан води і повноводдя цих водних артерій залежать головним чином від стану їх проток. Вони мають величезне значення-досить згадати, що 90% населених пунктів країни розташовані саме в долинах малих рік і користуються їхньою водою. А стан малих рік викликає сьогодні велику тривогу. Понад 20 тисяч уже зникло, пересохло. Це призводить до деградації великих рік. Колись Дніпро - одна із найбільших річок Європи –був чистоводним. Сьогодні екосистема Дніпра цілком деградована. Дніпро втратив можливість самоочищатися. У дуже тяжкому екологічному стані перебуває Азовське море – це зона екологічної катастрофи. Якихось 40 років тому в ньому виловлювали риби у 35 разів більше, ніж у Чорному. Сьогодні ж вилов риби зменшився у шість разів, а та риба, що виловлюється, забруднена отрутохімікатами. Екологічна ситуація в Чорному морі не набагато краща. Поки що його рятують розміри і глибина.

3 Учень. Доповідь.

Клімат Землі головним чином залежить від атмосфери. Та останнім часом вчені-метеорологи б’ють тривогу: схоже на те, що атмосфера Землі розігрівається значно швидше, ніж будь-коли. Це зумовлено діяльністю людини, яка по-перше, підігріває атмосферу шляхом спалювання великої кількості вугілля, нафти, газу, а також робота електростанцій. По-друге, це спалювання органічних речовин, знищення лісів – призводить до накопичування вуглекислого газу. За останні роки його збільшилось на 17%. Вуглекислий газ в атмосфері діє як скло у теплиці чи парнику. Це викликає розігрівання атмосфери, відоме під назвою „парникового ефекту”. Чого чекати? Зміняться кількість опадів, океанічні течії, розміри полярних крижаних шапок. Це потепління в тундрі, танення льоду Гренландії, Антарктиди, Арктики, буде затоплено 20% площі.